Header

Vardaglig psykologi, musik

Detta inlägget är en hyllning för min favorit artist, må du vila i frid Gustav Åhr 1996-2017.

Jag tackar denna person för hans djupa musik, det är ovanligt hur en låt kan bli så personligt.

Ni vet den känslan när man lyssnar på en låt och kommer ihåg exakt hur vädret var, hur värmen eller kylan nådde till din hud, hur det kändes att andas in doften av dina kläder, eller någon annans. För mig är inte nostalgi när någon sätter på en låt, som råkar just vara en låt som jag ofta lyssnade på när jag var ett litet barn. Nostalgi för mig är när jag kommer ihåg vartenda detalj, från första gången jag nånsin lyssnade på låten till sista gången.

Studier visar att människor mellan 12-22 år har vanligare att skapa ett starkt band med musik, eftersom att vår hjärna genomgår den neurologiska utvecklingen snabbt och vi går igenom puberteten vilket leder till att våra känslor är förhöjda. Det kvittar om det är en låt som får dig att känna dig sorgsen eller glad, samt en låt som du inte ens relaterar till. Men när du väl hittar något riktigt bra som du kan relatera till, din hjärna kommer explodera som fyrverkerier. Det är riktigt magiskt.
Jag tror anledningen till hur bandet kan byggas upp med en tre minuters lång lyrik, rytm och melodi kan bero på hur sårbara vi måste ha varit under den perioden.

När jag lyssnar på Lil Peep's (aka Gustav Åhr) musik idag blir jag väldigt ledsen, han var öppen om hans mående som minskade stigman runt psykisk ohälsa. Eftersom att han nu är död, känns låten som är väldigt personlig till mig ännu mer förhöjt.
Det är sant angående att artister inte blir tillräckligt uppskattade tills de har avlidit, varför vet jag inte.

Orkar inte skriva mer och ta med mer fakta intill detta ämne, har ej sovit tillräckligt men har rört på mig mycket. Min hjärna är lite rostig med att ta in information. Plus jag känner mig lite nere. Jag kände att jag behövde få ut detta nu och inte senare då i risk om att jag inte kommer känna mig lika motiverat eller intresserad. Det är som att skriva om något sorgligt som har hänt i din dagbok, fast tre dagar efter då du säkert kommer glömma vilka exakta känslor som dök upp. Det skulle kännas annorlunda att prata om det. Bättre färskt än gammalt tänker jag. Haha shit, min hjärna hänger inte med vad jag skriver om. Hoppas ni har förstått någonting av det jag har skrivit. Men lite fakta kunde jag få med iallafall.

Härmed är några av mina personliga låtar. Rekommenderar starkt att ni börjar lyssna på Bane's World eftersom att alla gitarrsolo är så jävla nice.

Likes

Comments

Vardaglig psykologi, Filosofi

OBSERVERAR att mycket av det jag skriver, utgår ifrån mina personliga tankar, erfarenhet och upplevelse. Observerar också att mycket av det jag skriver är mina filosofiska tankar, därför finns det en möjlighet att det inte finns en vetenskaplig bevis på att det är korrekt.

Hjärnan förändras beroende på hur du mår, fysiskt och psykiskt. Din hjärna kan försöka hitta ett sätt att hantera dina känslor, som du under din medvetslösa inte märker.

När jag menar medvetslösa du, menar jag på båda sätten. Din hjärna kan försöka hantera det när du är vaken som första person, vilket innebär t.ex att du kan göra impulsiva handlingar som har kopplingar till dina problem/känslor. Du kan alltså skada dig själv med dina handlingar, både yttre och inre, utan att veta om det själv att det beror på dina problem.

Psykiska sjukdomar/störningar

Ett sätt för din hjärna att hantera dina känslor, kan vara väldigt skrämmande.

Jag snackar om dissociation , att förlora kontakten med verkligheten så illa att du inte är riktig säker på det som händer är riktig eller inte. Att höra, se, känna eller lukta saker som inte är realistiska.
Det kan vara ett tecken på djupt depression, mani , schizofreni och fysiska anledningar som är bra att kolla in ifall du har fysiska skador i hjärnan.

Inom bipolär sjukdom , är det vanligt att man får mardrömmar eller upplever flera sömnparalyser innan en depressiv/manisk episod.
Det är alltså ett tidigt tecken. Drömmarna blir mer levande och intensivare. Dessa mardrömmar leder till att det är en ökad risk för den lidande, att lida ännu mer i den kommande episoden. Psykiska sjukdomar med psykotiska faktorer, som bipolär sjukdom/schizofreni (obehandlad) har en egenskap att bygga upp en rutin med mardrömmar så hemskt lik verkligheten. Det är som psykos på psykos!

Jag gissar på att många av er har haft en eller flera drömmar nån gång i livet om ormar? Det vet jag att många har haft. Alltid efter jag har drömt om otäcka saker, söker jag alltid efter förklaringar. Drömmar har en betydelse, som kommer i koder eller som en symbolism.

Ett specifikt exempel, en dröm om ormar. Det spelar en stor roll om vad som händer i drömmen, än att du ser en orm. Försök komma ihåg dess motiv, vad gör den mot dig? Bits den? Hur många antal ormar ser du? Hur ser alla de individuella ut? Det gäller att komma ihåg detaljerna.

Jag har inte orken till att vara jätte exakt, annars kommer inlägget blir hur långt som helst men. Det gäller att analysera drömmen, så att komma ihåg detaljerna är en bra börja. I vissa fall har jag hört att man ska ha kunnat förutspå en situation genom en dröm som kommer nästan som en gåta. Som jag sa är intensiva mardrömmar vanligt i bipoläritet osv, men det verkar också vara ett sätt att förutsäga hur illa det kommer bli om det går obehandlat!

Jag har till exempel drömt om ormar hur många gånger som helst, men också om krokodiler. Jag var tvungen att bokstavligen gå på en lina, som en bro över havet och jag skulle korsa över. Men nere ser jag en stor krokodil med öppet gap som var beredd på att slita mig i stora köttbitar. Jag vaknade och tänkte igenom, det var inget sammanträffande att jag just då befann mig i en svår situation jag inte ville lösa eller bemöta. Krokodilen, var problemet som jag var rädd att möta. Det var bara en tidsfråga om jag skulle ramla ner från linan och slutligen vara tvungen att faktiskt ta tag i problemet. Djupt, visst?

Med detta tänker jag ändå att det är ett sätt för din hjärna att hjälpa dig antingen att undgå från dina problem eller hjälpa dig komma över rädslan du har skapat utifrån din dilemma. Förlust eller lust, dilemma eller inte. Dina drömmar visar ändå hur du mår.

Drömmar, är en försvarsmekanism!

Likes

Comments

övrigt

Jag har många gånger försökt att blogga, men inte har jag tagit det på allvar. Det berodde på att jag inte hade ett ämne att diskutera om, ingenting att sträva mot. Men nu, när jag har bildat ett stort intresse för psykologi och filosofi.. blir det en förändring!
Viljan att få veta mer om dessa ämnen uppstod för några år sedan av personliga skäl.

Tack och lov att jag valde den humanistiska inriktningen, att ha kunskaper om människor; kultur, språk, psykologi, historia.
Det är jättekul att få studera om det, det kommer jag absolut ha en nytta av inför när jag (nån vacker dag) utbildar mig till en psykolog.

När någon frågar mig varför jag vill utbilda mig till en kurator/psykolog ger jag dem alltid denna samma svar: Jag lär mig, inte bara om andra men också mig själv.
Det är så fascinerande, inte på det sättet att jag romantiserar om mentala ohälsa, psykiska sjukdomar osv. Men att det är fascinerande med hur våra hjärnor funkar. Det är fantastiskt hur ett organ, som är lika stor som dina två knytnäven, kan göra så himla mycket.

Det är så mycket man får lära sig.

Filosofi, är också lika intressant. Jag tycker att det hör ihop med psykologi, på det sättet att det förklarar hur du är som en person eller varför du är som du är. Alltså att man kan se hur en är som person, utifrån deras filosofiska tankar.

Nog med det. Här kommer några snabba fakta om mig (...)

- Jag är född i Thailand men flyttade till Sverige när jag var 7 år.

- Mina intressen är att spela gitarr, sjunga och poesi.

- Jag är 16 år, fyller 17 den 20:e januari.

- Jag spelar även ukulele.

- Jag är en ärlig person.

...samt mina favoritlåtar så ni kan få lite syn av min just nu, dolda personlighet.

Likes

Comments