Tänk efter lite...

Är du förälder? Har du någon gång fått höra att barn inte gör som man säger åt dom utan att barn gör som du själv gör? Är du en god förebild för dina barn? Går du alltid på övergångsstället istället för att gena lite innan övergångsstället? Har du alltid cykelhjälm själv när du (förhoppningsvis) tjatar på dina barn om vikten av att bära hjälm? Lär du ut vett och etikett? Säger du till dina barn att tacka för maten innan de går från bordet? Lär du dina barn att hjälpa till hemma? Förhoppningsvis har du svarat ja på någon eller några av dessa frågorna iaf. Kanske till och med alla. Men ingen är perfekt. Det finns väl ingen förälder som gör allt perfekt hela tiden. Dessutom är det ju inte bara föräldrar som påverkar barnen och deras uppväxt. Att uppfostra sina barn ska ju egentligen vara upp till varje förälder att göra men att påverka gör ju alla mer eller mindre. Även du som inte har barn påverkar ju massor med barn hela tiden. Barn ser och barn hör. Vi är överrens om detta va?


Okej då till nästa grejj. Har du kanske sett och hört någonstanns på nyheterna, diskussioner på sociala medier, läst insändare i tidningar, blogginlägg eller kanske bara tittat runt omkring dig när du sitter på bussen/tåget, när du hämtar barn på dagis/skola, hört lärare/förskolelärare/fritidspedagoger prata om det här med att barn idag är så mycket mera kaxiga mot folk i omgivningen? Har du kanske hört att barnen idag är så mycket mer respektlösa mot andra, att barn är ouppfostrade, att det är stora problem med mobbning i skolor osv? Har du kanske till och med hört talas om näthatet och vilka problem det kan bli av att barn använder sig av sociala medier?


Okej. Då till ytterligare nästa stycke i det hela. Lever ni som ni lär även när det gäller hur man beteer sig mot andra? Lever ni som ni lär när det gäller hyffs, vett & etikett? Lever ni som ni lär när det gäller kontakter över nätet? Lever ni som ni lär när det gäller hyffs, vett & etikett på internet och därmed sociala medier? Skriver ni någon gång något elakt om någon? Skriver ni någon gång något elakt till någon? Accepterar ni näthat och nätmobbing? Om ni vill att era ungar och andras ungar ska kunna använda nätet på att säkert och bra sätt så se för sjutton till att lära era ungar vad som är okej! Se till att ni har ryggen fri när ni lär ut. Se till att vara delaktiga i era barns internetvanor. Och TJATA hål i huvudet på dom tills dom fattar!!

Om ni själva leker nät-troll så tro på f*n att era ungar kommer göra det. Sluta hata. Sluta acceptera det som inte bör accepteras. Lev som ni lär. Påverka framtiden genom att påverka era barn. Mobbning är inte okej. Aldrig. Vare sig i verkliga livet eller på nätet. Ord svider även när du ser dom på en dataskärm eller telefondisplay.


Detta tycker jag är viktigt. Förbaskat viktigt. Männsikor som blivit lite populära på nätet för att de bloggar eller har en youtube-kanal eller är med i nått tv-program ska helt plötsligt behöva stå ut med en massa skit? Sedan när blev det okej? Sedan när är det okej att läsa någons blogg och sedan hota blogginnehavaren bara för att man inte tycker likadant? Sedan när är det okej att skriva anonyma inlägg/kommentarer/sms/mail där man hotar en medmänniska bara för att man inte håller med/tycker att den personen har fult hår/fula kläder/inte kan språket särskilt bra eller vad det nu kan vara? Sedan när är det OKEJ att missbruka den makt man har i detta land när det gäller yttrandefrihet? Bara för att du får säga vad du vill, tycka vad du vill och skriva vad du vill så finns det inget som säger att du ska/bör/måste göra det... Det finns ett uttryck som heter "Har du inget vettigt att säga så kan du hålla tyst". Fy bubblan vad det stämmer bra ibland.


Lev som ni lär. Slopa allt hat. Tack för ordet <3

Välj att se det goda i dina medmänniskor så ska du se att de kommer se det goda i dig <3

Gillar