I hela mitt liv har jag gått runt och undrat vad det är för fel på mig. Jag har mått dåligt för jag har känt att jag inte är som alla andra. Varför klarar jag inte av alla dessa tusen saker som alla andra gör? Varför är jag svag? Varför är jag så trött? Varför är jag så känslig? Överkänslig!

Fram tills ganska nyligen så har detta varit min känsla och mina tankar dagligen. Även lite fortfarande. Men inte lika ofta som tidigare. Jag råkade nämligen komma in på någon artikel av misstag där det stod information om ett personlighetsdrag som kallas högsensitivitet/högkänslighet. Nästan varenda sak som stod i den artikeln stämde så väl in på mig så jag började googla vidare. Lyckades även tillslut komma över en ljudbok som jag lyssnade på. Då gick det upp för mig att det här är jag. Jag har i hela mitt liv undrat varför jag aldrig kan göra andra till lags. Nu fick jag svaret.

Jag har ju detta personlighetsdrag, som ca 20% av världens befolkning har. Så jag är ju inte ensam. I stora drag innebär det att man har ett känsligare nervsystem än alla andra (åtminstone 80% av befolkningen). Vi högkänsliga tar in ca 60 gånger mer intryck än alla andra. Inte så konstigt att jag då känt mig trött och utmattad oftare än andra? För inte alls länge sen så mådde jag väldigt dåligt över att jag inte klarade av att gå mina 100% i skolan och samtidigt jobba vissa kvällar och helger. För alla andra klarar ju av det, så vad är det för fel på mig? Ja, mitt nervsystem är känsligare och fångar upp mer intryck. Därför blir jag trött och behöver mer vila och återhämtning än en ”normalkänslig” person.

Jag påverkas också jättestarkt av andras sinnesstämning och min sinnesstämning kan då ändras på nolltid om någon är sur/tjurig mot mig, om jag inte förstår varför. Då tar jag åt mig och tror jag gjort något fel. Även om jag får kritik/elaka kommentarer så kan jag ta åt mig mycket mer. Och ja jag grubblar mer än ” alla andra” för det tar längre tid för mig att sortera ut alla intryck.

Såklart finns det ju positiva saker också. Även att det nästan aldrig känns så när man väldigt ofta får höra ”bit ihop, alla andra klarar det ju” , ”hur kan du va så trött?” , ”sluta nu, va inte så överkänslig” eller tex ”du klarar ju aldrig av något, va misslyckad du är”

Alla dessa kommentarer ovan eller liknande har jag fått höra. Folk blir frustrerade på mig. Även om jag nu försöker informera om detta så får jag nästan ingen förståelse alls. Eller vissa förstår mig och är villiga att lyssna för att försöka förstå hur jag ”funkar”, men långt ifrån alla. Jag menar såklart inte att jag ska slippa alla måsten i livet bara för jag har detta personlighetsdrag. Men man kanske kan ha i åtanke att jag är mer känslig och att då kanske kan få slippa dessa kommentarer kan ju hjälpa mig väldigt mycket. Och att jag reagerar mer intensivt på stress. Jag har börjar att försöka planera så jag kan stressa så lite som möjligt sen jag fick reda på detta, men ibland går det ju inte. Ibland händer det oförutsägbara saker. Jag tar mig oftast igenom det och kan känna efteråt att ”ja det var stressigt och jobbigt men jag klarade det”. Dock blir jag ofta helt slut och utmattad om jag stressar för mycket.

Nog om det negativa. Något som jag tror jag kan ha fått av detta personlighetsdrag är också kreativitet. Jag älskar att vara kreativ. Att rita, sjuka, fotografera m.m. Dock är jag väldigt dålig på att prioritera dessa saker. Jag väljer ofta att städa, tvätta eller vila framför dessa saker. Tycker även att jag har en bra förmåga att förstå hur andra mår och tänker. Dock vet jag att ibland om jag känner mig illa behandlad så orkar eller vill jag inte se hur andra mår. Då stänger jag av för att bli så lite sårad som möjligt. Jag har även väldigt lätt för skolan och kanske är det ju så att jag kan ta in mer information än många andra. Dock blir jag, som jag skrev innan, trött fortare och behöver kanske fler pauser än andra. Men att det är något fel på min inlärningsförmåga skulle jag inte kunna påstå. Det som ofta blir problemet är motivationen, när jag får känslan av att jag inte är lika bra som alla andra. Jag duger inte som jag är för att jag är annorlunda. Överkänslig. Misslyckad. Listan kan göras lång.

Egentligen vill jag inte att någon ska tycka synd om mig eller få dåligt samvete. Jag har ju gått hela livet och inte förstått mig på mig själv så hur ska någon annan kunnat förstå sig på mig då? Det jag vill är att dela med mig av lite information och kanske kan jag nå ut till någon/några av dessa 20% som kanske känner eller har känt precis som jag. Jag hoppas att jag kan hjälpa någon att förstå att det inte är fel på dig och du är inte ensam.

Sök gärna upp information om högsensitivitet/högkänslighet och läs vidare om ni undrar något 🙂 det var en enorm lättnad för mig att komma till insikt med att detta är jag och jag är inte ensam. Det har gjort att jag mår bättre. Även att dagarna fortfarande är tuffa, speciellt i dagens samhälle med enormt mycket stress. Men jag kämpar på! 💪

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hatar verkligen dessa sjukdomstider. Känns som vi aldrig får vara friska. Alltid någon som är krasslig. Nu i veckan va det magsjuka som kom o hälsade på oss. Jag hann inte ens bli helt hundra frisk från min magsjuka förrän jag åkte på världens förkylning. Alvedon, nässpray och halstabletter är mina bästa vänner och som tur är så hjälper det väldigt bra! 🙂 och jag känner mig faktiskt pigg och inte så sjuk men är nog lite tröttare pga förkylningen ändå.

Trots att jag egentligen har fullt upp med skola och allt som ska fixas här hemma med hemmet och Novalie så känner jag mig så sjukt rastlös ibland. Eller rastlös kanske inte är helt rätt ord. Uttråkad stämmer nog bättre in. Saknar något roligt som ger mig mer motivation. Måste börja med någon hobby tror jag. Frågan är bara vad?? Finns mycket jag gillar. Älskar att sjunga, vilket kanske är lite svårt att göra på kvällarna när Novalie sover och grannarna blir väll inte jätteglada då heller (beroende på klockslag) 😆 rita/teckna har jag också gjort mycket i perioder så det kanske vore något. En sak som jag verkligen skulle behöva är att träna så det kan jag också ha i åtanke. Någonting måste jag nog hitta som kan ge mig mer motivation i livet. Tror att man behöver ägna lite tid åt något ibland som man verkligen älskar för att orka med alla måsten sen 🙂

Hoppas ni andra där ute lyckas hålla er friska lite mer än oss i dessa sjukdomstider 😘

Likes

Comments

Idag blir man ett år äldre, så 25 år nu då.. känns sådär. Vi firade mig igår och det var väll tur det för jag har mått sådär idag. Vet inte om jag håller på att bli sjuk men har varit så känsligt. Eller om det är någon kris jag har för att jag blir äldre haha. Nä, det kan va att jag börjar bli sjuk för jag blir alltid känslig då.

Jag fick en god frukost och en fin ros av mina älsklingar på sängen imorse 😍 men valde att gå upp och äta vid bordet istället o slippa smulor i sängen hihi. Slänger in ett par bilder från dagen. Har inte gjort så mycket. Alexander är sjuk så jag och Novalie gick till mina svärföräldrar en stund på eftermiddagen sen åkte vi och vattnade på gravarna sen vidare till maxi och köpa frukt. Skulle även ha gått på ett möte men det blev lite struligt så jag skippade det. Känns lite tråkigt men samtidigt var jag inte jättepigg eller på så bra humör idag. Hoppas det blir en bättre dag imorgon 🙂

Idag klippte min svärmor klorna på Maja och dom var jättelånga så undrar om dom vi köpte henne av har klippt någon gång 🙄 men nu måste det vara mycket skönare för henne 😍 hon sover så gott i soffan bredvid mig nu

Min pappa och hans fru kanske kommer imorgon. Det beror på hur vi mår.

Likes

Comments

Idag åkte vi hemifrån vid 9tiden. Mötte upp Alexanders kusin med familj och åkte vidare till Målilla älgpark. När vi kom fram fikade vi men det blåste som bara den så jag och Novalie satt med en filt virad runt oss. Det blev skönare väder när vi väl kom in till älgparken. Och så häftigt! Jag har aldrig sett en älg i verkligheten så att få se flera stycken på så nära håll var verkligen en upplevelse. Blev så stolt över Novalie också som vågade klappa älgarna. Hon var jättenyfiken på älgarna och de andra djuren som fanns där och skötte sig superbra hela dagen 👍

Därefter blev det en liten sightseeing till nån kyrka och sen en skola bredvid där barnen i Bullerbyn är inspelat. Även vidare till Mörlunda och min svärfar visade var han växte upp. Roligt att få se det 🙂

Sen var vi väldigt hungriga så blev en sväng till Mc Donalds 🍟🍔 Köpte en happy Meal till Novalie med hamburgare men hon ville inte ha det, hon skulle sno sin farmor o farfars Chicken Nuggets istället haha.

Jag och Novalie åkte hem och Alexander följde med sin kusin m familj till maxi och köpte fika. Vi åt tårta och fikade hemma hos oss och firade mig som fyller 25 år imorgon, stanna tiden NU tack!!!!

Haft en superbra dag och Novalie somnade redan strax efter 18 nångång. Hon drack välling sen gav jag henne och hon somnade som en stock. Maja la sig bredvid henne när hon drack välling 😍

Likes

Comments

Igår hämtade vi hem vår kattunge. Hon har fått namnet Maja. Det är så gulligt för när Novalie ska ropa på Maja så säger hon "mamma" men hon lär sig nog säga Maja snart ☺️ Vi åkte först till Kalmar och köpte allt vi behöver till Maja. Sen fikade vi på city gross innan vi åkte vidare till Nybro och hämtade henne. Vi förväntade oss att hon skulle ligga under sängen större delen av dagen igår men så fel vi hade! Efter vi varit hemma i ca 30 minuter smög hon fram. Vi lekte och busade massor igår och sen somnade jag ca kl 21 på soffan. Alexander väckte mig och frågade om jag ville ha något att äta men jag va för trött (minns inte vad klockan var). Jag flyttade mig till sängen och somnade om direkt. Trodde Maja skulle leva rövare på natten men hon sa inte ett ljud. Jag vaknade vid 4-5 av att jag var täppt i näsan och då låg hon o sov vid mina fötter. Sen somnade jag om.

Vi gick upp vid halv 7-7 imorse och idag har vi mest varit hemma och lekt med Maja. Rebecka kom förbi vid halv 1-1 tiden och stannade till 17-18? Inte haft koll på klockan idag ☺️ Jag tycker Maja är ganska lugn men det kanske är för att det är så nytt för henne än, vi får väll se om ett par dagar 😉 Hon är lite rädd för Novalie än men det kan jag förstå. Novis är ju inte elak men hon är ju inte direkt lugn heller. Men hon har fått klappa Maja några gånger idag ändå. Vi vågade även lämna Maja ensam hemma en snabbis när vi gick till affären. Men jag tror inte hon märkte något för hon sov både när vi gick och när vi kom hem, annars så har vi varit hemma hela dagen. Nu ligger Maja i mitt knä och sover. Så mysigt! 😻

Likes

Comments

Japp, snart blir vi 4 familjemedlemmar. Längtar så mycket nu! För på tisdag hämtar vi hem en kattunge 😃 har haft katt innan och saknar det såå mycket. Känns även roligt för Novalie att växa upp med djur. Skulle vilja ha en hund också men vi har inte tid för det nu. Däremot ska vi köpa en till katt sen så vi har två men vi börjar med en. Ska bli roligt att se vad Novalie tycker men hon är ju van att träffa hundar och katter så jag tror det kommer gå hur bra som helst! Vi får ju hålla koll och lära henne att vara snäll mot vår nya lilla bebis 😍😻

Likes

Comments

Onsdag
Igår så va lite det jobbig dag på ett sätt för i tisdags läste jag igenom papper från en sak som hänt som är så fruktansvärt hemskt. Vill inte skriva ut om det här men jag blir så arg när jag tänker på det! Vid lunchtid ungefär kom Rebecka till oss och vi gick till McDonals och åt lunch sen förbi Willy också. Det var nog skönt och roligt för Novalie att få gå själv när vi gick igenom kyrkogården på väg hem. Litet minus att mjölken jag köpte hann och bli dålig på väg hem (drack den imorse och den va sur, blä!!) Sen hängde jag bara upp tvätten och så gick vi direkt till Alexanders föräldrar och åt mat och tårta. Efter vi ätit mötte jag upp mamma och vi gick en promenad genom Stadsparken. När jag kom hem var jag så trött så hamnade i soffan och tittade på serie. Alexander hade nattat Novalie så hon sov när jag kom hem.

Torsdag
Imorse kom Novalies farmor till oss vid 9-tiden. Vi drack kaffe och åt lite lätt (smörgåsrån och majskakor). Därefter gick vi ut på vår uteplats och lekte lite. Hon gick hem runt 11 och då somnade Novalie sen sov hon 2 timmar ungefär. Efter lite mat i magen åkte vi till stan och hämtade ut ett paket. Vi åkte med Novalies farmor och farfar och var även och vattnade blommor på kyrkogården och handlade på maxi. Vi kom hem lagom till Alexander slutade och då tog vi en cykeltur till Burger King och åt. Riktigt mysigt och trevligt och Novalie va hur glad och nöjd som helst. Nu dricker jag lite kaffe och Alexander nattar Novalie.

Likes

Comments

Bilder från helgen. Kalas för Alexanders bror som fyller 15 år idag, grattis! Lek i lekparken och även på vår uteplats hemma. Grillat har vi också gjort.

Likes

Comments

Hjälp va trött jag varit idag! Novalie vaknade när vi gick och la oss igårkväll och va vaken typ 2 timmar och sen efter det blev jag helt klarvaken så somnade nog inte förrän 3-4 men Novalie skulle ändå upp kl 7 som vanligt. Mindre glad åt det haha men tur det finns kaffe 😄 sen runt 10:30 blev hon trött och då gick jag o la mig med henne och vi sov till 12.

Sen runt 2 följde Novalie med farmor och farfar ut och lekte och jag gjorde mig iordning och mötte upp Becka på stan och vi gick lite i affärer sen åkte vi hem till mig och då hade Alexander kommit hem och Novalie också så vi lekte en stund sen åt vi och sen somnade hon så gott. Nu ska jag och Alexander äta lite mumsigt innan det är dags att sova. Jag borde somna ovaggat ikväll.

Imorgon ska jag kanske träffa några kollegor och jobba lite ihop men vi får se om jag kan den tiden som det blir, annars får jag följa med nästa gång istället helt enkelt ☺️

Likes

Comments

Min största rädsla eller fobi (eller vad man ska säga) just nu är flygplan! Så fort jag hör ett flygplan får jag hjärtklappning och börjar må illa. Det här är verkligen inte roligt eftersom det flyger väldigt mycket flygplan här, eller ja säkert överallt. Plus att jag hör det ju så väl när det kommer, just pga min rädsla. Minsta lilla ljud som låter som ett flygplans så lyssnar jag jättenoga. Detta måste jag träna bort på något sätt.

Jag är nästan säker på att detta hänger ihop med vad som stått på nyheterna den senaste tiden. Är livrädd för att det ska bli krig i Sverige. Altså ett militärt anfall. Och att läsa Aftonbladet och Expressen hjälper mig inte ett dugg, det gör det ju bara värre men kan ändå inte låta bli.

Har någon nått tips för att jag ska kunna njuta av sommaren trots att jag hör flygplan?? Vilket jag gör varje dag, oftast flera gånger om dagen.

Har ni andra några speciella rädslor eller fobier?

Likes

Comments