Icke köttätare varnas för stötande bilder

Brukar ju förespråka en mer vegetarisk livsstil, och är därav ledsen för min dubbeltydighet i med detta inlägg. Men den franska matkulturen är helt enkelt på tok för bred för att inte även belysa ämnen som det nedan...

”Hen måste våga för att vinna” och ”du kan inte veta innan du provat”. Det är tankar som går genom våra huvuden när vi till mataffären går. Speciellt så dyker dessa motton upp när vi passerar chark- och ostdiskar. Med Morran i täten så slutar numera nämligen mer eller mindre varje ”Ica”-besök med att vi köper med oss något nytt ätbart från den franska kulturen som jag bara inte får missa.

I förra veckan urartade detta motto däremot en aning då vi ut från mataffären gick med all världens konstiga grejor. Osten gick ju som alltid ner med glada miner. Men när vi kom till övriga, än mer animaliska, produkter så var det med viss skepsis jag svalde tugga efter tugga.

Ja, mycket finns det att säga om den franska matkulturen då deras kärlek till mat är något jag ser prov på varje dag. Och just därför vill jag nu även dela med mig av dessa bilder för att sprida den kultur som finns här, där mat är något som mer eller mindre lyfts upp på piedestaler. Och numera även nämns i en svensk, potatisälskande, nyfiken kvinnas blogg.

Camembert, reblochon och getostar så det räcker och blir över.

Köttigt värre.

Delar av det som följde med hem...

Vi börjar med det lättsmälta, och det jag sällan kan få nog utav. En hederlig och mycket välsmakande paté, även kallad leverpastej. Här finns det så mycket varianter att bara det är anledning nog att typ flytta till Frankrike. Kom ihåg vart ni hörde det först. ;)

Patén får fem av fem baguetter. Den gör mig sällan besviken.

Vi fortsätter med något kallat paté de tête. Vilket med ren översättning betyder huvudpaté. Och mer än så kanske vi inte behöver prata om själva namngivningen av denna produkt. Smaken däremot är aningens bättre än dess namn. Inslag av grönsaker gör smakupplevelsen intressant och ätbar.

Huvudpatén får tre av fem baguetter.

På denna bild ser vi något kallat poulet au citron en gelée. Vilket betyder kyckling med citron i gelé. Och namnet säger ju det vi behöver veta om produkten egentligen. Smaken var ätbar mycket tack vare syran från citronen. Men jag slogs av att gelésmaken i viss mån tog över.

Citronkycklingen får två av fem baguetter.

Andouille de guémené kallas dessa skivor. Efter googlande av ingredienser vet jag nu att det är någon typ av pork som jag stoppat i mig. Helt okej och salt i smaken. Men doft och söndersmulad konsistens gör den svår att förstå sig på. Kan varmt rekommendera att äta den med detsamma och inte låta den ligga och götta till sig i kylskåpet.

Smakupplevelsen får två och en halv av fem baguetter. Dess oklara innehåll, konsistens och doft halkar däremot ner på en och en halv baguette.

Tills nästa provande. Glöm inte ovan beskrivna motton. Kanske kan även ni anamma dem i er vardag och hitta er nya favorit i form av ost, korv, pasta eller grönsak.

#våga #ostbricka

Gillar

Kommentarer