Den senaste veckan har varit full med aktiviteter och lite mindre plugg (hehe). Förra helgen åkte jag och några kompisar tilL La Jolla Cove och snorklade. Det var riktigt mysigt och vi såg en hel del fiskar som var väldigt orädda för människor. Förutom det passade vi även på att testa nattlivet i Pacific Beach som är känd för just detta. Man kan väl säga så här att klubblivet är många sätt väldigt likt det vi har i Europa, men samtidigt även mycket olikt. Framförallt gäller det vilken atmosfär och vilka attityder som finns till att festa och hur man ska bete sig.

För det första, som svensk upplevde jag helt klart att det finns en ganska stark machokultur här, där tjejerna förväntas kråma sig och göra sig till för killarna (åtminstone på klubben). För det andra, amerikanare festar inte på samma sätt som många européer gör. Just den här klubben stängde redan 01:40 (!!) av någon anledning och man har mycket hårdare alkoholrestriktioner här. Utöver detta påminner dock klubblivet mycket om det i Europa och musiken är sig lik. Lite stolt blir man också (som svensk) när den artist/grupp som lockar mest folk till dansgolvet råkar vara Avicii, Icona Pop eller Zara Larsson (haha).

Igår passade jag på att ta mig en runda ner till Black's Beach och uppleva solnedgången. Solnedgångarna är verkligen vackra här och det finns inget mysigare att efter en heldag i skolan sätta sig på stranden och se solen gå ned (klyschigt jag vet). 


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

- I USA säger alla butiksbiträden "Welcome! How are you doing?" men förväntar sig inget svar tillbaka.

- Amerikanare är mycket sociala och kommer fram och pratar med en överallt. Senast var det en trevlig nudist på stranden som kände för att prata om vädret och "Geoengineering" med mig och en kompis.

- Det har regnat totalt tre gånger under de tre veckor jag har varit i San Diego, och temperaturen har dagligen legat på 25-30 grader.

- Maten här är antingen mycket fettig eller extremt kalorisnål. På campus serveras Thai-mat, hamburgare och pizza på många av serveringarna, men vill man ha något nyttigt, då får man minsann nöja sig med en sallad. Det finns inget mellanting.

- Alla studenter bär, till skillnad från i Sverige, ryggsäck istället för väska. På EC (Ekonomihögskolan i Lund) skulle få tjejer få för sig att ha ryggsäck, men på UCSD är det minsann standard att ha världens största ryggsäck med diverse funktioner.

- Att åka skateboard är standard på och utanför campus.

Likes

Comments

Nu har två veckor av skolan passerat och jag har varit i San Diego i exakt tre veckor. Tänk vad tiden går fort när man har roligt! Jag har nu hunnit komma in i skolarbetet lite mer och börjar mer och mer hitta en vardag. En sak kan jag iallafall säga - jag älskar mitt schema! Jag har endast tre kurser åt gången, vilket är en kurs mindre än vad man brukar ha. Detta gör att jag har kunnat ordna mitt schema så att jag alltid är ledig på fredagar = långhelg!

Skolan känns faktiskt ganska lugn, och jag har inga större problem att hänga med i skolarbetet här. Skillnaden mellan UCSD och Lund är ganska stor när det gäller utformningen på skolarbetet. Här i USA är det mycket mer likt gymnasiet där man har mer skolarbete under tidens gång medan man i Lund kan egentligen ta det ganska lugnt under hela terminen och sedan hetsplugga till tentan. Dock kan man inte göra omtenta här i USA och därför är det mycket viktigare att faktiskt se till att man är i fas, annars kan man få läsa om hela kursen.

Helgen har varit fullspäckad med en massa skoj. I lördags åkte vi till Pacific Beach Festival och gick runt på marknaden samt badade i havet. Pacific Beach är den del av San Diego där man festar mest skulle jag nog säga. Området är fullt av studenter som inte fått något boende på campus, samt en massa barer/klubbar. På kvällen arrangerades en Poolside Cinema på skolan. Alltså, ungefär som en utebio samtidigt som man kunde guppa i vattnet med en badring runt magen. Sjukt mysigt var det, dock lite kallt då nätterna börjar bli lite kyligare nu under hösten.

Likes

Comments

Just nu är klockan 10.31 söndag morgon här och jag har inte riktigt hunnit smälta allt som har hänt den senaste veckan. Jag har träffat så många nya människor från hela världen, haft min första föreläsning på campus och varit på fest på stranden mitt i natten. Det är riktigt kul och alla som bor på campus har samma inställning till att göra nya saker.

Eftersom jag endast kommer att läsa 75% under min tid i USA, har jag bara hunnit ha en föreläsning än så länge. Kursen, Urban Economics, verkar vara helt okej. Läraren verkar vara mindre pedagogisk men hon verkar tycka om sitt ämne iallafall. Halva klassen bestod av norrmän och asiater av någon anledning, men det kommer säkert bli jättebra. Mitt största dilemma just nu är att hitta all kurslitteratur som jag behöver vilket inte är jättelätt om jag inte kan tänka mig att betala 120 USD (ca 1000 SEK) för en ynka bok.

Nu när skolan har startat är gatorna på campus fulla av studenter. Det känns verkligen som i en collegefilm när man vandrar längs Library Walk, vilket är huvudgatan på campus, där alla studentorganisationer står längs sidorna och försöker rekrytera nya medlemmar. Tjejer, unga i mina ögon, står och ropar "Do you wanna go greek?" vilket betyder typ "Vill du gå med i en Sorority?". För er som inte vet vad en Sorority är, så är det "klubbarna" där endast tjejer kan gå med och som i filmerna har ett helt hus för sig själva där de festar och har kuddkrig. Killarnas motsvarighet kallas Fraternity.
Likes

Comments

Nu har jag äntligen installerat mig i lägenheten på campus. Jag bor i en stor lägenhet som jag delar med fyra andra tjejer. Tre av oss har flyttat in och den tredje kommer flytta in under dagen. Var och en har ett eget sovrum med generösa mått för att vara studentlägenhet. Faktum är att allt är väldigt mycket större än vad som egentligen behövs och därför känns det som riktig lyx jämfört med min lilla Bokompakt-etta i Lund.

Igår hade jag min orientation, vilket är en slags introduktionsföreläsning. Vi satt där i fyra (!!) timmar och fick en massa information som vi inte riktigt orkade ta in. De hade i alla fall försökt göra hela grejen lite roligare med en Game Show. Det vill säga, de delade in alla studenter i tre lag och sedan fick tre representanter för varje lag tävla a la Jeopardy-style.

För tillfället är det aktiviteter varje dag, och både jag och min roomie försöker vara med på så mycket som möjligt!

Nedan finns en bild från gårdagens Game Show.

  • 131 Readers

Likes

Comments

Ända sedan jag anlände till San Diego har jag varit jättetrött om kvällarna och helst velat gå och lägga mig jättetidigt. Jag tvingar mig dock att hålla mig vaken lite längre, men förgäves då jag ändå vaknar upp mitt i natten utan att kunna somna om. När jag till slut lyckas med det vaknar jag ändå upp jättetidigt på morgonen. Jetlagen är verkligen mycket jobbigare än vad jag först förväntade mig.

I alla fall, förmiddagen spenderades idag med en lång promenad längs Del Mar Beach med Dick som jag bor hos. Det var riktigt varmt, ca 27 grader men skönt! Det verkade också vara en bra dag för att surfa då många surfare låg ute i vattnet och guppade, samtidigt som de väntade på den perfekta vågen. Längs stranden fanns det höga "klippor" som egentligen var packad sand. På grund av detta kunde väggarna ibland ge vika och skapa mindre jordskred, vilket syntes tydligt på vissa ställen. Dessa väggar tillhör Torrey Pines som är namnet på en stor "kulle". Namnet kommer från "Pine tree" och växer endast på ett fåtal ställen i USA, bland annat i/på Torrey Pines. Torrey Pines ska även ha fina vandringsleder och verkar vara något som man bör upptäcka, vilket många verkade hålla med om med tanke på mängden joggingklädda amerikanare som befann sig där.

Imorgon väntar inflyttning i det som kommer bli mitt boende under hela året. Vi var och kikade lite på det tidigare idag, och det verkar mycket lovande! Jag ser verkligen framemot det och det ska bli riktigt roligt att få lära känna en massa nya människor den kommande tiden!

Del Mar Beach

Likes

Comments

Nu har jag hunnit vara i San Diego i 3 dagar och mitt första intryck av staden är mycket positiv. Herregud, vilken vacker stad det är. Det är varm och behagligt, palmer och träd precis överallt, och stranden ser ut (har inte hunnit prova än) att vara riktigt fin! Jag bor just nu i den norra delen av San Diego som kallas Del Mar (man ska ha ett engelsk uttal när man säger det och inte det spanska som man kan tro), som är ett trevligt litet bostadsområde. Allt ser så himla välskött ut, men tydligen beror det på att "communityt" har ett trädgårdsföretag som sköter allas trädgårdar på framsidorna. De bestämmer alltså inte själva hur det ska se ut framför deras hus.

Jag bor hos ett sött litet pensionärspar som heter Lyn och Richard. De är hur gulliga som helst och försöker verkligen se till att jag trivs, samt att jag får se mycket av staden. Igår, till exempel, körde vi genom La Jolla Downtown som verkligen är gräddhyllan i staden. Jag har nog aldrig sett en vackrare stadsdel i hela mitt liv. Tänk er välskötta hus överallt, en stor vit strand, och natur som är mycket iögonfallande med höga grönklädda berg i bakgrunden. Jag hann tyvärr inte ta några bilder igår på just detta men jag förmodar att jag kommer få fler tillfällen att göra det under året.

Tillsammans med min "nya föräldrar" har jag hunnit bekanta mig en del med universitetsområdet. Lund kan slänga sig i väggen för här pratar vi om ett riktigt universitetområde. Jag tror att hela University City, som området kallas, är lika stort eller större än Lund. Byggnaderna är moderna och även de iögonfallande. Geisel Library är den nog mest kända byggnaden på hela campus och är uppförd till ära av Dr. Seuss, som tydligen var en mycket uppskattad barnboksförfattare i USA. Jag har som sagt inte hunnit många bilder själv, men nedan kan ni se lånade bilder på Downtown La Jolla samt biblioteket.

Likes

Comments