Tjenare!

Tillskillnad från det förra inlägget (som till mestadels bara innehöll fakta),så har jag nu under en hel dag sett mig omkring och utforskat L.A. Denna dagen har iallafall varit riktigt skoj med många äventyr, och lite shopping.

Min dag började med en kaffe från den välkända kaffe-kedjan Starbucks. Det var sjukt många som köade för att få sin morgonkaffe, även fast det känns som om det finns en Starbucks runt varje hörn i den här staden, så var det smockfullt på varenda kafé jag såg i staden. Ja, det är ju trots allt runt 4 miljoner människor som bor här, så det kanske inte är allt för konstigt. Med min kaffemugg i handen var jag redo för en action-fylld dag i Los Angeles! Jag tog en taxi till Hollywood Bollyward (Walk of fame), stället jag verkligen behövde åka till, annars, hur kan man ens säga att man vart i Los Angeles utan att ha strosat på den stjärnfyllda gatan? Iallafall, jag såg alla stjärnor där olika kändisars namn var inristade. Alla stjärnorna var så glamourösa och vackra, förutom en, Donald Trumps. Donald Trump är den nyvalde presidenten över landet, och alla har olika tankar och åsikter om honom. Antingen så HATAR du honom, eller så älskar du honom. Folk hade alltså bankat sönder hans stjärna så den inte var mer än ett par få bitar. När jag gick förbi stod byggarbetsmän och lagade det som var sönder, medan folk gick förbi och pekade finger mot den trasiga stjärnan.

Nästa stopp jag åkte till var till de gudomligt vackra och lyxiga gatorna uppe i Beverly Hills. Husen var gigantiska, väldigt fina och välskötta. Men dem var antagligt mycket dyrare än vad jag någonsin kommer ha råd med. Sen efter vi passerat alla hus och ståtliga palmer var vi framme vid den gudalika Hollywood skylten! Vi försökte ta oss upp till den, men alla vägar var avstängda. Skylten var as cool, bara tänk er husen som låg där som får bevittna skylten varje dag!

Efter alla roliga aktiviteter så drog jag hem till Santa Monica, fast nu är jag bara i lägenheten för att hämta badkläder. För vad som står näst på 'to do' listan är bad på Santa Monica beach! Så vi syns i nästa inlägg där jag besöker mitt sista stopp för denna resan. Borrow Alaska är den sista destinationen, så badkläderna och t-shirtsens bör jag packa ner, och ta fram tjockjacka och överdrag. Men vi ses då!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej allesammans!

Nu är jag framme i den varma och härliga delstaten Kalifornien och statens storstad Los Angeles! Los Angeles är en stad med mycket nöjen och turister längs Hollywoods bollyward, blandat med lite kändisskap och lyx uppe vid Beverly Hills finaste gator. Men det finns en till sida av stan, där förekommer det mycket kriminalitet och gäng aktiviteter. Den sidan av staden kallas för the West Side of Los Angeles. Men jag ska inte besöka den delen av staden, jag besöker den turistovänliga delen, Santa Monica!

I Santa Monica finns en pir vid stranden Santa Monica beach. På piren finns det massa roliga aktiviteter som berochdalbanor, restauranger, femkamper och självklart den oemotståndliga havsutsikten. Piren har funnits i århundraden och är oftast det mest självklara turistmålet om man ska besöka Santa Monica. Jag bor dock lite längre in i Santa Monica, en bit från kusten. Men en tio minuters biltur gör mig ingenting bara för att komma till stranden.

Jag älskar L.A's sköna vibe och utstrålning, speciellt blandat med värmen. Klimatet i Los Angeles är subtropiskt, vilket betyder på ett ungefär att det förekommer långa varma somrar och korta milda vintrar. Den subtropiska zonen har olika klimat beroende på vart du befinner dig. Som exempel på tre olika sorters klimat inom den subtropiska zonen så tillhör Los Angeles (USA) gruppen som har medelhavsklimat, medan Las Vegas (USA) tillhör gruppen med torrt subtropiskt klimat, och Brisbane (Australien) tillhör gruppen fuktigt subtropiskt klimat. Men det finns såklart flera andra sorters inom den subtropiska zonen. Medeltemperaturen för L.A's kallaste månad Januari, ligger på runt 15 grader, medan den tempererade zonen Stockholms Januari ligger på runt -2 grader. Den varmaste månaden i Los Angeles är Augusti. Medeltemperaturen för Augusti är ca 24 celsius, i jämförelse med Stockholms medeltemp. för Augusti, då det skiljer 8 grader mellan Los Angeles och Stockholms medeltemperatur. Om ni kollar på dem två bilderna på höger sida, så ser ni två linjediagram där jag har skrivit in maximal och minimal temperaturen för dem två olika städerna. Dem gröna linjerna ska föreställa min. temperaturen, och dem två röda ska föreställa max. temperaturen.

I nästa inlägg kommer det komma mer händelser än faktan, stay tuned!

Likes

Comments

Ja, som titeln lider så har min dag här i Manhattan varit underbar. Jag tar allting från början..

Det började med att jag gick till ett mysigt litet kafé nära min lägenhet. Väl på kafét så testade jag den mest amerikanska bakelsen någonsin, donut. Det var as häftigt! Tänk att jag satt på ett kafé i New York City och tuggade på en donut, kan livet bli bättre! Efter fikat så strosade jag runt på dem 59km² som den lilla ön Manhattan består av. Det finns hur många butiker och affärer som helst här, alla möjliga butiker du kan tänka dig. Jag hittade en affär lika stor som IKEA, tillägnad till godis och sötsaker, helt sjukt!

Efter shoppingen så tog jag mig med taxi till Lower Manhattan för att sedan med båt ta mig till The statue of liberty, hon heter på svenska Frihetsgudinnan. Statyn är gigantisk, och ett måste om du ska besöka staden. År 1888 den 28 oktober invigdes frihetsgudinnan och var en gåva från Frankrike. Gåvans syfte var att symbolisera hundraårsminnet av USA:s självständighet (att USA hade varit ett självständigt land i hundra år). Nu är hon ett känt turistmål som per år besöks av miljontals människor.

Här är det ganska kallt, iallafall just nu i April. New York har ungefär samma klimat som Sydsverige, förutom sommarmånaderna som oftast är betydligt varmare och vintern lite kortare. Från mitten av oktober till mitten av april gäller därför varmare kläder då regn och snö förekommer.

Jag önskar er alla lycka i Sverige så syns vi i nästa inlägg, (då min USA trip fortsätter mot L.A!!!!) så vi ses då!

Likes

Comments

Hej hallå bloggen!

Nu är jag framme i New York City - and it feels awesome! Jag har under en lång tid av mitt liv velat resa hit, och nu är dagen kommen. Jag bara älskar bullret av bilar som ekar mellan dem höga skyskraporna, och allt ljud som skapas av den täta mängden människor som går längs trottoarerna. Jag vet att jag kommer ha det riktigt kul här!

Jag har hyrt en liten etta mitt i Manhattan. Det jag ser från det stora, ljusa fönstret är den populära parken Central Park. Jag har gått en promenad i parken, och jag gillar att dem placerat en park mitt bland allt stadsmuller. Men idag hade jag tänkt att strosa runt här i Manhattan lite grann, men även besöka frihetsgudinnan!

Vi ses snart!

Likes

Comments

Hallå! Jag sitter nu och gottar mig i solen här på Bahamas. Det är så skönt att äntligen kommit till ett riktigt turist ställe. Här är det inte några långa stadspromenader, utan här är det sol och bad! Jag föredrar faktiskt detta, att gå runt och kolla in gamla ställen är inte riktigt min grej, men det fungerar också.

Jag är inte i det riktiga landet Bahamas, utan jag är i huvudstaden även kallad Nassau som är en ö alldeles intill Bahamas. Fastlandet består mestadels av träsk, så dem flesta föredrar att boka sin semester i Nassau. Man skulle nästan kunna säga att Nassau är som Sveriges Gotland, man är inte i fastlandet, men man är fortfarande i Sverige. Det ända jag planerat att göra här är att sola och bara ta det lugnt, samtidigt som jag taggar USA! Jag har precis bokat ett flyg till New York som går tidigt i övermorgon. Så jag har en till dag att spendera här.

Det är sjukt varmt här just nu. Jag tror tempen ligger runt 30C*. I vattnet är det behagliga 27C*, och när jag klev i vattnet tror jag att jag aldrig någonsin njutit så mycket av ett dopp i havet någon gång. Vattnet är även alldeles glas klart, vilket bara gör det ännu bättre, och stranden alldeles vit. Jag testade på att snorkla igår, och det var så sjukt fina färglada tropiska fiskar som simmade förbi. Korallrevet som ligger precis intill stranden var också helt fantastisk, med exakt lika fina och färgglada färger. Men inget slår att sitta vid den tillhörande restorangen som finns på hotellet och beskåda den väcka solnedgången. Det är så vackert att man nästen glömmer bort att det står en 65$ rätt framför än som kallnar. Det är något jag rekommenderar starkt, att kolla in solnedgången. Egentligen, om jag bara får tänka efter, så är allt här vackert. Rena rama paradiset skulle man kunna kalla det. Det finns ena strandpromenad som jag också älskar, jag tycker speciellt om alla hundratals palmer som följer vägen till sitt slut och den varma, fuktiga luften som ligger som förpackat i luften. Jag har även hört talas om att det ska finnas en strand där grisar ska hålla hus! Grisarna ska vara väldigt tama och går gärna fram till människor för att bli klappade, eller kanske ibland tigga till sig en munsbit! Det hade varit häftigt att se.

Befolkningen i Bahamas är inte så stor, runt 350 000 människor som har medborgarskap och bor i landet. Dem som bor här lever för det mesta på turister som besöker landet, man skulle kunna säga att landet drivs av turisterna och turismen. Och eftersom det besöker fler turister per år än vad landet har invånare, så är det inte så konstigt att det finns fler hotell och semester anläggningar än bostadsrätter. Nassau är liksom byggd för turism. Det finns allt från stora vattenland, till båtturer, go karting, klubbar, affärer m.m. Allt för att göra en semester fulländad! Tidsskillnaden mellan Sverige och här är inte så extrem som jag trodde. Det är exakt sex timmars tidsskillnad.

Nu hoppas jag på lite bränna inför NYC, så vi ses där!

Likes

Comments

Hej bloggen. Jag hade redan skrivit detta inlägg på två sidor innan, men allt försvann sorgligt nog. Men jag ska försöka göra om det minst lika bra igen.

Min kompis Elin hon kunde inte följa med (igen) så vi får bara lämna henne bakom oss nu. Hon är lite speciell människa och hon har svårt att bestämma sig.

Jag är redan i Bahamas när jag skriver det här inlägget, men innan jag börjar skriva om Bahamas måste jag skriva om min sjukt roliga upplevelse som jag fick i regnskogen Amazonas! Vandringen började på andra sidan av Amazonfloden, och för att komma dit tog jag en taxi från Manaus. Vandringen var en mil och vår destination eller slutstation var en ursprungsbefolknings by där vi övernattade. Sen tidigt på morgonen gav vi oss av igen till andra sidan av Manaus där vi hade startat. Vandringen gick bra, det var dock väldigt tungt för benen och jag var helt slut när vi hade kommit fram till den lilla byn. Innan vandringen startat så berättade guiden lite grejer om Amazonas som jag vill ta del av.

Amazonas är två olika saker kan man säga. Det är både en stor regnskog som sträcker sig över nio olika länder i Sydamerika, men det är även en delstat i Brasilien. Delstaten Amazonas är 1 571 000km² medan naturregionen Amazonas är runt 5,5 miljoner km². Hela naturregionens befolkning är runt 30 miljoner personer men bara delstaten Amazonas bor det runt 4 miljoner människor. Den välkända Amazonas floden slingrar sig även vid dem områdena och är 6 992km lång. Skogen är en väldigt vacker och underbar plats att upptäcka och befinna sig i, men det finns även riktigt farliga djur och växter man verkligen ska hålla sig borta i från när man är där. Det djuret hon varnade mest om var dem mest söta och gulligaste filurerna jag någonsin sett, men vissa (inte alla) har ett riktigt farligt gift i sig som man verkligen inte ska få i sig, jag snackar såklart om Pilgiftsgrodan. Hon sa att om vi skulle få syn på en sådan liten krabat skulle vi hålla oss borta, då den skulle kunna vara riktigt, riktigt giftig. Andra farliga djur som lurar runt i skogen är krokodil, piraya, coral snake, jaguar och många, många fler. Vi såg ingen orm, men en del spindlar och insekter. Men det coolaste vi såg var en krokodil som låg och stekte i solen nere vid ett träsk.

Vi kom fram efter fyra timmar ungefär, och jag skulle sova med en annan tjej hos en familj och deras hydda. Det var mycket dans och olika sånger som framfördes efter vi ätit mat. Maten var ganska god men jag vet inte vad riktigt var det var jag åt, men jag dog illafall inte av det. Byn var liten och innehöll bara ett par enstaka familjer. Dem lever inte som vi gör. Allt dem har på sig, äter, bor i gör dem själva. Om vi ska ha grillkväll så går vi till affären och handlar köttet, dem går ut med långa spjut och jagar köttet själva. Vi var uppe till minst midnatt iallafall innan vi gick och la oss. Klockan fem på morgonen packade vi våra saker och gick tillbaka till där vi startat igen. Amazonas är verkligen ett coolt ställe att ha fått upptäcka och varit i.

Men det finns också något väldigt tragiskt om Amazonas, jag tänkte ta upp det nu. Enligt forskare och andra studier så kommer naturregionen Amazonas dö ut inom en väldigt snar framtid (om det fortsätter i samma takt som det gör nu). Pågrund av alla sojafält som har placerats ut över Amazonas så kommer skogen snart vara borta. Marken vid Amazonas fungerar väldigt bra för plantering av sojaplantor, därför hugger människor ner stora delar av skogen för att få tag på dem fina markerna Amazonas har där sojan trivs att växa i. Så om du nu tänker: ''Men dem flesta köper väl inte soja-baserade produkter så ofta, så det där med att Amazonas kommer dö ut är inget'', då tänker du helt fel. Men varför dem massproducerar sojan och behöver sojan, är för att sojan används som foder till djur. Korna är den främste tjuven i dramat. För tänk dig varje gång du äter biff eller dricker mjölk, som exempel, då slänger du i dig något som har växt upp och antagligen fått lov att äta foder.. I dem flesta sorters djur fodren hittar man soja, det är både en billig och bra ingrediens för djuren. Sojan är bra på så sätt att det fungerar ekonomiskt, men när det kommer till vad sojaplanteringen faktiskt gör med miljön, då är det inte så värst positivt. När människor hugger ner skogen på det här sättet så skapas enorma konsekvenser, inte bara för skogens överlevnad, utan det påverkar hela jordklotet. Amazonas är nämligen väldigt viktig när det kommer till luften vi andas. Eftersom att skogen är så enorm så producerar alla växter som finns i Amazonas syre, dem tar även upp en stor mängd koldioxid. Så om Amazonas försvinner så förlorar vi en stor del av jorden som omvandlar koldioxid till syre som vi andas. Amazonas tar upp 7% av jordens yta, så tänk vad mycket skog vi går miste om. Amazonas djungeln har mer än hälften av jordens alla djur arter, det är många arter som kommer utrotas och kommer dö ut. Samma sak med träd och växter som kommer dö ut. Vid varje 100m² av Amazonas, så hittar man runt 245 olika trädsorter, medan snittvärdet av alla Sveriges trädsorter bara är runt 40.

Jag diskuterade Amazonas och konsekvenserna med sojaplanteringen med en av byborna, och vi kom fram till att jag skulle donera 1000kr till en fond som försöker stoppa soja odlingarna i Amazonas. Det kändes bra när jag donerade dem pengarna till fonden, men det kändes ännu bättre att jag faktiskt gjort något bra som inte bara rör mig, utan hela jorden (på sätt och vis hela jorden). Jag kommer även att börja tänka mig mer för vad jag äter. Jag kommer först och främst tappa ner på kött och soja relaterade produkter specifikt.

Nu så ska jag nog ta ett dopp i min pool, här i det varma paradiset Bahamas! Så vi ses snart igen!


Likes

Comments

Hejsan! Elin kom tillbaka efter att hon hämtat ett Ipren hemma i Sverige, så vi ska gå tillsammans genom regnskogen, igen.

Det var bara det jag ville säga!

Likes

Comments

Syd-Amerika är ett kristet land som drivs av den katolska kyrkan. Så medan jag var och vandrade runt i staden passade jag på att gå in i en kyrka och utforska den lite grann. När jag kom in i kyrkan såg jag att dem höll en gudstjänst. Den var inte så olik den ''vanlig'' gudstjänsten som vi har i den Svenska kyrkan. Alla sitter längst bänkar och lyssnar på en präst som pratar om gud och själva religionen i sig, dem flesta var som vanligt gamlingar. Kyrkvärdar gick runt längst bak i kyrkan för att anordna mat och dryck tills tjänsten är över. Men det ovanliga från vår Svenska kyrka var att alla kyrkvärdar var kvinnor med en röd slags jacka på sig. Sen var det så klart mycket stearinljus som tändes och släcktes hela tiden.

Men det mest annorlunda är att den katolska kyrkan leds av Påven, han är då biskopen i Rom. Påven är den katolska kyrkans högsta ledare. Även fast påven befinner sig i Rom, så kommer dem flesta föregående biskopar från Sydamerika. Den nuvarande påvens namn är Franciskus och är född 17 December 1936. Han är ifrån Buenos Aires, Argentina som då ligger i Sydamerika. Han är Roms 366:e biskop och är även stadschef över Vatikanstaten.

Katoliker tror på en gud, himmelen och jordens skapare brukar man kalla honom. Den katolska tron bygger på Bibeln, dem tror att Gud är skaparen till hela universum, både den fysiska och andliga delen. De tror att världen inte bara uppstått av sig själv utan har en helig mening vilande över sig.

Efter att gudstjänsten är slut så delades olika drycker och mat ut. Jag gick ut därifrån när dem var klara så jag hann inte riktigt se vad för mat och dryck det var. Men sen så knallade jag hemåt och nu så ska jag imorgon bege mig mot Amazonas djungeln!

Jag kommer följa en guide igenom djungeln och så kommer vi stanna vid olika stopp för att övernatt osv. Men jag tror att det långa inlägget om vandringen kommer komma upp om två dagar ungefär då jag kommer ha tillgång till internet då. Så vi ses då!


Likes

Comments

Hej bloggen! Nu är jag framme i Manaus. I tidigare inlägg har jag ju sagt att jag ska möta upp en kompis här, men det blev lite ändrade planer. Hon fick ont i magen och åkte hem. Tycker inte det minsta synd om henne. Så nu får jag ta mig igenom Amazonas skogen själv. Men iallafall, jag sitter nu i en reception där jag ska checka in och få ett hotellrum, men innan vi börjar gå på detaljer vill jag bara berätta vad som kommer hända under denna dagen. Efter att jag checkat in ska jag gå och handla redskap och olika ting jag behöver under min vandring här från Manaus till Amazonas. Maten är jag lite osäker på, jag vet inte om jag ska ta med mig något som redan är färdig lagat eller ifall jag ska ta med mig mat som jag lagar själv. Men det lutar mot den redan färdiga maten.

Vi syns senare ikväll då jag ska berätta mer detaljerat hur den långa promenaden ungefär kommer se ut!

Likes

Comments

Nu är jag på Rio de Janeiros flygplats, Rio Galeão, för att vänta in flyget som ska ta mig till resans nästa stopp, den fuktiga men lite farliga Amazonas djungeln! Jag kommer såklart inte landa i djungeln, utan jag landar i Manaus som är en liten by utanför Amazonas.

Rio har varit en riktigt makalös upplevelse, och den varma och fuktiga luften har varit både det bästa men även det sämsta, beroende ur vilken synvinkel man kollar från. Jag behövde känna riktig värme, och det fick jag verkligen en rejäl smäll av. Den fuktiga luften gjorde även värmen extra het, speciellt då Mars är sensommar i Rio så jag kom verkligen under den varma tiden på året, 29+`C är genomsnittsvärmen i Mars.

När vi väl är inne på värme kan vi ta upp en tråkig grej som hände så fort jag kom hit i Måndags. Jag har faktiskt under hela resan ända sen start varit dålig på att hålla mig återfuktad (jag hade inte druckit tillräckligt med vatten). Så så fort jag kom till Rio och solen och den skyhöga värmen började steka mig levande började jag känna hur svetten bara rann, och hela huvudet började bulta medan hela jag blev yr men samtidigt fall djupare och djupare in i en slags svaghet som jag kände i hela kroppen. Först trodde jag att jag råkat ut för någon slags influensa, men jag kände inte för att spy och jag var inte illamående på något sätt. Men jag tänkte efter och kom på att jag inte druckit ordentligt, då slog tanken mig att jag måste ha vätskebrist, eller iallafall något liknande. Medan allt detta hände så satt jag isolerad på en buss påväg till hotellet. Jag kunde inte vänta så länge instängd med massa andra svettandes passagerare, så jag på något sätt lyckades stanna bussen och klev av för att söka första bästa möjliga apotek. Jag hittade ett apoteket och väl där inne hittade jag vätskeersättning. När jag var påväg ut från apoteket så stoppade en man mig och frågade vad klockan var, så jag tog fram min mobil för att kolla. Då såg jag hur mannen med ett hårt grepp tog tag i mobilen och började springa. Jag i vanliga fall skulle försökt springa efter och försöka få fast honom, men i det ståndet jag var i klarade jag knappt av att gå, så jag gav det inte ens ett försök. Jag bara stirrade efter honom helt chockad. Då jag ändå tänkte hur livet inte kunde gå mer åt skogen. Jag bara stod som förstelnad helt tom i blicken då jag lät honom springa med min mobil längre, och längre bort tills jag inte såg honom mer. I den stunden fick jag känna på hur stor kriminaliteten faktiskt är i Rio. Det finns massor med slummer och läskiga bakgator där man absolut inte ska hålla hus, bara man inte bönar och ber för att bli bestulen. Det visade extra tydligt hur stor kriminaliteten är då jag var mitt i centrum då incidenten hände, där man minst kan ana att tjuvar ska befinna sig. Som tur var så tog jag inte upp min iPhone, utan jag tog bara upp min knapptelefon som jag använde för att sms:a och ringa gratis utomlands med. Jag stannade och hoppade in i en taxi som tog mig till hotellet på under 10 minuter. Om jag skulle tagit bussen, skulle det tagit över 30 minuter, så det var ett smart drag av mig att stanna en taxi. Resten av hela Måndagen och Tisdagen låg jag instängd på mitt hotellrum med min hotelltelefon, som jag då och då kallade på roomservice med, och samtidigt tänkte på den lite traumatiska upplevelsen som hänt timmarna innan. Så det var bara onsdagen (idag) som jag fick utforska och befinna mig i Rio på riktigt, aja, sånt är livet.

Men nu lägger jag mobilupplevelsen bakom mig och istället taggar jag (med mycket vatten och en ny knapptelefon jag köpt precis här på flygplatsen) inför den ännu varmare Amazonas. En sak jag inte hunnit berätta för er är att jag faktiskt ska möta upp en vännina i Manaus. Hon heter Elin och vi ska kolla närmare på sojaodlingens stora nackdelar, hur den helt enkelt förstör hela regnskogen i en väldig hastighet. Det sägs att redan inom 20 år så ska hela Amazonas skogen vara borta och helt livlös p.g.a alla sojafält som förstör för växter och djur som bor i djungeln. Det är detta vi ska kolla närmare på väl på plats!

Nu får ni önska mig lycka till på flygresan, och det kommer nya upplägg på bloggen inom en snar framtid, so like always.. stay tuned! Hejdå!

Likes

Comments