Vecka 40

40 ( 39 + 0 )

​Huvudvärken är här för att stanna. Sitter jag i soffan behöver jag bulla upp med kuddar överallt, eller växla till pilatesbollen för att avlasta rygg och bäcken. Sömnen blir mer och mer en bristvara och mer ofta än sällan är det svårt att få luft när bebis kämpar emot sammandragningarna. Men vi kämpar på och längtan efter att få se vem som gömmer sig på insidan är nästan olidlig sedan TUL. 

Vecka 40: Barnets totala längd är nu cirka 51 cm och det väger cirka 3,39 kg i början av veckan och cirka 3,56 kg vid veckans slut. Det är fullt utvecklat och redo att lämna sin trygga tillvaro i livmodern. Nästan allt fosterfett är borta.

Vanligtvis klipps navelsträngen cirka 3-4 minuter efter att barnet har fötts (gäller friska fullgångna barn) - då går inte barnet miste om blodet som finns kvar i moderkakan och navelsträngen efter födseln. Moderkakan lossnar vanligtvis inom loppet av den första timmen efter barnets födelse.
Barnets huvud kan vara kraftigt omformat efter passagen genom förlossningskanalen. Det kommer att återgå till sin runda form inom det första dygnet.

Graviditetshormoner kan påverka det nyfödda barnet. Det kan göra att pojkar och flickor har svullna bröstvårtor som kan innehålla små mängder mjölk. Även könsorganen kan påverkas av detta, blygdläpparna hos flickor och pungen hos pojkar kan vara förstorade. Det är normalt och försvinner inom de första dygnen.

Gillar

Kommentarer

annasondergaard
annasondergaard,
jonnasofieh
jonnasofieh,
Snabbare än vad vi trodde 😉nouw.com/jonnasofieh
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229