Igår var det Runebergsdagen (den 5.2), och jag vet att det är en finsk tradition men jag undrar om det är någon av er i Sverige som firar dagen och vad gör ni i så fall hur firar ni?

⬇⬇ Svara i kommentarerna ⬇⬇

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Jag har en freestyle libre, en blodsockermätare som visar blodsockret och har pilar som visar om det är på väg att sjunka eller stiga.
Och jag måste alltid kolla mitt blodsocker vid midnatt (finsk tid). för att se om mitt blodsocker kommer att hålla under natten eller om jag måste äta. Hur som helst så visade mätaren att jag hade 8,4↗, alltså så skulle det stiga under natten och jag skulle inte behöva äta. Men runt en timme senare var jag fortfarande vaken och min magkänsla sa åt mig att kolla blodsockret, så jag gjorde det.
Mitt blodsocker var 4,7.
Jag gick till köket och åt två mackor och ett glas mjölk.
Men tänk om jag hade somnat eller struntat i min magkänsla. Då skulle jag INTE ha vaknat på morgonen, eller fått se min familj eller vänner igen, vilket är en läskig tanke...
Så nu har jag fått en vana för att kolla blodsockret varje natt kl. 1.
Jag hoppas att ni gillar min första storytime!

Likes

Comments

Jag tänkte skriva lite saker som vi diabetiker hör lite för ofta men som inte stämmer.

- Att vi åt för mycket socker när vi var små. Det här är en vanlig myt, och den myten kommer ifrån diabetes förra namn sockersjukan. Eftersom man trodde att diabetes orsakades av för mycket socker kallades den för sockersjukan.

- Man kan inte vara smal och ha diabetes.
Det är sant att man ökar risken för att få diabetes om man väger lite mer. Men vem som helst kan få diabetes. Oavsett hur man ser ut.

- Diabetes försvinner med åren.
Diabetes är inte en sjukdom som bara försvinner. Det finns vissa typ 2 diabetiker som lyckats bli av med sin diabetes, men den är aldrig borta helt och hållet.

- Insulin är en medicin som botar diabetes.
Insulin botar inte diabetes. Det är en medicin som i rätt mängd beroende på hur mycket kolhydrater vi äter och blodsockret kan vara vår räddning men också vår död i för stor mängd.

- Det är väl inte farligt att leva med diabetes, tack vare alla hjälpmedel som finns idag.
Det är meningen att våra hjälpmedel ska underlätta för oss. Men det är fortfarande farligt att leva med.

Jag tänkte skriva en storytime om när jag nästan dog under en natt för några dagar

Likes

Comments

Det finns finns fyra olika typer av diabetes och det är bra att veta vad de heter och vad skillnaden mellan dom är. Så idagens inlägg tänkte jag förklara det för er.

Typ 1 - Vid typ 1 diabetes har kroppens insulinproduktion slutat fungera helt. Diabetes typ 1 behandlas med insulin.
50 000 har diabetes typ 1 i Sverige.

Typ 2 - insulinproduktionen har inte slutat helt men den räcker inte för kroppens behov. Typ 2 diabetes ser olika ut i världen,
Och många har typ 2 utan att veta det.

Graviditetsdiabetes - Graviditetsdiabetes uppkommer under graviditeten. Och det är för att kroppens celler blir mindre känsliga för insulin.

LADA -  LADA är en form av typ 1 diabetes fast insjuknandet är långsammare och symtomen är inte lika tydliga. Kroppens egna immunförsvar angriper och förstör de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln.

Likes

Comments

Hoppas att ni kommer att gilla min nya serie, lägger ut nytt inlägg varje måndag...

Vad är egentligen diabetes? Jo, Diabetes är bland dom vanligaste folksjukdomarna i världen och uppstår när kroppens insulinproduktion har slutat fungera,
och kroppens immunförsvar är inte lika starkt. Diabetes kan ge följd skador på njurar, ögon, blodkärl och hjärtat. Hittills vet man inte varför insulinproduktionen slutar fungera och det finns inte heller ett botemedel mot diabetes.

Likes

Comments

Det var ett tag sedan jag började blogga, men jag har aldrig berättat varför jag började blogga. Så jag tänkte berätta det för er nu.
Jag har sedan lågstadiet då vi började skriva berättelser tyckt om att skriva. Och när jag fick diabetes frågade min mamma mig varför jag inte började blogga, hon sa att det kunde vara skönt för mig att ha någonting att göra, skriva ner mina tankar och hur jag känner. Jag tyckte att det verkade som en bra idé men kom aldrig igång med det. Men NU har jag äntligen börjat och ser framemot detta.

bild lånad från pixabay.com

Likes

Comments

1. Jag gillar att gå i skolan. och att plugga.

2. Jag tycker om skräckfilmer.

3. Jag lyssnar inte på Justin Bieber.​

4. Jag har aldrig haft ett förhållande.

5. Jag blev mobbad i lågstadiet och högstadiet. Båda gångerna var av min bästis (inte samma person.)

6. Jag har aldrig tyckt om russin, usch hahaha.

7. Jag gillar inte att ha håret uppsatt.

8. Jag använder inte smink (vet inte varför.)

9. Min dröm är att starta ett eget café.

10. Jag har typ 2 kompisar, för att jag har en tendens att mina kompisar slutar umgås med mig.

Likes

Comments

förlåt för att jag har varit så inaktiv här på sistone, men jag hoppas att ni kan hjälp mig lite. Vad tycker ni om att läsa på bloggar? har ni något/några tips så kan ni lämna en kommentar eller skriva till mig på Instagram via dm, skulle gärna vilja läsa era förslag.
men jag hoppas att ni har haft en bra julhelg iallafall.

Instagram: julia_lindstrom9

Likes

Comments

Jag har gjort lite julkort. Som var lätta och väldiga roliga att göra.
Jag hoppas ni hittar lite insperation till era julkort med hjälp av något av dom här julkorten. I länken finns videon jag tittade på för att göra kortet med julgranen.
Ha en fortsatt trevlig första advent
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=%23&ved=0ahUKEwj02tSjpu7XAhVFAZoKHaC1D7w4MhDFrwEIITAA&usg=AOvVaw0VTJzWxrN8ZFOD4xbU2nov

Likes

Comments

Idag fyller jag 18 år och jag fick göra tre tårtor i skolan. En prinsesstårta kinuskitårta till beställning och en tårta med grädde som vi åt i klassen till efterrätt.

Likes

Comments