Fy skäms, säger jag bara!!!

Asså idag snubblade jag över en video på instagram, av Hanne Kjöller, eller hur hennes efternamn nu stavas. Vilken kärring säger jag bara.

Hon påstår då alltså att kvinnor som är förlossningsrädda inte ska skaffa barn ifall de hellre vill ha kejsarsnitt istället för att föda vaginalt. Detta gjorde mig så upprörd och jag visste inte riktigt var jag skulle ta vägen. Blev så ursinnig. Hon menar alltså att en kvinna inte ska få bestämma över sin kropp., Hon spottar på allt vad det gäller kvinnans rättigheter och rätten om att bestämma över sin kropp.

Jag har som ni vet fött både vaginalt och med kejsarsnitt. Jag födde med kejsarsnitt med Gabriel pga att han låg i säte, men innan jag visste det så ville jag ha kejsarsnitt, pga förlossningsrädsla. Jag tyckte att det var tur att Gabriel låg i söte för de skulle jag slippa fightas om att få snitt, mycket pga att Gabriel låg över på vikten och beräknades till ungefär 4,5-5 kg om han skulle gå 40 veckor i magen. Egentligen skulle jag inte ha behövt känna att det var tur att han låg i säte, men jag visste hur svårt det skulle bli att få igenom kejsarsnitt, i synnerhet när de hela tiden sa att Gabriel med största sannolikhet skulle vända på sig, och jag skulle ändå göra mig beredd på en vaginal förlossning ifall han skulle vända sig tillbaka, och han har Såå många veckor på sig att vända sig tillbaka. De ville aldrig diskutera snitt med mig, vilket också är en av anledningarna till att det fick bli det halvakut snitt när det väl blev dags. Det tycker jag är helt fel metod.

Kvinnor ska ha rätten att bestämma själv om de vill föda vaginalt, om de vill ha snitt, om de vill ha sugklocka eller snitt, men så är det inte, inte ens i dagens Sverige. Det är absurt. Barn dör pga förlossningsvårdens försummande. två barn, oktober 2019 och oktober 2020 dog på samma sjukhus som Gabriel och Eila föddes på, pga av försummande och pga att man inte lyssnade på mamman och mammans vilja. En av mammorna ville avbryta förlossningen och gå över till kejsarsnitt, men då sa läkaren nej, istället tog de fram suglockan, som de använde fler gånger än man får göra, de gav sig inte, de respekterade inte mamman och barnet dog. Så hemskt. Och vem bär ansvaret? Sjukhuset, och i synnerhet läkaren. Men vad händer? Absolut ingenting. Och vad görs? Absolut ingenting. Respekterar man mamman? Nej. Det ör inte okej någonstans och förändringar måste göras.

Kvinnorna måste få välja hur de vill föda. Många gillar att påstå att kejsarsnitt bär med sig så många komplikationer, men vad många inte inser är att vaginala förlossningar också innebär komplikationer, många kvinnor får grad 4 bristning, vilket innebär bristning upp till anus, då spricker allt. Man kan även få framfall och bryta bäckenet. Livmodern kan brista, asså listan kan göras lång. Det jag vill komma fram till är att de förlossningar som uppmärksammas är förlossningar som gått bra vad det gäller vaginala förlossning, men det finns förlossningar där komplikationer är ett faktum, men det nämns inte för att man vill glorifiera vaginala förlossningar. Vad det gäller snitt så går de flesta bra, återhämtningen är från person till person, men det som uppmärksammas är de snitt det har uppstått komplikationer, där återhämtningen varit jobbig. Ser ni mönstret?

Vaginal förlossning = Man nämner bara komplikationsfria förlossningar, återhämtningar som varit bra.

Kejsarsnitt = Man nämner bara snitt med komplikationer, återhämtningar som tagit lång tid och inneburit mycket smärta.

Detta är helt fel och ger helt fel bild av de olika förlossningsmetoderna och det gör mig så arg. Så arg ändå in i själen.

Varför gör man såhär? Mest troligt för att spara pengar, kejsarsnitt kostar mer än en vaginal förlossnign. Däremot tycker jag det är hyckleri. Tvingar man exempelvis en mamma att föda vaginalt men sedan måste avbryta för snitt så betalar sjukhuset för två förlossningar istället för en. Varför inte göra rätt från början?

Det finns många olika anledningar för att kvinnor vill ha snitt istället för att förda vaginalt, sätesbjudning är nara en av de anledningarna. En kvinna borde inte, ska inte, behöva bli ifrågasatt pga av sitt val, man ska kunna göra ett val utan att behöva bli påverkad av andra. Man ska kunna göra ett val själv, baserat på fakta, men då ska även all fakta registeras i statistikerna och det har jag svårt att tro att det gör. Men man ska kunna få göra ett medvetet val av förlossningsmetod utan att en kärring ska komma och säga att man inte ska skaffa barn om man inte är beredd pop att enbart föda vaginalt. Tvi säger jag bara.Josephine

Gillar

Kommentarer

mcsoderholtz
mcsoderholtz,

Seriöst jag förstår inte hur man kan säga som hon gjorde, klart man ska få välja det som känns bäst för en själv! Usch ❤

nouw.com/mcsoderholtz
josephinehedstrom
josephinehedstrom,

Tyvärr är det inte en självklarhet, och i synnerhet inte för förlossningsvården!

nouw.com/josephinehedstrom
StarOfUsA
StarOfUsA,

Självklart ska man få välja!

nouw.com/starofusa
josephinehedstrom
josephinehedstrom,

Ja det borde verkligen vara en självklarhet!

nouw.com/josephinehedstrom
Ingajohansson
Ingajohansson,
Lyssnar inte på sådana 😢
nouw.com/ingajohansson
josephinehedstrom
josephinehedstrom,

Nej man borde inte göra det!

nouw.com/josephinehedstrom
tildablanksvard
tildablanksvard,

Man ska ju verkligen få välja! Förstår din frustration

nouw.com/tildablanksvard
josephinehedstrom
josephinehedstrom,

Ja det borde vara en självklarhet!

nouw.com/josephinehedstrom
seagullcrying
seagullcrying,

Alltså blir så förbannad, förstår inte hur man kan säga vad som är rätt eller fel! Alla har vi våra olika orsaker till att man gör vad som passar bäst för en själv!

nouw.com/seagullcrying
josephinehedstrom
josephinehedstrom,

Ja men eller hur? Ingen ska komma och berätta vad man ska göra och inte göra liksom!

nouw.com/josephinehedstrom