Header


10 minuter med bil ifrån oss så kommer vi upp till Emres mormor och morfar. Dom bor i ett litet hus upp mot bergen men ändå så nära stan. Om vi någon gång bygger hus skulle detta vara en perfekt plats. Det är som att komma ut på landet men ändå har man ju så nära till stan.
Jag älskar detta ställe och så även resten av familjen. Getter, kossor, katter, hundar. Även en och annan ödla! Bla avokado, apelsiner, banan, granatäpple och oliver växer om vartannat när det är säsong. Igår spenderade vi dagen uppe hos familjen. Solen sken och vi njöt av en heldag utomhus..


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Imorgon kommer min norska vän Sissel och jag har ju lovat att bjuda henne på semla. Degen står på jäsning och mandelmassan är klar. Det tråkiga är grädden här nere. Det blir inte alls samma ”fluff” som i Sverige. Men under åren har man iaf lärt sig vilken är okej!

http://www.nouw.no/hayatiim Länk till Sissels blogg! Hon skriver om sitt liv i Alanya och är så duktig fotograf, lägger ut helt underbara naturbilder. Hon fångar verkligen Alanya från sin bästa sida ❤️


Likes

Comments

för vår älskade Elif idag! 4 år och jag säger som alla, tänk vad tiden går fort. Men den gör ju verkligen det! Känns som det var igår hon staplade sig runt tvrumsbordet på din 1 års dag.
Något som Elif har pratat om länge är hål i öronen. Vi har sagt att hon får vänta tills hon fyller 4. Så idag gick en förväntansfull Elif och satte sig i knät och satt tyst som en mus. Efter att det var klart såg hon lite smått chockad ut men var väldigt nöjd. Sedan grinade vi lite 5 minuter efter fast mest för chocken tror jag, det gick iaf över med en klubba!

Likes

Comments

En dag att visa sina nära och kära att man älskar dom! Vi brukar inte hitta på så mycket, jag tycker egentligen att det är lite överskattat. Köpa dyra presenter mm. Men visst lite alla hjärtans dag mys i form av vara tillsammans.
Efter skola och förskola hade vi pannkaksmys med chokladhjärta på dagen till ära!

Likes

Comments

I förrgår dog min mans morfars lillebror. Låter lite avlägset men är någon dom stått familjen nära.
Inom islam ska man begrava den döde så fort som möjligt. Är dödsorsaken klarlagd blir det begravning redan dagen där på. Det är som öppet hus där dörren står öppen för släkt och vänner som kommer för att sörja, be och visa sin empati inför familjen.
Kvinnorna samlas inomhus och männen i ett tält som kommunen ställer upp på utsidan av huset/lägenheten. Det bjuds på mat och alla sörjer tillsammans.
Innan begravningen anländer kroppen och den tvättas och sveps in i tex lakan, filtar eller något liknande. Renligheten är väldigt viktigt inom islam.
För muslimer är det viktigt hur själva platsen för graven står geografiskt sätt. Den som dött ska ligga med huvudet mot Mecka. Där finns templet Kaba som är den heligaste plasten inom islam.
Begravningsceremonin brukar inledas med en bön efter tvättningen och sedan brukar männen följa med till gravplatsen. Oftast följer kvinnorna inte med utan ber hemma. Man avslutar även själva ceremonin med en bön.
Det brukar vara öppethus i ca en vecka efter att personen gått bort. Brukar dock vara mest folk de första 2-3 dagarna.

Så igår var det begravning för min mans morfars lillebror. Jag kan tycka det är rätt vackert med begravningar. Man sörjer tillsammans och det ger en chans att säga hejdå. Men just detta sätt att begrava på är ju väldigt olikt så som vi gör i Sverige tex och dagen kan bli lite lång om man tex som jag inte sitter och ber. Men jag tex hjälpte till lite i köket med mat, te mm.

Likes

Comments


Det finns så mycket att titta på. Mina barn är dessutom samlare, om dom skulle få skulle de plocka på sig massa ”skit” på vägen hem. Hur som helst är det rätt mysigt att gå sakta hem ifrån hämtningen och skrutta lite!
Vi har dessutom väldigt nära. Elifs förskola ligger två gator bort och vi bor granne med Efes skola ( på gott och ont ), nu har vi egentligen vant oss men det kommer mycket ljud ifrån skolan på tex på raster och det blir även en del trafik vid lämning och hämtning.

Likes

Comments

Contains affiliate links


De här mina vänner, det är kärlek det. Blodapelsin ifrån bazaren. I princip varje dag är det frukt & grönsaks marknad i Alanya. Marknaden flyttas varje dag till olika delar av Alanya. Den närmast oss är mitt inne i stan på fredagar. Så när jag hämtar Efe ifrån skolan brukar vi gå ner och köpa. Så lyckligt lottade att kunna välja och vraka bland allt detta goda som är färskt och plockat här runt omkring. Vår familj har dessutom en egen stor trädgård uppe i bergen. Mina svärföräldrar åker dit varje vecka och sköter om trädgården, plockar mm. Är ju rätt mycket jobb med en trädgård och kunskapen om hur alla olika träd ska tas hand om måste finnas för att frukten och grönsakerna ska växa och bli goda!

Idag har det varit studier hela morgonen. Väldigt intressant just nu. Läran om mental träning. Om att kunna utnyttja potentialen och styrkan i sina egna tankar. Man lär sig att lära ut men samtidigt lär man sig så otroligt mycket om sig själv och redskap och tips man kan ta hjälp av livet ut!


Likes

Comments

Man tager vad man haver lyder ju ordspråket och i detta fall stämmer det ( bara det är nyttigt ). Mixa och drick! Hade massa goda jordgubbar och mynta kvar efter kalaset igår, passade perfekt i morgonens smoothie!

Likes

Comments