Vecka 18 + tips på gravidböcker

*Poff* sa det och så fick jag en liten mage! 😍

Mående: Överlag så känns det bättre i kroppen den här veckan. Jag känner mig piggare, mindre yr och känner mig som mig själv igen. MEN; Den här veckan har det mest påtagliga varit humörsvängningar. Jag har varit så lättretad och speciellt på kvällarna när jag känner mig redo för att sova. Min stackars sambo har fått minst sagt fått utstå ett och annat utbrott denna veckan över saker som jag i vanliga fall kanske bara hade suckat över.

En småcreepy grej som hände denna veckan var att jag fick ordentlig kramp i magen. Jag och min sambo hade precis varit inne i stan och ätit vegetarisk sushi och i bilen påväg hem så fick jag riktigt ont. Sammandragning? Det kändes som extrem magknip och vi var tvungna att stanna bilen och vila tills jag kände mig lite bättre. Någon mer som varit med om något liknande?

Vikt och kropp: Jag ligger fortfarande minus 1,5 kilo under min startvikt men eftersom jag gick ner hela 4,5 kilo under första trimestern så ser jag viktuppgången som en extrem lättnad! Magen har börjat växa nu ordentligt nu och det är första veckan som jag går omkring och tycker att jag ser lite gravid ut. Har jag en klänning eller tröja av det tajtare slaget så syns den lilla bulan!

Övrigt: Den här veckan har jag känts såsom veckan innan julafton eller ens födelsedag när man var liten. Det är en nedräkning till RUL, alltså rutinultraljudet som vi ska på i vecka 19. Vi ska dit på torsdagen (alla hjärtans dag) och förhoppningsvis så kommer det gå bra! Har vi lite tur och om bebis ligger rätt så får vi också reda på om det är en liten pojke eller flicka där inne.

Hursomhelst, eftersom vårt ultraljud är nere i Varberg på förmiddagen så har vi passat på att ta en ledig dag. Vi tar ledigt dels för att det är mysigt men också praktiskt då bor i Onsala som ligger utanför Kungsbacka och båda jobbar i Göteborg. Kungsbacka tillhör Hallands län vilket innebär att ultraljud och förlossningen kommer att äga rum i Varberg. Det är ungefär 45-50 minuter från där vi bor. Är det någon mer som har haft en resväg mellan er och BB? Hur funkade det för er innan förlossningen?

Praktika för blivande föräldrar och en fyll-i-bok under graviditen

Två böcker har fått följa med mig under den här graviditeten

Den första heter Praktika för blivande föräldrar och är skriven av professor Agnes Wold och barnläkare Cecilia Chrapkowska. Boken ger en massa råd och tips om allt som rör graviditeten och den kommande spädbarnstiden.

Praktikan har funkat bra för oss under graviditeten och det är trevligt med en riktig bok hemma som man kan ha på nattduksbordet och läsa tillsammans när andan faller på. Bra bok men för politiskt vinklad och feministisk för min egna smak, jag läser gärna om feminism och politik i andra sammanhang men helst inte i en praktisk handbok som jag förväntade mig skulle innehålla praktiska råd och tips.

Betyg: 2.5 av 5 stjärnor

Den andra boken heter Gravid: en fyll-i -bok om nio månaders längtan. En gullig och fin bok med spermier på omslaget, det är en mening jag aldrig trodde att jag skulle skriva! Precis som titeln på boken avslöjar så är boken en fyll-i-bok att använda under graviditeten.

Jag tycker att fyll-i-boken har funkat helt okej hittills men själv har jag inte börjat använda den aktivt förrän andra trimestern. Jag mådde helt enkelt för dåligt och saknade motivation under den första delen av graviditeten för att orka fatta pennan! Så för mig hade det varit bättre om första trimestern bara var enkla listor eller dylikt där man får kryssa i alternativt, inget så ambitiöst som att skriva en liten novell och rita ett självporträtt.

Betyg: 4 av 5 stjärnor

#gravid #veckaförvecka #preggo #vecka18 #nouwmamma #nouwmama #pregnant #bf2019 #boktips

Gillar

Kommentarer