i en djungel av Macarons

Jag har egentligen aldrig varit ett stort macaron-fan. De älskade bakverkena har liksom alltid för mig smakat ungefär likadant, samt varit på tok för sockriga. De har nästan känts så pass sockertäta att jag uppfattat att det liksom knastrat obehagligt mellan hörntänderna vid förtärandet av dem. När folk kommit hem från resor i Frankrike har jag nästan skrattat åt de färgglada lådor med macarons som de så stolt visat upp efter hemkomst. De lila, rosa och gula puckarna har ju för mig bara varit runda små sockerchockar som alla smakar exakt likadant. Jag har sett macarons som en turistfälla svår att inte falla ner i.

Ovan inledning beskriver mer eller mindre exakt mins känslor kring macarons. Fram tills nu. Nu vet jag bättre. Med denna biktning vill jag därför utöver nedan lovord även passa på att be om ursäkt utifall att jag sårat någon utav er macaron-köpare där ute i mitt tidigare liv. Jag visste helt enkelt inte bättre vid tillfället, och jag hoppas innerligt att ni kan ha förlåtelse för mig och mina bristande kunskaper kring macarons och dess uppenbara briljans. För att kompensera mitt tidigare beteende vill jag därför tillägna detta inlägg till de vackra, smakrika och innerligt goda macaronsen jag tidigare inte kunnat uppskatta.

Så nu smidigt över till hyllandet. Häromveckan vankades det nämligen traditionsenligt söndagsmiddag hos Morrans morfar. Det var franskt till förrätt, huvudrätt och efterrätt(såklart). I den franska inredningen som omringade oss dukades sedan efter desserten slukats, även fram kaffe med tillhörande macarons. Spänningen var olidlig där ett paket av olika smaker dukades fram tillsammans med de spröda kaffekopparna. Jag som innan denna dag inte varit speciellt såld på de franska bakelserna var spänd men inte överdrivet engagerad när det sedan delades ut olika macarons till samtliga i rummet. Denna gång hade jag tur tänkte jag när cocos var den smak som jag fick mig tilldelad. Inte för att jag tidigare smakat den, utan snarare för att jag gillar cocos i cirka alla andra bakverk. Och som i en film, när jag sedan tog den något skrovliga macaronen i min mun så blev jag omvänd. Från den stunden då jag kände den fräscha och något smöriga cocossmaken i min mun var jag macaron-frälst.

Från den söndagsfömiddagen har förälskelsen sedan hållit i sig. Visst är det härligt när kärlek uppstår så självklart tillslut. I min nyfunna macaron-vänskap vill jag dock ge upp ett varningens tecken. Jag tycker nämligen fortfarande att vissa smaker tenderar att bli lite väl söta (typ apelsin). Men nu vet jag efter år av dömande att det finns de smaker som smälter i munnen likt den mjukaste tryffel. Självklart är vi alla olika (tur är ju det) och jag förstår ju att alla knappast gillar de typer som jag högaktar. Det finns säkert några därute som föredrar jordgubb, blåbär eller choklad. Men om ni tror att det finns en liten, liten, chans att ni besitter ungefär samma smaklökar som jag så presenterar jag här nedan min topp tre lista på Macarons. Utvalda helt utefter egna snåriga och alldeles underbara erfarenheter. Läs, inhandla och njut:

The one and only Macaron-lista:

⭐️ Cocos

⭐️ Citron

⭐️ Vanilj

Länge leve macaronsen 🍀

Gillar

Kommentarer

christinesstories
christinesstories,
Håller med om att kokosmacarons är ren och skär magi! Även kaffe, vanilj och beurre salé är favoriter. Lova att du provar macarons från Jean-Paul Hévin?! Crème Brulée måste du köpa i så fall.
nouw.com/christinesstories