Serbisk Jul

I torsdags så firade vi serbisk jul hemma hos mina föräldrar. Vi firar enligt den Julianska kalendern men använder den ”vanliga i datum”. Så rörigt men skönt. Behöver aldrig tänka på ”varannan jul” eller om jag ska vara ledig till julen. Dessutom så får man ju fira jul två gånger, börja året med jul och avsluta året med jul.

Det finns så många olika traditioner som är lite annorlunda ifrån att äta alladin och se på Kalle anka. Vi börjar firandet 6/1 (julafton) då ska pappan och förstfödde sonen hämta ett Ekträd. Min pappa har ingen son men vi har alltid gått och hämtar en kvist av ek eller löv. Tycker det är mysigt och roligt. Vi håller i den traditionen varje år förutom i år. Jag fick gå med sambon och vovven istället, lika mysigt. På Julafton äter vi även fisk och dricker rätt vin.

7/1 är juldagen, då handlar allt om fest och mat. På juldagen äter man ett bröd som vi kallar för ”Cesnica”. I det gömmer man ett mynt, frö och en bit av ekträdet. Meningen är att något ska hitta dem och det ska symbolisera att man får pengar, kärlek och hälsa under året. Resten av maten vi äter är: Sarma, helgrillad gris, rysk sallad, potatis, sallader, meze, ja tänk er en stor Balkan buffé. Kakor är det också gott om.

Det finns fler traditioner som att gå i kyrkan, fasta osv men det blir en annorlunda jul för oss också precis som för alla andra under Corona. Det viktiga är att vi fick fira inom familjen, att vi är lyckliga och har bra hälsa.

#nouw30dayschalllenge #nouw30daychallage #inspiration #mat

-/ Jovana

Likes

Comments