Header

I förrgår dog min mans morfars lillebror. Låter lite avlägset men är någon dom stått familjen nära.
Inom islam ska man begrava den döde så fort som möjligt. Är dödsorsaken klarlagd blir det begravning redan dagen där på. Det är som öppet hus där dörren står öppen för släkt och vänner som kommer för att sörja, be och visa sin empati inför familjen.
Kvinnorna samlas inomhus och männen i ett tält som kommunen ställer upp på utsidan av huset/lägenheten. Det bjuds på mat och alla sörjer tillsammans.
Innan begravningen anländer kroppen och den tvättas och sveps in i tex lakan, filtar eller något liknande. Renligheten är väldigt viktigt inom islam.
För muslimer är det viktigt hur själva platsen för graven står geografiskt sätt. Den som dött ska ligga med huvudet mot Mecka. Där finns templet Kaba som är den heligaste plasten inom islam.
Begravningsceremonin brukar inledas med en bön efter tvättningen och sedan brukar männen följa med till gravplatsen. Oftast följer kvinnorna inte med utan ber hemma. Man avslutar även själva ceremonin med en bön.
Det brukar vara öppethus i ca en vecka efter att personen gått bort. Brukar dock vara mest folk de första 2-3 dagarna.

Så igår var det begravning för min mans morfars lillebror. Jag kan tycka det är rätt vackert med begravningar. Man sörjer tillsammans och det ger en chans att säga hejdå. Men just detta sätt att begrava på är ju väldigt olikt så som vi gör i Sverige tex och dagen kan bli lite lång om man tex som jag inte sitter och ber. Men jag tex hjälpte till lite i köket med mat, te mm.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments