Igår rundade vi av dagen med hemmagjord pizza. Istället för att köpa ett färdigt pizzakit bestämde vi oss för att göra både egen deg och tomatsås och det blev så gott!

Tomatsås
400 g krossade tomater
1 liten gul lök
1 hel vitlöksklyfta
3 msk olivolja
5 strimlade basilkablad
cirka 1/2 tsk salt
1 nypa socker

Gör så här: Värm upp olivoljan i en kastrull. Skala och halvera den gula löken och låt halvorna långsamt fräsa i oljan tillsammans med vitlöksklyftan utan att de tar färg. Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker. Låt puttra utan lock i 30 minuter för att reducera en del av vätskan i såsen, men se upp så att det inte bränns!
Ta upp lök och vitlök - klart! Passar utmärkt till både pasta och pizza!

Pizzadeg:
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
1/2 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7 dl vetemjöl special

Gör så här: Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning. Jäs pizzadegen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter. Dela degen på 4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord.

Toppa pizzan efter tycke och smak, grädda i 200 grader varmluft tills den fått fin färg.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229