Av olika anledningar har jag dragit mig för att göra kola och knäck här hemma. Men här om dagen fick en slev följa med hem med inbygd termometer och jag såg ingen anledning till att inte prova längre. Viktor är väldigt nöjd, han slukade ett par stycken under tiden han hjälpte mig slå in dem i smörpapper (och jag behöver inte lyssna på att han är sugen på kola, haha!).

Du behöver:
1 dl ljus sirap
1 dl farinsocker
5 dl strösocker
3 dl grädde
1 msk smör

Gör så här: Rör ihop och koka allt förutom smöret i cirka 40 - 50 minuter på lite över medelvärme. Rör om ofta då grädden bränner lätt. Kolasmeten ska vara cirka 120 grader varm. Använd termometer eller gör kulprovet.
Tillsätt smöret på slutet så blir kolan blank. Beroende på vilken form/plåt du väljer att hälla upp smeten i varierar den i tjocklek (och tid tills den stelnar), formen jag använde gav kolor som är ungefär 1 cm tjocka. Skär ut kolabitar, alternativt vänta till kolan svalnat och klipp ut kolabitar. Slå in i smörpapper - klart!

Perfekt att slå in i cellofan och ge bort i jul!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229