När tar det slut?

Hej på er !

Hoppas att ni mår bra ! Jag är väldigt upprörd och otroligt trött på detta samhället och det är framförallt det detta inlägget kommer att handla om, så om du inte vill läsa. Sluta läs nu!

Jag är nog inte den enda personen som är så otroligt trött på hur kvinnor blir behandlade och att könsmaktsordningen finns kvar i vårt samhälle. Män har mer makt än kvinnor och kvinnor blir utsatta för våld av män oftare än vad som borde ske. Jag förstår inte hur det kan vara möjligt att kön avgör vilken status och makt en person får i samhället, att du får så olika förutsättningar i livet beroende på om du föds som tjej eller kille (biologiskt sätt). Det är nog något jag aldrig kommer att förstå faktiskt, hur mycket sociologi, psykologi eller samhällsvetenskap jag än läser.

För några veckor sedan var jag i Malmö för att se Mia Skäringers show "No more fucks to give". Det första jag vill säga om den showen är att Mia Skäringer är så himla briljant, rolig, fantastisk och så bra!! EN förebild för mig och garanterat för många fler. Hennes show var helt klockren, en blandning av svårt, roligt, sorgligt och underbart. Två citat jag tog med mig från henne show var:

1. "Inte fan går jag runt och blåser eld som Katla omkring mig för att min barndom var dålig". Hon menade att män som skadar kvinnor eller som utsätter kvinnor för sexuella övergrepp inte kan säga i rätten att deras barndom var dålig, de blev kanske själva misshandlade och därför måste de ta ut sin ilska på någon annan genom att göra samma sak som de själva har blivit utsatta för. Hör ni inte hur sjukt det låter? Det är ingen ursäkt till varför en person skadar eller våldtar andra människor.

2. "Är det konstigt att vi reagerar? Det är väl för fan inte manshat? Det är självförsvar." Mia pratade om #metoo och att statistiken visar att så många kvinnor bli utsatta av våld, sexuella övergrepp etc av just män. Män som svarade på #metoo kom ofta med svaret "Inte alla män" och att hela rörelsen grundar sig i manshat.

Summering: EN SUPERVIKTIG FÖRESTÄLLNING/SHOW SOM ALLA BORDE SE!!

Samma helg var jag även på Kalmar teater och lyssnade på en föreläsning av Stina Wollter! Det är nog den mest genuina människan jag har träffat faktiskt, så omtänksam, lugn och klok. Efter den väldigt bra föreläsningen tog hon sig tid till att prata, krama och skriva autografer till alla som ville. Det tog kanske 3,5h men ändå var hon så lugn och tog sig tiden till att prata och lyssna. Det viktigaste jag tog med mig från hennes föreläsning var:

1. "Trygga rum" - I ett tryggt rum är det okej att känna sig glad, ledsen, arg och att vara sig själv. Till exempel klassrum är inte rum som alla kan känna sig trygga i - därmed inget tryggt rum. Ett tryggt rum är viktigt för att alla ska kunna känna sig bekväm och må bra.

2. "Vi har ett ständigt krymp, väx istället". Stina menade att vi alla lever i ett slags krymp där vi inte ska eller får vara bättre än någon annan och att vi hela tiden trycker ner oss själva. Hon menar att vi måste växa istället, växa som människor och i kunskap.

Om ni inte har läst Stina Wollters bok rekommenderar jag den boken starkt, så viktig! För alla! Kroppskomplex och hat, skörhet och styrka och sociala medier bland annat. Läs läs läs eller lyssna på boken, Stina själv har läst in boken vilket gör den ännu bättre.

Om dessa två kvinnor inte hade funnits och om deras kamp på sociala medier inte hade funnits, tror jag att jag inte hade sett något hopp alls med detta samhället. Självklart finns det flera kvinnor som kämpar för jämställdhet och kvinnors rättigheter, men Stina Wollter och Mia Skäringer är just mina två stora förebilder. Jag har slutat följa alla influencers som endast lägger ut bilder från stranden i något paradis där allt ser perfekt ut, för det är inte verkligheten. Verkligheten är inte ett paradis på en strand, kanske för vissa men vi får inte låta oss luras av sociala medier. Det är inte många som lever som influencers gör det måste du inse, följ personer som visar hur verkligheten kan se ut istället. Det har hjälpt mig att inse hur samhället faktiskt ser ut och att jag inte är den enda som inte lever på en paradisö. Detta fick bli ett litet sidospår. Om du på något sätt mår dåligt rekommenderar jag dig till att börja med att kolla över dina sociala medier och vilka du följer där.


Kram på dig!💛

Gillar

Kommentarer