Tre sötsaker i Paris värda ett bett

Det har väl knappast undgått någon att Parisare gillar söta saker. Startar de inte dagen med en croissant, nutellapyntad baguette eller pain de chocolat så är det förmodligen efterrätt till lunchen som är deras första sockerchock. Jag som snarare föredrar chips framför kakor har kanske inte helt anammat detta tänk ännu. Har valt ut andra delar av den franska kulturen att anpassa mig efter först. Kanske för att undgå vissa chockartade sockerkickar som effekt.

Men som den tänkande individ jag är, så förstår jag ju att det knappast är så att alla människor tänker likadant som jag. Chips är inte för alla, vissa utav er därute kanske älskar ett franskt bakverk eller två. I såna fall är detta inlägg tillägnat er.

För när Gullfia och Månsa besökte mig häromhelgen så tog jag dem, trots min förkärlek till salt, till ett anrikt fik med ett rikligt utbud av franska sockerbomber. Och jag ska inte sticka under stolen med att vi alla tre var ganska så nöjda över detta beslut.

Vi valde varsitt bakverk tillsammans med våra kaffe. Och brickan framför oss blev sedan som en symbol för de tre sakerna som jag faktiskt tycker är värda att testa från det franska bakverksutbudet. Fångar man in dessa tre utöver frukostcroissanten så har man ändå kommit en bra bit i att förstå de franska fikastunderna.


1. Tarte fine aux pommes
Detta skulle vi kunna kalla på svenska för upp-och-ner-vänd äppelpaj. Degen ligger liksom under alla de äpplen som fått sig en lite glansig yta ovanpå. Enkelt bakverk, men varför krångla till det. Är sött men ger en inte hjärtklappning. Känns även fräscht med äpplena som känns härligt lyxiga med den lite krispiga/karameliserade ytan. Fyra av fem baguetter.

2. Tarte au citron
Vet inte riktigt vad jag skall likna denna lilla tårtbit med, finns ingen direkt självklar svensk motsvarighet. Det jag vet är att detta är min favorit på brickbilden. Det är sött men samtidigt syrligt på grund av citronfyllningen som vilar ovanpå en bas av crunchy sockerkakssmet. Inget man äter i stora mängder då dess kraftfulla smak gör sig bra i liten mängd. Men less is more, och jag gillar renheten i bakverket då den verkligen smakar lagom mycket citron. Finns även med smaker som jordgubb och Hallon. Har dock inte vågat lämna citronen för att testa de andra smakerna. Förmodligen i rädsla över att sakna den syra som bara en citronbakelse kan bidra till. Bakelsen får 4,5 av 5 baguetter, mest för att jag inte vågar ge den en 5:a, utifall jag hittar en ännu bättre variant av denna guds gåva.

3. Eclair au Chocolat
En fransk klassiker har vi här minst sagt. Sött brödaktigt inre med chokladigt överdrag. En kombination som sällan går fel, och då denna bakelse tycks ha hängt med fransmännen i ur och skur är det förmodligen en smakupplevelse värd att prova minst en gång i livet. Finns även denna i olika smaker, förmodligen även de värda ett bett. Skulle säga att det som gör denna bakelse extra härlig är fraset i brödet som vilar så vacker under det tunna chokladtäcket. Ger även denna bakelse 4 av 5 baguetter då den känns sådär extra fransk och klassisk, samt gör sig extremt bra till ett kraftigt mörkrostat kaffe.

Enjoy mes amis. <3

Gillar

Kommentarer