Chokladigelkott för över tusenlappen någon?

När påskmiddag med Lamm, gåslever och champagne var planerad in i minsta detalj trodde jag vi hade påsken under kontroll. Men vem är jag att tro en sådan sak. Planering av just högtidsmiddagar har kanske aldrig varit min starkaste sida. För när vi spatserade Paris gator i lugn och ro under Lördagen så brister Morran ut att vi får inte glömma att besöka chokladbutiken Patrick Roger för inhandling av diverse påskgåvor. Jag som för stunden inte förstod innebörden av Patricks choklad tyckte det kändes onödigt att korsa staden för lite choklad när vi mer eller mindre redan befann oss vid Centre Pompidou som var vårt slutgiltiga mål. Men A och O i ett förhållande är ju (bland annat) att kunna kompromissa. Mindre road fick jag därav se mig själv bli övertalad ståendes på gatan bara några meter från en butik innehållandes choklad, dock utan det gyllene orden Patrick Roger på skylten ovanför entrén.

Cirka tjugo minuter senare stegade vi in i Patricks butik efter viss kö. Butiken var fylld på galna påskfirare, turkosa askar och chokladigelkottar värda tolvhundra kronor. Som den smålänning jag är kunde jag konstatera att priserna var hutlösa. Vem betalar 300 kronor för 15 stycken tryfflar när närmaste ICA erbjuder något liknande för en tiondel av priset? Efter några djupa andetag förstod jag däremot att jag ställts inför ännu en kulturkrock (även kallad kulturchock ) och jag accepterade de hutlösa priserna med tankar som "fransmän och deras matkultur...".

Efter besöket spatserade vi sedan vidare genom staden. Något pengamässigt fattigare, men en chokladbutiksupplevelse rikare. Och även om jag redan vid detta tillfälle till viss mån förstått fransmäns sensationella besatthet av bra(dyr) choklad så var det först på söndagens middag som det helt gick upp för mig vad Patrick Roger verkligen betyder för en Parisare. För när presentpåsarna packades upp och chokladen med nästan överdrivna hejarop började slussas runt bordet med idel glada miner och positiva uttryck så var chokladen (nästan) värd varenda krona.


Gillar

Kommentarer