Jag frågade som sagt på Instagram om ni ville veta hur jag fick Lowe att sova hela nätter, hela 12 timmar och ni var en hel del som klickade i ja. För mig är det svårt att förstå än idag haha eftersom han aaalltid vaknat flera gånger på natten. Jag har haft riktigt otur när det gäller sömn just på nätterna och hans sömn och rutiner har ändrats mycket under första året. Jag är riktigt glad över att detta funkade på Lowe!

Jag har alltså kört med fem minuters metoden som säkert dom flesta föräldrar hört talas om. Vissa ser det som rent plågeri men jag tycker det är en bra metod att köra med plus att både bebis och den vuxna tjänar på det i slutändan, mer sömn. Vill säga redan nu att jag vill inte ha några dumma kommentarer om hur dum jag är som gjort detta val för detta var vår räddning och jag måste få min sömn för att kunna vara en glad och pigg mamma.

Jag började i fredags och det är självklart viktigt att man gör samma rutiner varje kväll innan läggning och vi har äta, borsta tänderna, pyjje på, sova. Tror det är ganska viktigt att man försöker med samma tid varje kväll också så här blir det mellan 18-19. Man lägger ner honom och då börjar han att gråta eller skrika och det är ju hemskt att höra på men bara att bita ihop. Jag trodde det skulle ta minst 1 timme men det tog 30 minuter första natten. Sedan tar fem minuter på timer så går man in efter fem minuter, bäddar om han eller hon och går ut igen. Det är viktigt att dörren är öppen och inte helt stängd och att det finns en nattlampa på då dom flesta bebisarna blir rädda annars. Man låter det gå en liten stund och sen går in till dom för att man ska visa att man inte övergett barnet. Andra natten tog det inte ens 10 min och tredje natten tog det 5. Han sov alltså då från 19 tiden till 06. Helt sjukt haha!
Det ÄR viktigt att man fortsätter med rutinen när barnet vaknar på natten också, alltså INTE ta upp barnet ur sängen utan när det börjar gråta sätta på timer på fem minuter och sedan hålla på så tills det somnar om. Det hände första eller andra natten att han vaknade och det hörde jag men han somnade om av sig själv så detta har verkligen funkat på honom! Jag rekommenderar metoden starkt men alla ser som sagt väldigt olika på den. Jag hoppas detta håller i sig och att jag inte bara haft tur hittills!! Natten som var igår till idag somnade han vid 19 och vaknade vid 03.30 men efter en stund somnade han om och sedan sov han till 06. Jag tycker det är en bra metod att testa för dom som vill få ordning på ens barns rutiner och få mer sömn själv men jag vet inte riktigt vilken ålder man ska börja med. När ett barn inte behöver äta på nätterna är ju vid 4-5 månader men jag tycker det känns lite väl hjärteskärande att börja redan då, men det är ju upp till var och en. Jag tyckte verkligen det var dags nu när han fyllt 1 att han börjar sova hela nätter för han börjar bli stor trotts allt. Första året får man ju räkna med att det blir dåligt med sömn för första året kan ju vara lite av en pina ärligt talat. Men det är man ju självklart medveten om när man skaffar barn. Men så 1 års åldern tycker väl jag är en bra ålder att börja med metoden :) skulle det vara så att ni har väldigt mammiga barn som jag har och lowe är verkligen jätte mammig av sig, han har alltid somnat tätt intill mig, alltid somnat om på direkten när han lagts bredvid mig på natten och ändå har det funkat hur bra som helst på honom så det är förhoppningsvis inget ni skulle behöva oroa er för om ni har samma sits gällande det men alla barn är ju såklart olika. Det blir bara bättre och bättre för varje natt som går och han har sovit 12 timmar nästan två nätter i rad nu!

Har ni testat fem minuters metoden och funkade det på ert barn? Vid vilken ålder började ni?

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments