När jag ändå var i baktagen i onsdags gjorde jag dessa söta gifflar med. Just denna varianten är med härlig hasselnötskräm!

Du behöver:
50 g jäst
150 g smör
3 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
11 - 12 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör, rumsvarmt
250 g hasselnötskräm, t ex Nutella

Pensling och garnering:
1 ägg
ev flagad mandel
ev pärlsocker

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret, häll på mjölken och låt blandningen bli fingervarm, cirka 37 grader. Lös upp jästen med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, socker, salt och ägg. Blanda till sist i mjölet, inte allt på en gång, och arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda smör och hasselnötskräm i en skål. Tag upp degen och knåda den lätt. Dela den i fyra delar och kalva ut varje del till en stor rundel och skär den i 8 trekanter.

Lägg en klick fyllning på den bredaste delen. Rulla ihop med start från bredaste delen. Lägg gifflarna men skarven neråt på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 20 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö eventuellt på flagad mandel eller pärlsocker. Grädda gifflarna mitt i ugnen i 7 - 8 minuter. Låt dem svalna på galler.

Gillar

Kommentarer

josefineso
,
Åh dessa lät ju helt underbara! 😋nouw.com/josefineso
jonnasofieh
,
De är supergoda! Finns inte många kvar i frysen nu 🙈nouw.com/jonnasofieh
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229