#Aldrigensam

Hej fina du!

Häromdagen var jag på ”Aldrig Ensam-show” av Charlie Eriksson och Kristofer Greczula. En väldigt väldigt viktig show, för alla människor!

Charlie berättade om sin psykiska ohälsa, om hans självmordsförsök och om hans panikattacker. Kristofer berättade om hans dåliga självkänsla och sjöng så otroligt bra. Kombinationen av dem två, musik och berättande, glädje och tårar var helt perfekt.

Om du har möjlighet till att gå på den showen någonstans i Sverige tycker jag verkligen att du ska göra det. Jag tycker också att du ska läsa Charlies bok ”Aldrig ensam” och du kan också gå in på deras hemsida Här!

Jag kände igen mig mycket i det dem berättade och jag blev verkligen berörd. Jag kan berätta att jag under det senaste halvåret inte alls har mått bra och jag har kämpat för att ens ta mig igenom skoldagarna. Vissa dagar klarar jag inte av att gå till skolan, vissa dagar klarar jag av några lektioner och vissa dagar klarar jag hela dagen. För mig som egentligen är en människa som alltid har planer långt fram är detta jättejobbigt med tanke på att jag nu får anpassa mig efter hur jag vaknar upp. För dig som inte förstår hur detta fungerar eller går ihop, för dig som kanske tänker att jag bara kan ändra tankesätt för att må bättre, för dig som säger att jag måste härda ut, för dig som säger att jag inte har någon kämparglöd och för dig som säger att det säkert inte är så farligt. Till dig vill jag säga: du borde tänka dig för vad du säger, det kan ta skada och förminska en person som mår dåligt. Du borde kanske försöka att se världen från andra människors perspektiv, då kanske du kan förstå en människa som mår dåligt bättre. Något du kan göra som medmänniska till en person som mår dåligt är att fråga en enkel fråga som ”Hur mår du?” och det är viktigt att du verkligen lyssnar på svaret. Och om du får ett tveksamt svar fråga då igen ”Är du säker? Jag finns här och är beredd på att lyssna på dig och jag vill hjälpa dig.” Det är viktigt för en person med psykisk ohälsa att få höra att personen inte är ensam, att det finns människor som bryr sig och som framförallt vill hjälpa.

Steget till hjälpen !

Steget till att söka hjälpen som finns att få kan vara tufft men när du väl har tagit det steget kommer det förhoppningsvis att bli lättare och lättare med tiden. Om du får samtalskontakt med en person du inte klickar med, rekommenderar jag starkt att du söker en ny kontakt tills du hittar en person som känns bra för dig. Vården finns här för dig och deras mål är att tillsammans med dig få dig att må bättre. Du kan alltid börja att ta hjälpen av kanske en lärare, en kurator, skolsköterska, en förälder, kanske en släkting eller en vän. Jag har tagit hjälp och har en samtalskontakt som hjälper mig att bearbeta det jag behöver gå igenom och som lyssnar, ger mig tips och råd.

Psykisk ohälsa är ett av de viktigaste ämnena att börja prata mer om, anser jag. Det är viktigt för att människor som mår dåligt ska våga ta hjälp, inte skämmas och våga prata med sina nära. Det är ett ämne som inte får vara tabubelagt längre, självklart bättras det år efter år och flera människor vågar öppna sig. MEN, det kan fortfarande bli bättre. Jag tror att man borde satsa mer på föreläsningar på grundskolan och på gymnasiet angående psykisk ohälsa. Efter föreläsningen är det också viktigt att eleverna får prata kring detta i mindre grupper, så får alla en chans att berätta vad de tänker och på så sätt kan de få mer förståelse. Kunskap och förståelse tror jag är något av det viktigaste för att en förändring ska kunna ske när det gäller psykisk ohälsa. För att få en förändring kring något som är tabubelagt måste vi börja prata mer om det. I skolan, på arbetsplatsen, i personalrummet, på träningspasset, på kören, med dina vänner etc. Du behöver inte gå in så djupt på ämnet, bara att du startar en diskussion om psykisk ohälsa är det värdefullt.

KOM IHÅG!

Just du som läser detta är väldigt värdefull och viktig, du kommer att klara dig igenom de tuffa perioderna i livet och bli starkare av dina erfarenheter, positiva som negativa. Tveka inte på att söka hjälp, det finns alltid någon som vill hjälpa just dig. Det kan jag lova dig. Och om det av någon förmodan inte skulle vara så, finns jag och jag vill hjälpa dig! För du är aldrig ensam.❤️

Kramar till dig💛

Gillar

Kommentarer

Julia Blomgren,
Kram fina du❤️
nouw.com/juliablomgren