Mina bästa pluggtips

Jag är förmodligen den minst stressade människan jag känner, trots att jag vill prestera bra i skolan samtidigt som jag vill hinna med allt annat. Men jag vet att många tycker att stressen över skolan är väldigt jobbig och att skolan både tar upp mycket tid och är svår, så därför tänkte jag dela med mig av mina allra bästa pluggtips! Dessa använder jag hela tiden och dom funkar superbra för mig, jag pluggar faktiskt nästan inget hemma och får ändå allt gjort så dessa tips är de bästa jag har!

De flesta jag känner skjuter upp allt till sista sekunden, eller iallafall till sista dagen, vilket jag också brukade göra förut. Men i gymnasiet har jag istället börjat göra alla uppgifter vi får så snabbt som möjligt. Så istället för att "lalla bort" lektionerna och vänta till sista stund utnyttjar jag lektionerna istället och jobbar effektivt så jag kan ta det lugnt på lektionerna i slutet innan uppgiften ska vara klar. Detta gör att jag inte alls är stressad över skolan och att jag har god tid på mig att göra uppgifterna så att jag blir nöjd med dom!

Hör lite ihop med ovanstående punkt då det är så mycket mer värt att jobba på lektionerna än att behöva ta hem plugget. All tid ni får att till exempel plugga till ett prov - ta den! Det är såå mycket skönare att komma hem och känna att man är klar med skolan för dagen.

Detta var jag väldigt bra på i ettan men inte lika bra nu, behöver dock börja igen då det gör så mycket skillnad! Först och främst så är du väldigt uppmärksam under hela genomgången om du antecknar, istället för att du råkar komma på andra tankar, och du lär dig mycket mer bara av att skriva ner det. Då sparar du flera timmars plugg genom att redan ha "pluggat" medan du skrev det. Det blir även lättare när du väl ska plugga då du förstår dina egna ord bättre än boken. Lägg till förklaringar också om något är svårt!

Fråga alltid om du undrar något! Jag ställer alltid frågor både under genomgångar och eget arbete, det är så jag lär mig. En del lär sig av att till exempel läsa i boken men jag lär mig så mycket mer av att fråga! Fråga även hur du ska kunna utveckla något för att nå ett visst betyg om du behöver det, fråga istället för att undra så du kan lära sig så mycket som möjligt (och få så bra betyg som möjligt ;))!

Mitt sista tips är inte riktigt ett pluggtips utan mer ett snabbt tips till hur man kan få de högsta betygen på prov, inlämningar och liknande. Det är att resonera, resonera och resonera! Tänk att du aldrig ska få fram ett svar utan utgå från vad du skulle svarat, sedan "å andra sidan", "däremot", "trots det" osv. Det är bra att komma fram till något i slutet men tänk att du ska ha sett det från alla olika perspektiv innan så att du verkligen visar varför du tycker så. Funkar dock inte så bra på matte och liknande utan bara i till exempel SO, svenska, engelska och liknande.

Gillar

Kommentarer