Praktikanter och vikarier

När jag gick i förskoleklass, som kallades för förettan i våran lilla ort, så hade vi en praktikant under en period. Han var väl bara 16, men vi tyckte att han var jättestor. Och jag tyckte att han var jättesnygg. Han var en av mina tidigaste förälskelser, en av 2-3 stycken under den tiden.

Jag tyckte att det var jättekul att ha praktikanter och vikarier under skoltiden. De var ju alltid yngre och ofta bättre än ordinarie lärare, faktiskt. De kändes ofta mer engagerade och kom med ny energi, vilket var roligt. När jag gick i 5:an gick jag i min tredje skola, och den sämsta skolan dittills. Och vi hade väldigt många olika lärare under ett år, och många vikarier. Det var ingen som stod ut med den klassen särskilt länge.

Det var framför allt en i klassen som var hemsk, rent ut sagt. Vid ett tillfälle fick han utbrott under träslöjden och riskerade att skada alla andra, och därför tog träslöjdsläraren honom i armen och ledde ut honom, så försiktigt han kunde. Klasskamraten skrek hysteriskt att han skulle anmäla läraren för misshandels. Strax därefter fick läraren sluta på grund av den händelsen. Och han var en väldigt bra lärare, och gjorde inget fel. Vid ett annat tillfälle slog samma klasskamrat våran klasslärare i magen utan anledning. Hon var höggravid, och när hon vek sig dubbel av smärtan så sa han rått ”jag hoppas du fick missfall” och kallade henne något elakt. Helt utan anledning. 11 år och redan så sjuk i huvudet (rent ut sagt).

I slutet av läsåret hade vi två vikarier, som var strax över 20 och nyutexaminerade lärare, eller om de fortfarande var under utbildning. De fick minst sagt en utmaning, men de var helt fantastiska och klarade faktiskt av den klassen, otroligt nog. Dock var läsåret snart slut, och de fick inte (eller ville inte) stanna. Jag är än i dag, nästan 20 år senare, imponerad över att de faktiskt klarade det. Att de kunde hantera en sådan jobbig klass med så många problem. Jag hoppas att de fortfarande är lärare, för det är sådana personer som ska vara det.

Oftast är väl det bästa att ha samma lärare hela tiden, men det är inte alltid det fungerar av olika anledningar. Och min uppfattning är att vikarier ofta är bättre, men det är klart att det inte alltid är så. Jag kan dock tänka mig att det är betydligt enklare och smidigare att boka vikarie i dag än vad det var på till exempel 90-talet. Och det är ju en stor fördel, eftersom behovet av vikarie ofta kan uppkomma rätt plötsligt.

Gillar

Kommentarer