Vi har tagit en himla lång morgon idag. Fast jag strax ska iväg mot jobb har jag fortfarande inte kommit ur pyjamasen! Men det är mysigt och behövligt med sådana dagar med, speciellt när man vet vilket kaos som väntar på arbetet sen.

Svamprisotto, eller risotto över huvud taget är ingenting vi tidigare har gjort här hemma. Kan inte heller minnas att jag har ätit det innan jag beställde in en tapas med det i lördags heller. Men det var hur gott som helst och egentligen ganska enkelt att göra.

Jag utgick ifrån det här receptet men alternerade lite efter tycke.

Du behöver
4 dl risottoris
200 g kantareller
100 g skogschampionjoner
10 g torkade trattkantareller
3 dl vitt vin
1,2 l hönsbuljong
1 scharlottenlök, finhackad
2 klyftor vitlök, finhackad
100 g parmesanost, riven
50 g smör
smör till stekning
salt och peppar

Gör såhär: Svetta riset tillsammans med den torkade svampen och löken i en bred kastrull med smör. Tillsätt vitt vin till riset och låt det koka in. Späd risotton med hönsbuljong, det ska koka lugnt hela tiden och kokningen får inte avta. Det här tar cirka 18 minuter, men läs hur ditt risottoris ska tillagas.

I separat stekpanna, stek resten av svampen i smör. När riset har en krämig konsistens och buljongen är slut - tillsätt smör och riven parmesan. Lägg upp och servera med nystekt svamp.

Gillar

Kommentarer

"Vilken är din favorit årstid?" tycker jag alltid är en svår fråga. Var säsong har sin charm och jag kan alltid hitta något att längta till i varje. Så, jag har nog ingen klockren favorit, men här är några anledningar till att jag älskar vintern.

- Det dåliga samvetet för att man hellre stannar inne, finns inte denna säsong. Det är ingen som undrar varför man inte väljer att gå ut när det är smällkallt utanför dörren.

- Snö! Jag älskar snö! Här i Skåne blir vi sällan unnade sådan lyx, men det är något särskilt rofyllt med att se små vita flingor dingla ner utanför fönstret. Ett stort plus är ljuset som kommer hand i hand med ett snöklätt landskap.

- All planering av julstöket är något jag särskilt gillar. Att länge fundera på den perfekta julklappen till var person, att slå in paket, julbaket och allt pyssel hemma är något jag ofta tänker på redan i slutet av september.

- Att få mysa upp i soffan med tända ljus, en bra bok/film och tjocka filtar går helt i min melodi. För min del blir det oftast någon julfilm som jag redan sett 800 gånger.

Gillar

Kommentarer

Bild här

Ibland måste det få vara okej att bara landa i soffan och inte komma upp igen. Det är precis vad vi har gjort idag! Jag som egentligen hade träning och andra bestyr på schemat idag, bytte det mot pyjamasbyxor och någon timmes sömn på soffan. Om det gjorde någon skillnad? Absolut! Jag känner mig redan mindre sliten i kroppen och dessutom mycket gladare. Förhoppningsvis kan det hålla i sig (a.k.a. får se till att ta flera tupplurar under dagen, haha)!

Vi gör nog inte fler knop här hemma, innan det blir dags för sängen. Imorgon väntar ytterligare tidiga arbetspass för oss båda. 

Gillar

Kommentarer