Nyttig och lärorik dag

Idag har jag gjort något som alla borde göra. Jag har kört bil på en halkbana och det var nog något utav det mest skräckfyllda, underbart roliga, nervösa, fantastiska upplevelse som jag någonsin varit med om. Jag kom till körskolan inne i Hässleholm vid 7:40. Kl 08:00 tog vi oss till Olofström i två stycken körskolebilar. Fyra elever och en lärare i den ena bilen och tre st elever plus en lärare i den andra bilen. Den satt jag i. De två andra eleverna turades om att köra på vägen upp och jag fick köra heeeeeela vägen hem. Hehe :)


Vi fick först göra lite övningar så som gå med ett par "fylleglasögon" på oss för att se hur det var att försöka gå på en rak linje vid alkoholpåverkan. Hehe - det var inte så enkelt kan jag ju säga. Sen fick dom som ville sitta i ett bilsäte som åkte på en skena i 7 km/h för att på slutet tvärt stanna - det motsvarar alltså en krock i 7 km i timmen. Ingen lyckades hålla huvudet kvar mot nackstödet som man blev beordrad att göra. Hmm. Krävs nog inte mycket för att få en wiplash som bonus vid en krock eller tvärnit!


Efter det momentet så fick vi väga olika saker som man ofta har i bilen som tex en ryggsäck med skolböcker i eller en sportbag. Eller för den delen en mobiltelefon. En helt vanlig mobil som är tillverkad någon gång efter millenieskiftet väger typ 6 kilo vid en krock i 50 km/h. Det är alltså som att få en normalstor tegelsten i huvudet. Jisses!! Hur ofta sitter det någon i baksätet och pillar på sin mobil när du är ute och kör? Skjutsar du någon gång barn som har gympapåse eller skolväska löst liggandes i baksätet? Minsta lilla pryl skjuter alltså iväg som en projektil och kan skada rätt mycket på sin färd genom bilen... Tänk på det nästa gång som ni är på väg att kasta in nått i baksätet. Öppna bagageluckan och placera sakerna där ist. Mycket säkrare så!


Sen fick vi testa att hamna upp och ner med en bil. Det var läskigt! Man sitter alltså fastspännd i bilen och så roterar den runt (bilen är upphängd på nån slags stång liksom) och sen ska man testa att knäppa loss sig och ta sig ut ur bilen. Skitläskigt men det känns liksom bra att ha testat det. OM olyckan är framme och man voltar så är man liksom liiiite förbered. Sen hajjar jag också att det inte känns riktigt likadant som om det händer oplanerat i en olycka men ändå...


Efter lite mera info om hur övningarna på halkbanan skulle se ut och fungera så fick lite fika och sen drog vi igång. Alla fick varsin bil och så fick vi göra olika moment som tex att köra i 55 km/h, gasa på lite för en omkörning och då upptäcka att helsike jag får ju möte. Fortsätta gasa på lite till för att snabbt hinna om den där traktorn som man ligger jämte, in i sin egen fil igen innan mötet men så är det halt också. Bilen kränger å då ska man parera. Nyttig övning kan jag ju säga!!


Efter det skulle vi köra på torrt väglag upp till 70 km/h och sen ställa oss på bromsen för att hinna stanna precis innan ett övergångsställe. Sedan gjorde vi samma procedur i 50 km per timme. Efter detta så fick vi testa samma sak på halt underlag. Det blev bara liiiiite skillnad då på resultatet - eller? Man kan ju säga som så att hastigheten har fruktansvärt stor betydelse på hur resultatet blir. Helt klart har ju väglaget jättestor betydelse men har man rätt hastighet så klarar man av att parera på ett helt annat sätt och det kan ju handla om liv och död...


Fick även en tankeställare när det gäller alkohol och drogpåverkade i trafiken. Cirka 18000 kör med alkohol/droger i kroppen i Sverige varje dag!! Arton tusen!! Varje dag... Det betyder att man möter någon som inte borde köra bilminst en gång per mil om man ska räkna ut ett slags snitt. Shit. Det finns alltså rätt mycket som man ska tänka på vid bilkörning men sen kan man ju inte heller gå å vara rädd för precis allt som kan hända för då skulle iaf inte jag våga åka eller köra någonsin igen. Det gäller helt enkelt bara att göra vad man kan för att undvika att något händer. Sänk farten, var handlingsbered, respektera andra, visa hänsyn, överskatta inte din egen förmåga som förare, tro inte att "det händer inte mig" osv...


Jag är supernöjd med dagen och tycker att den var lärorik och nyttig på alla sätt och vis. Visst - den kostar 2000 spänn men det är det värt!!


Nu säger jag godnatt för denna gång. Puss och kram.

Välj att se det goda i dina medmänniskor så ska du se att de kommer se det goda i dig <3

Gillar