Jag trotsade snöstormen (var blöt in på bara skinnet när jag kom hem igen) och gick för att inhandla lite förnödenheter till bullbaket jag blev så sugen på. Viktor har åkt iväg till en kompis som han stannar hos över natten, så det här var perfekt sysselsättning för mig under dagen!

Du behöver:
25 g jäst
4 dl mjölk, fingervarm
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk mald kardemumma
150 g smör, rumsvarmt
11 - 13 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Granering:
1 ägg, uppvispat
pärlsocker
ca 1/2 dl sötmandel, hackad

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till ens smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

Fyllningen gör du genom att blanda alla ingredienserna i en skål. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock. Bred ut fyllningen på degen och rulla ihop den till en rulle. Skär den i cirka 20 lika tjocka skivor. 
Lägg bullarna med snittytan upp i en långpanna, cirka 32 x 38 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare under bakduk i cirka 30 minuter. Starta ugnen på 225 grader. 

Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och sötmandel. Grädda bullarna mitt i ugnen i 13 - 15 minuter. Låt dem svalna i långpannan under en bakduk. 

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229