Att amma

Jag har fått endel frågor från er om just amning. De var allt ifrån om jag kunde ge tips på hur man får amningen att fungera, hur ofta man ska amma, hur vi gjort och hur mycket ammar vi nu? (jag kanske missat någon, men skriv det till mig då.)

Jag är ju ingen expert på detta område men för oss har amningen (nästan) gått felfritt om man kan säga så. Med Dominic fick jag ta beslutet att sluta amma för jag slutade inte att gå ner i vikt så det var rätt jobbigt men blev ett bra avslut. För er som vill läsa mer om det klicka - HÄR

- Det viktigaste jag känt med amningen från början var att ta det lugnt. När du känner dig stressad känner barnet detta och då tar det längre tid för mjölken att rinna till. Jag kan stressa upp mig för endel saker men när det gäller barnen har jag försökt hålla stressen nere.

- Innan amningen har fått lite mer rutinen kan det vara skönt att inte ha för mycket press på sig själv utan prioritera just amningen låter kanske dumt för vissa men så gjorde vi och sen har det bara flutit på. För vissa dagar sitter man och ammar mycket och andra mindre. Sen tog det några dagar innan såriga bröstvårtor och mängden med mjölk i brösten blivit mer "normalt". Jag var själv som ett vrak full utav massor hormoner så lyssnade på min kropp och tog det lugnt. Vi hade några få korta besök hos oss men inte så mycket mer än så. Det kändes viktigt för oss att komma in i rollen själva.

- Hud mot hud. Det gjorde vi mestadels i början och endel nu med om vi får chansen.

- Amma när barnet vill. Ni kommer eller har säkert hör så mycket om vad andra tycker att ni ska göra. Men vi har ammat när barnen varit hungriga, behövt tröst, vill vara nära och ja lite när som. Men båda barnen har inte varit såna som legat vid bröstet hela dagen utan ammat med längre mellanrum. Men de dagar de velat amma mer har de självklart fått det. Amningen är inte bara mat utan så mycket mer. Man märker hur viktigt det verkligen är för sitt barn nu när de ammat lite längre än vad man gjorde sist. Våra barn har heller inte ätit under nätterna redan de var små och ni som följt oss vet att vi fått höra det ena och andra om det. Men det är inget vi tvingat till utan barnen valt de själva. Nu ammar E innan jag går och lägger mig eller så vaknar hon oftast upp törstig då och får vatten sen somna hon om.

- Använt kläder som går att amma i enkelt. För mig har det känts skönt och jag har fortsatt med det.

- Gör det som du och barnet är bekväm med. I lugnare miljö, bland andra, med filt, utan filt osv.

- Lyssna på dig magkänsla och mindre på andra. Bvc kommer säkerligen säga endel saker och lyssna på de du känner känns okej. Men glöm inte att du och din partner är de bästa föräldrarna för just era barn. Jag vet många som valt att sluta amma för att BVC inte varit speciellt stöttande till det.

Jag tror jag fick med mig de flesta frågor och svar som sagt men skriv ifall ni undrar något mer.

Kärlek! /J

Gillar

Kommentarer

Instagram

Instagram

Instagram