Jag tänker ge en historisk återblick på en börskrasch som är min personliga favorit. Jag tycker att den är fascinerande därför att man kan förstår det drivande i vårt mänskliga handlande. Jag tänker inte modifiera historien i sig men jag kommer att återberätta den i form av en berättelse snarare än fakta. Värt att veta är att det utspelar sig i Holland på 1600-talet.

För länge sedan skickade en Konstantinopel tre lökar till tre av sina vänner i Wien. Den första valde att konservera den i socker. Den andra åt den med salt och olja. Den tredje däremot, satte sin lök i jorden. Det som hände var att han fick fina blommor och det pratades det mycket om bland folk. Eftersom dessa var ovanliga och exotiska tulpanlökar så blev han bestulen och dessa såldes på den svarta marknaden. Detta skapade en spridning och tulpanerna blev mer och mer populära. Det blev som en hysteri och människorna började spekulera på börsen. För att få olika värden på tulpanerna så manipulerades deras utseenden. Det fanns tillslut allt från flammiga till de populäraste flerfärgade tulpanerna. Priserna steg till himlen och tulpanmarknaden blev en självuppfyllande dröm.

Det blev verkligt eftersom alla trodde på det, alla tjänade pengar.

Det blev så hysteriskt att folk spekulerade om detta kunde bli den nya världsvalutan. Tulpanmarknaden tillgodosåg allas behov, önskemål och risktagande. Tulpanerna var framodlade efter alla konstens regler. All time high var priset 5500 cent.

Detta var sannerligen en framgångshistoria men kom också att bli en stor tragedi. Varför allt kraschade vet man inte säkert. Däremot så vet vi att det finns folk som plötsligt bestämmer sig för att priset är för högt. Spekulation är en del av denna natur och börjar folk fundera i dessa banor kan nästan vad som helst rasa. Det blir på något vis en allmän uppfattning bland människor. Priset på lökarna sjönk till 50 cent, ett kursras på närmare 99%.

Man kan säga att marknanden har ben som en hare och minne som en åsna.

Vad kan vi då lära oss utav historien? Svaret är att vi egentligen inte kan lära oss någonting. Det enda som krävs för att en ny spekulationsbubbla ska uppstå är att minnet av den förra bleknar. Det finns många andra kända exempel, bland annat Kipper- och wippertiden, The South sea bubble, kreugerkraschen och svarta måndagen.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Igår åkte vi på en dagstripp till Borlänge och åkte skidor. Det var verkligen en jätterolig dag, bra väder jämfört med när vi var i Sälen. Vi var helt slut efter allt åkande, lekande och hoppande haha!

Förresten, är helt förtjust i N!cks sockerfria bars! Tycker att smakerna är väldigt bra, som vilket godis som helst.

Likes

Comments

Kapitalmarknaden är svår att förstå sig på och är mer än bara kunskap och rationellt förnuft. Det är som att försöka göra rationella beslut i en irrationell värld - motsägelsefullt och komplicerat? Ja. Det handlar helt enkelt om att försöka förstå marknaden, dess väsen, synsätt och samband (vilket ändras hela tiden).

Marknaden kommer att lura den som söker enkla svar

Detta är min introduktion till denna märkliga värld. Jag förespråkar något enklare eftersom börsen ska vara till för alla. I framtida inlägg kommer jag att skriva med lättlästa ord om mina tankar, tips och förhoppningsvis ge nyttig kunskap. Vill du hänga med så är du varmt välkommen!

Likes

Comments

Nu var man hemma igen, tiden går fort när man har roligt! Vi åkte från djup snö och kom hem till ett riktigt vårväder. Jag hade önskat lite mer sol och lite mindre dimma och blåst men man kan inte ha tur jämt haha... Hur som helst så grillade vi korv sista dagen vid en av eldstäderna i backen, så himla mysigt!

Likes

Comments

Ännu en dimmig dag i backen vilket resulterade i att jag låg platt i offpisten haha... Som tur var tittade solen förbi lite på dagen och fy attans så roliga de nya skidorna är! Är verkligen helt död nu, trött och ont i varenda ben i kroppen... Känner mig verkligen som en pensionär :)

Likes

Comments

Hej från ett snötäckt Tandådalen! Idag är första dagen på en välbehövlig minisemester och det ska bli så härligt! Hann med några åk här och i Hundfjället. Annars har vi mest tagit det lugnt, ätit god mat och självklart afterski :-)

Likes

Comments