Lista om hälsa

1. Hur mår du rent fysiskt, idag?

Jag mår nog rätt bra. Finns dock risk för sömnbrist och trötthet senare i dag, men annars mår jag bra!

2. Hur mår du rent psykiskt, idag?

Sådär. Eller, jag mår bra, men som jag skrev i tidigare inlägg så känner jag mig förvirrad och ofokuserad. Har alldeles för mycket tankar i huvudet osv.

3. Vad är hälsa, enligt dig?

Att vara frisk och må bra, helt enkelt.

4. Vad borde du göra mer/mindre av för att maximera din hälsa?

Mycket. Träna, dricka mer vatten, variera min kost mer och så vidare. Men jag jobbar på det.

5. Vilken är din värsta sjukdom/olycka som du har varit med om i livet?

Jag har varit sjuk ofta senaste 10-15 åren, men aldrig något livshotande. Men kanske min lunginflammation för drygt 3 år sedan, den hann gå ganska långt och resulterade i nästan en vecka på sjukhus. Annars var det väl andra gången jag opererades (snart 5 år sedan), eller ja, det jag opererades för snarare. Jag fick veta att det kunde bli livshotande och ändå fick jag kämpa i ett halvår för att få en operation. De såg för stora risker med operation, och ville vänta tills det eventuellt blev en akut operation istället. Tills jag till slut fick prata med en läkare som direkt bestämde att jag skulle opereras, efter ett 2 minuters långt samtal.

6. Skulle du kunna tänka dig att jobba inom vården?

Absolut. Men hade helst jobbat inom psykiatrin eller rehabilitering då - helst med idrottsskador. Var även inne på att bli idrottspsykolog förut.

7. Har du någonsin åkt i en ambulans?

Nej, skulle göra det en gång men det fanns inga lediga ambulanser och eftersom de inte tyckte att jag kunde vänta så fick jag en taxi istället... 🤔

8. Skulle du hellre vara skadad i musklerna och inte kunna träna på ett helt år, eller vara konstant täpp i näsan i ett helt år?

Haha, vad fan? Första låter allvarligare, men jag tränar ju ändå inte så mycket för tillfället. Skulle bli tokig över att vara täppt i näsan i ett år också. Får nog välja det första då, om jag åtminstone kan typ... gå promenader.

9. Hur ofta besöker du tandläkaren?

Väldigt ofta senaste året 😂 Nej, men... Regelbundet? Brukar väl bli typ en gång per år eller vartannat kanske, och betydligt oftare när det behövs.

10. Vad anser du om psykofarmaka, kosttillskott, Ipren osv?

Det är ju tre väldigt olika saker, så det blir inte riktigt samma svar på allt.

Psykofarmaka: Jag är splittrad. Tycker att man ofta ger det istället för att ta itu med problemen, och som tonåring tvingades jag testa många - trots att jag inte var i behov av det (hade hypotyreos). Så jag tycker det ges ut för lätt, men när det fungerar är det super.

Kosttillskott: Jag älskar verkligen kosttillskott. Jag tar alltid flera olika, det jag behöver, eftersom jag tenderar att få diverse brister (så går det när man är dum och blir vegetarian - speciellt när man blir det tidigt).

Värktabletter: Jag kan, tyvärr, inte ta just Ipren pga att jag har haft magsår bland annat. Men Alvedon är verkligen en räddare i nöden ibland, även om Ipren är betydligt bättre för det mesta (ja, jag är dum och tar det i nödfall men får alltid lida för det i efterhand). Jag tycker förstås inte att man ska ta för mycket av det eller i onödan, men det är bra att det finns.

11. Du behöver tala med en läkare/psykolog. Vill du hellre träffa personen face to face eller kan du tänka dig ringa ett samtal och prata med läkaren över mobilskärmen?

Definitivt face to face. Videosamtal känns alldeles för opersonligt, och ska man öppna sig för någon så fungerar det inte riktigt. Och överhuvudtaget så föredrar jag att träffa folk på riktigt.

12. Är du en morgon eller kvällsmänniska?

Kvällsmänniska. Kanske till och med nattmänniska, även om jag helst vill sova på nätterna. Somnar oftast sent och går upp tidigt (när Aaron vaknar).

13. Hur får man dig på bra humör?

Oj, svårt. Finns nog många sätt. Robin har bättre koll på det där. Ett sätt som alltid funkar är att visa mig kor, eller en bild/film med konstig humor. Robin vet exakt vad jag skrattar åt och när han hittar något sådant så visar han mig det, och sitter och ser förväntansfull ut och väntar på min reaktion. När jag börjar skratta så börjar han skratta åt mig, hahaha 😂

14. Springa, lyfta vikter eller yoga?

Hmm. Lyfta vikter i så fall, faktiskt, haha! Egentligen föredrar jag väl annan träning, typ kondition, men just springa är inte riktigt min grej... 🙄

15. Prata känslor/problem med dina föräldrar, vänner eller psykologen?

Men min sambo, i första hand. Annars är pappa väldigt bra att prata med, i alla fall när man behöver goda råd. Pappa är den klokaste människa jag känner, och han stöttar mig alltid. Han är så realistisk och vettig, men på samma gång positiv. Vi är ganska lika också, så han förstår mig nog bättre än någon annan ibland.

Gillar

Kommentarer