Potträning och blöjfri

Gokväll alla fina! <3 Frågan vi fått och får flera gånger! Hur gjorde vi för att Dominic skulle börja gå på pottan och hur gjorde vi så att han blev blöjfri? Jag måste börja med att säga att han inte använder blöja under dagarna men sover fortfarande med blöja under natten. Han får kvällsvälling innan han ska sova och det är väldigt mycket så han är inte redo riktigt ännu för att ta bort blöjan under natten. Vi kommer ha kvar vällingen ett tag till och att ge den tidigare på kvällen är inte aktuellt just nu eftersom han sover rätt länge på morgonen ännu.

Iallafall vi började att introducera pottan innan D ens kunde gå. Vi började med att han fick sitta där lite och göra sig bekväm med pottan. Vi satt nästan alltid på toaletten samtidigt så att han skulle se att vi gjorde detsamma. Men i början kom det inte alltid något utan vi ville att han skulle känna sig bekväm med den helt enkelt. Vi satt också och gjorde kiss ljud tillsammans, så att han skulle förstå mer. När han väl började att göra i pottan så gav vi honom mycket beröm. Han har alltid sett det som något roligt. Allt eftersom började vi att ha honom helt utan blöja hemma och varje gång vi såg att han gjorde tecken på att han skulle kissa tog vi honom på pottan. Innan han hade blivit helt hemma med att gå på pottan så hände det endel olyckor förstås. För trots att man kan barnets signaler och är med händer det. När han var strax efter ett år började vi att öva lite mer intensivt och kände att det var dags innan lillasyster skulle komma. Han var utan blöja hela tiden hemma, vi påminde hela tiden kändes det som iallafall. Vid denna tidpunkten ville han helt plötsligt inte gå på pottan utan ville hellre gå på toaletten när han skulle kissa/bajsa, vilket vi lät honom göra. Vi följde honom i hur han ville göra så att han skulle känna sig bekväm hela tiden. Strax innan E kom till världen var han utan blöja hela tiden och det var inte förens då han blev blöjfri. Jag tror att vi gjorde det perfekt för just honom. Först blev han blev bekväm med pottan och sen körde vi lite mer intensivt.

Han har på sig blöja väldigt sällan när vi är ute men då är det längre stunder och när han har flera lager kläder. Ibland finns det inte tillgång till toalett. Men så fort det kommer bli varmare kommer vi ta bort blöjan de gånger vi är ute längre stunder för då är inte alla kläder ivägen om han behöver gå på toaletten snabbt. Jag hoppas att detta är till någon hjälp för er som frågat!

Mina bästa tips i punktform:

- Börja göra det bekväma med pottan/ toaletten. Helst innan barnet kan gå, för oss var detta det absolut bästa!

- Ha pottan i samma rum som de är i för att lära barnets signaler. När du väl kan det ta in pottan på toaletten så att barnet förstår att man ska gå dit när man ska kissa eller bajsa.

- Påminn HELA tiden! Ligg steget före, har det gått långt tid emellan besöken, ta med barnet till pottan.

- När du känner att ditt barn är REDO för att bli blöjfri, kör intensivt i ca tre dagar!

- Köp kalsonger barnet gillar och man kan uppmuntra med något gott när de sitter på pottan eller att de får ett klistermärke när de gjort på pottan. (Vi gjorde aldrig de sista två men har hört från BVC att de ska vara bra.)

- Tvinga aldrig barnet! Är barnet inte redo kommer det aldrig gå utan gör det till något roligt och som sagt uppmuntra.

- Läs barn bok om pottan. Det gjorde vi och genast då var han så mycket mer med.

- Låt det hända olyckor det är inte hela världen.

- Det bästa tipset för att bli blöjfri är att göra det under sommaren!

När vi märkte att D inte gjorde några olyckor under dagarna så fick han även sova utan blöja under dagen!

Kärlek /J

​​​​Kolla hur liten vår älskling var! Här var han bara nio månader. <3

  • 2 525 visningar

Gillar

Kommentarer

MandyEriksson
MandyEriksson,
nordqvistmoa
nordqvistmoa,
vilken duktig kille <3
nouw.com/nordqvistmoa

Instagram

Instagram

Instagram