Kapselgarderob - en utmaning för mig själv

När jag den senaste tiden haft en hel del fritid utöver franskastudier och spatserande av Paris så har jag kunnat förkovra mig i diverse saker. Jag har lyssnat på ljudböcker om än det ena än det andra. Kunnat yoga så pass mycket att jag mer eller mindre kan stå på händerna i en sån där lustig skräddarställning. Och så har jag hunnit djupdyka lite i mina hyffsat nyfunna intressen Digital HR och Hållbarhet. Det sistnämnda mycket genom konsumtion och vad den gör för vår värld (Nej, jag vill inte bli politiker!). Egentligen är det ju inte riktigt klokt hur vi hanterar något så vackert som vår jord, trots att vi vet all världens grejer som vi kan göra för att få den att må lite bättre.

Jag anar att mitt intresse för hållbarhet står i lågor just nu, på grund av att jag märker att fransmännen inte är lika bra på att hållbarhetstänka som vi hemma i Sverige. Det är liksom inte ofta det snackas vegetarisk kost, källsortering eller "vi borde skriva ut mindre papper" under middagar i det här landet. Inte heller har jag nånsin hört någon nämna Capsule Clothing, som då, hör och häpna, är min nya grej.

Kapselgarderob som då är det svenska namnet för detta fenomen är väl egentligen lite olika beroende på vem du frågar. Men jag har valt att tolka det som om att det handlar om att banta ner din garderob, och bara köpa sånt som du behöver på ett smart sätt. För ofta handlar vi kläder vi gillar när vi på direkten ser dem. Alla har vi nog inte en tanke kring om det funkar tillsammans med det ena eller det andra plagget som vi redan äger. Kapselgarderob är vad jag skulle kalla en medveten garderob på cirka 30-50 plagg (även detta beroende på vem du frågar). Där ägaren valt ut de typ av plagg och accessoarer som de anses behövs i en basgarderob, och där de olika plaggen skall kunna användas på ett bra sätt tillsammans. Trots att du har mindre kläder i garderoben skall det liksom kännas som du har mycket därinne, och att om du väljer rätt saker att ha i den så kommer du vakna varje dag och känna som att du har något bra att ta på dig. Vem kan säga nej till en sådan grej?

Och eftersom jag nu om några veckor flyttar hem till Sverige med vad jag hoppas är enbart EN resväska så tänkte jag ta tillfället i akt att rensa lite, samt testa på det där med Kapselgarderob. Bra för miljön, men även plånboken såklart. De kläder jag lämnar här kan ju dessutom någon bättre behövande få ta del utav, och delad glädje är ju dubbel glädje. Sen så har jag ju knappast längtat efter de kläder som jag lämnade efter mig i Sverige, så dem klarar jag ju mig bra utan att plocka fram ur källarförrådet också.

För att börja arbetet med att bygga en kapselgarderob så är planen att på papper (digitalt) printa ner vad som definierar min stil. Så att jag snabbt kommer märka vilka plagg som är utsvävningar och som inte hör hemma i min väl genomtänkta (och oerhört fabulösa, såklart) garderob. Nästa steg blir sen att skriva ner vilka plagg som skall finnas där.

Jag kommer att återkomma i frågan för att förmodligen lyfta frustration, saknad eller gränslös glädje (Kanske blir det en följetong i bloggen). Men nu är jag riktigt taggad på att leva livet utifrån en smart garderob där målet är att gilla alla de väl utvalda plaggen som hänger där. I ärlighetens namn kommer det förmodligen ta ett litet tag innan jag bantat ner min garderob till 30 plagg, och känner mig bekväm med detta. Men hen måste ju börja nånstans i resan mot att rädda moder jord. Och det ger mig en bra morot att skriva om det här och på så sätt "rädda världen" tillsammans med er.

Önska mig lycka till och rensa loss.

Pollenallergiskt snille spekulerar och dagdrömmer om att rädda världen (en smula).

Gillar

Kommentarer