Till slut blev det sommarjobb på City Gross i fisk- och delidisken! Precis som jag ville. Hoppas nu på att få lära mig mycket om olika fisksorter, ursprung, tillagningstips etc... Ska bli spännande och förhoppningsvis lärorikt!

Så nu vill jag se er grilla fisk i sommar!


Har hitills lärt mig att havsaborre och guldsparid är goda fiskar att ha på grillen. Här kommer en liten inspirationsvideo på grillspett med lax och gös:Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu är det dags för världens underbaraste lilla ponny att säljas. Den som kommer förvärva denna underbara häst kommer definitivt inte bli missnöjd med hans kalitéer!

Nedan är en liten försäljningsvideo. 


Likes

Comments

Idag blev det ett dressyrpass på banan med Zilvester. Kämpade för att få till en vänstergaloppfattning men ryttaren (jag) vill gärna trampa till ytter sitigbygel i fattningen så att tyngden hamnar på höger sittben och inte på vänster. Det hela resluterar i att lilla ponnyn fattar höger galopp (för att det är det min kropp säger till honom)... så där har jag verkligen något att bita tag i gällande min egen ridning. Annars gick han trevligt i trav på volt. Märks att han börjar få kondition för att orka ett pass på banan. 


Nu är planen att han ska ridas på banan tre dagar i veckan för att få lite mer framåtanda på banan, som han har när vi är ute i skogen. Tanken är att rida dit, köra något varv i båda galopperna, trava någon volt och en serpentin och sedan fortsätta turen utanför banan. Så kanske allt som allt ca 15 min på banan och resten av 1-1,5 timmarna ute i det "fria".  


Han kommer att vara till salu nu till i mitten av Maj om någon är intresserad! Skulle passa utmärkt till dressyrintresserad 13-15 åring som vill ha en ponny att utvecklas tillsammans med. Med engagerade föräldrar och en tränare så kommer han bli någons egna Ztar! Likes

Comments

Idag fick Zilvester sitt första markarbetspass hos oss. Eller har travat 4 bommar en gång tidigare.. men idag stod det lite mindre hinder på schemat också. Han klarade att trava över bommar... men att galoppera över bommar eller hoppa ett litet kryss på 40cm fanns inte i hans värld. Han "ramlade" över hindrerna och bjöd inte till att hoppa. I galoppen la han i handbromsen och la av.. så det hela blev ganska tråkigt. 

Men vi tar med oss det bra - att trava bommar gick som på räls! 

Nu blir det tiil att skriva ett genetikarbete om hur katternas pälsfärg ärvs - via könskromosomerna. 


Kramar!

Likes

Comments

Var på magnetkameraröntgen (MR-röntgen) här för någon vecka sedan för att röntga hjärnan och ryggraden. Det hela gick bättre än förväntat och jag kände mig hyfsat lugn när jag väl fått på mig "hokeyhjälmen" som jag från början kännde mig lite kvävd av. Inne i röret kännde jag mig inte alls lika obekväm.

Fick svar en vecka senare med det bästa tänkbara resultatet - att inga nya lessioner (förändringar av infalmmationer) i hjärnan eller ryggraden dykt upp!!!

Med det konstaterat så har mitt centrala nervsystem hållt sig "friskt" i ett halvår efter första skovet. Nu hoppas jag på att det ska få vara så här i mååååånga år till!

Det enda som sitter kvar sendan förra skovet är lite känselrubbningar i lillfingret på min högerhand. Dock är det inget jag ens märker när jag inte känner efter. Ser även lite dåligt på långt håll sedan ögonen hoppade, men min läkare verkar tro att det kommer av ålder... Jag är dock ganska säker på att det är av skovet som det förändrades då jag sett bilskyltar och tavlan i klassrummet när jag suttit längst bak innan detta hände. Men jag ska till någon ögonläkare någon gång... får se när de får tid för mig bara. Är ju inte direkt någon panik så jag väntar tålmodigt vidare.Likes

Comments

Håller på och skriver en debattartikel i en av mina kurser och jag blir bara mer och mer rädd när jag inser att så många djur inte får leva ett liv styrt av behov och välmåeende. Höns som sitter i burar och höns som aldrig får känna gräs under fötterna, grisar som aldrig någonsinn kommer få känna jord på sitt tryne.... Det är rent sagt ut hemskt! Känner mig inte lika illa till mods när det kommer till svensk nöt och lamm då dessa, oavsett om de är ekologiska eller konventionella, kommer att få spendera tid utomhus under sommarsäsongen.


Har jobbat på en KRAV-gård med nöt och gris några sommar och jag har aldrig riktigt förstått mig på hur djuren som vi äter kan sägas ha en hemsk tillvaro. Grisarna verkade lyckliga i sina lerbad och jordiga trynen, kossorna nöjda idisslandes i gräset med kalvarna intill sig. De går lugnt in i en väl rengjord och ströad transport som tar dem till slakteriet. Vad är det hemska i det? De lever ett värdigt liv ur mina ögon. Likadant med våra får, de betar och går utomhus så länge vädret tillåter. Även vintertid går de ute med tillgång till ligghall och grovfoder producerat från den egna gården.

Jag har som aldrig sett något annat i mitt liv och har egentligen inte insett hur andra djur har det på andra gårdar. Framförallt tänker jag på gris och fjäderfä som hålls instängda året om på trånga ytor, avlade för att producera enorma mängder mat på så kort tid som möjligt.

Men visst, grisarna drabbas oftare av ledproblem och slaktkycklingarna av hälta i ekologiska besättningar mer än i konventionella. Dock är det inte djurens fel att de inte klarar av att gå på ojämn terräng eller inte bli slaktmogna i tid för att utveckla sjukdomar. Det rätt skummt att vi har avlat djuren för det konventionella produktionsändamålen och när vi sedan sätter in dem i ett mer "naturligt" sammanhang går de sönder på grund av aveln.

Tror inte att djuren kanske lider så mycket mer i konventionella produktionsformer, men jag skulle inte vilja att påstå att de mår bra heller. De lever i ovisshet om den "yttre" världen och gör det den är avlad att göra - lägga ägg i mängder, omvandla fodret till enorma mängder kött på kort tid och finnas för människans behov av aminosyror och andra näringsämnen.

Dock känner jag att jag inte kan sluta äta animalieprodukter, för då skulle inga ekologiska grönsaker och spannmål heller finnas. Hela kretsloppstänkandet fungerar inte utan en animalieproduktion som tillför stallgödsel som är en av grundstenare för att kunna driva en ekologisk produktion.

Önskar att man kunde få ta del av all den forskning och kunskap som fanns där ute i världen och kunna granska allt utifrån olika perspektiv och avgöra i vilka samanhang vilket livsmedel som är bäst att äta för sin egen hälsa, miljön och för djuren.


Mitt brinnande intresse för jord till bord gör mig emellanåt mycket förvirrad.

Likes

Comments

Nu är två böcker beställda för hela 100 kr!!! måste vara de billigaste kurslitteraturen jag någonsinn haft! 50 kr/bok är inte illa för en fattig student, ingen gladare än jag! 


"Genteknik som tar skruv" är från serien Formas Fokuserar, likt boken "Jordbruk som håller i längden". Dessa ska användas i syte för att skriva en vetenskaplig debattartikel med en given ställning till  ekologiskt jordbruk och GMO. 

Själv fick jag, med en kurrskamrat, att vi ska skriva omde negativa sidorna av ett ekologiskt jordbruk och förespråka det konventionella. Dvs. vi ska vara emot ekologisk produktion.  Ska bli intressant med tanke på att eko-trenden är het på marknaden och intresset för eko-produkter blir större. 

Själv tänker jag att eko's mindre bra sidor är att de bygger på att vi har en djurhållning, vilket dagens trend motverkar med tanke på kött- och mejerikonsumtion. Samt att marken kan inte utnyttjas på optimalt vis då man inte kan göda med precis exakt det som marken behöver, utan den får klara sig på de ekologiska gödningsmedel som finns på marknaden och gödsel från djurhållning. Även markens avkastning blir lägre och möjligtvis djurvälfärden sämmre... men vad vet jag? Dags att ta och lära sig av forskningen!

En intressant sak som kom upp när jag var på studiebesök på Jästbolaget AB var att deras restprodukt användes som ett godkänt ekologiskt gödslingsmedel då det var en restprodukt. Det hade ingenting att göra med om grödorna (melassen/sockerbetorna) var ekologisk odlade eller att de är svenskodlade för det var de inte.  

Sen om GMO, har jag än så länge inte hunnit ta något ställningstagande... eller i alla fall inte längre än att det får inte skapa lidande för djur och natur. (Vem och vad bestämmer det?) Dock kan jag på tok för lite för att uttala mig om något så åsiktsstarkt ämne, inte heller har jag koll på vad forskningen säger med tanke på att det verkar finnas flera läger för det hela.  Ska ha en föreläsning där en GMO-forskare kommer och berättar sakligt vad GMO är för något och vad det finns att vara rädd för/inte rädd för... sen är det nog upp till var och en att tycka och tänka om ämnet. Kommer att bli intressant! 


Nu vill jag bara att böckerna ska trilla ner i brevlådan så jag får nått att hugga tänderna i! 


Kram från en nyfiken och för närvarande vetgirig person

​Texter taget från Bokus.se

 "Gentekniken som tar skruv": Gentekniken har revolutionerat möjligheterna att förädla växter, bakterier och djur. Tekniken skulle kunna bidra till nyttigare och säkrare mat som räcker till alla. Miljön skulle kunna förbättras med förnybara alternativ till olja. Samtidigt består misstron mot den nya maten hos europeiska konsumenter och miljöorganisationer.

Varför är det så? Vilka möjligheter och risker ser forskarna med modern bioteknik? 

"Jordbruk som håller i längden": Hur ska vi bedriva ett hållbart jordbruk som kan ge mat åt 9 miljarder? Hur ska vi bäst hushålla med mark, vatten, växtnäring, energi och gener? Förslagen till produktionstekniska lösningar varierar: ekologiskt, konventionellt, perenna grödor och mera genteknik. Men det handlar också om handelspollitik och marknader, om svinn i livsmedelskedjan, och om att få igång det småskaliga jordbruket i utvfecklingsländer.

Likes

Comments

Här om dagen hade jag en urmysig dag med min syster i stallet. Hängde med till Acka där hon tog några hinder inför lördagens hopptävling på Jälla. Även jag provade hoppa Prins Fille... säger bara HJÄLP! Han tar i för kung och fosterland även om hindret ligger på 40 cm! Satt uppe i himlen de tre hindrerna jag vågade hoppa. Beundrar min syster som hoppar 110 på honom då han tar i för 120 hinder, om inte 140! 

Får se vem som tar över honom i hans utveckling när min syster åker till Holland för studier i tre år. Någon som är sugen? Ett snart 7 årigt trevligt och lätthanterligt halvblod på 167cm, efter hingsten Careful, har god hoppkapacitet, tävlar idag 110 med kapacitet för mer. Kan hanteras av alla, snäll att sko, klippa, lasta, ha med på tävlingar, ducha etc. Någon intresserad?

Om jag hade haft råd och bott närmare hade jag lätt kunnat tänka mig ta han för tre år framåt... men som student och bosatt söder om Uppsala så blir det lite dyrt och jobbigt att ta sig till Hågaby nästan varje dag. Håller tummarna att de hittar någon som vill utveckla honom vidare och ha roligt med honom tills vidare! Likes

Comments

Har nu haft två underbara veckor av ledighet! Spenderat tid med vänner, familj och njutit av det fina vårvädret! Några lamm har det kommit också... nu har vi 17st och fler på väg! Våren närmar sig med stormsteg då krokus och blåsippor är allt mer vanligt förekommande. Älskar de härliga små vårtecknena! 


Hade första dagen i skolan idag, kursen Maten i samhällsdebatten satte igång. Ska bli kul och se vad den kan komma med för ny och intressant kunskap! Vi ska bland annat behandla GMO och eko, märkning av mat och göra ett eget arbete om något dagsaktuellt i matdebatten. Själv har jag bestämt, tilsammans med en kursare, att det ska bli mjölk. 

Mjölk har ett stort historiskt värde för oss här uppe i norden, men med ett större livsmedelsutbud och invandring (laktosintollerans) börjar mjölken ifrågasättas i det moderna samhället - är den onyttig? Förr sas det att mjölk bidrar till en stark benstomme och idag motsattsen...  Ska bli intressant att grotta ner sig i detta och finna sanningen i alla vetenskapliga studier som gjorts under åren - vad är det som gör mjölk onyttigt/nyttigt?


Efter skolan blev det en tur till Zilvester, tog en långtrav så både han och jag kom tillbaka till stallet svettiga och nöjda efter att ha fått komma ut i vårluften!

Likes

Comments

Efter två skrivna tentor tar jag äntligen påskledigt - i två veckor! eller i alla fall nästan... ska bara in till skolan en dag nästa vecka. Sen blir det lite studiebesök och en MR-röntgen också... men det är bara smågrejer. 

Har börjat skriva en att vill/ göra lista. Hittills står det:

- rida Zilvester

- städa bilen (invändigt)

- ta långpromenader 

- möblera om/fixa i rabatten


Det hela går helt enkelt ut på att ha kul och röra på sig + lite nödvändiga saker (städa bil). Ska även försöka ut och leta lite vårtecken i naturen bara för att det är mysigt, men får se vad vädret har att erbjuda... 


Kram kram, nu åker mjukisbyxorna på och sminket av!


Likes

Comments