Piroger är något som jag länge har tänkt att jag ska göra själv och igår fanns tiden! Det var himla lätt, bara man tar sig tid till att göra det. Går himla bra att fylla frysen med!

Du behöver
25 g jäst
1 1/2 dl mjölk, fingervarmt
1 1/2 dl vatten, fingervarmt
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 ägg
7 - 9 dl vetemjöl

Fyllning
200 - 300 g riven ost
ca 200 g skinka, skuren i bitar
ev. oregano

Garnering (kan uteslutas)
1 ägg

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Tillsätt den fingervarma mjölken och vattnet och rör tills att jästen har löst upp sig. Blanda därefter i salt, rapsolja, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Låt därefter jäsa i ca 40 minuter under bakduk.

Dela degen i 10 - 14 bitar (jag fick ut 11). Kavla dem till rundlar, ca 1/2 cm tunna, på mjölat bakbord. Lägg ost och skinka mitt på rundeln och strö eventuellt över oregano. Vik ena sidan över fyllningen till en halvmåne och nyp ihop kanterna ordentligt. Nagga med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 20 minuter under bakduk. Starta ugnen på 250 grader. Pensla pirogerna med uppvispat ägg (kan uteslutas) och grädda dem mitt i ugnen i 10 - 12 minuter. Se upp så de inte bränns på ytan.

Smaklig spis!

Gillar

Kommentarer

Johannahoffsten
,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229