En dröm som stått långt upp på min bucket list är det här med att kunna jobba från vilken plats i världen som helst. Ja kanske inte exakt överallt men ni förstår att jag pratar om att vara platsobunden. Något jag önskat sedan barnsben. Att äntligen nått sitt mål är något jag då inte trodde var möjligt. Men med den uppkopplade värld vi lever i har det nu blivit fullt möjligt att leva livet som en digital nomad något som kanske varit möjligt länge men inte fullt så möjligt som det är idag.

Så vad är en digital nomad?

En digital nomad är någon som försörjer sig digital, dvs via internet. De kan på så vis arbeta vart ifrån i världen de önskar så länge en duglig internetuppkoppling finns att tillgå. Ström kan ju iofs också vara en fördel att det finns. Även om det finns många bra powerbanks likt den jag köpt som även klarar av att ladda min bärbara dator så tror jag att ett eluttag är att föredra. Denna håller bara datorns batteri i 6-8 timmar och jag får tyvärr inte ta med den på flyget pga, ja, dess kraft?

Åter till ämnet så tillåter deras arbete dem att röra sig fritt mellan städer, länder och världsdelar utan att behöva oroa sig för att inte spara upp en mega buffert de senaste 5 åren för att backpacka ett år. De behöver inte leva på minimum i varje land de besöker då pengaflödet fortsätter att genereras på resande fot.

Vilka typer av arbeta kan tillåta en sådan lyxig livsstil

Det finns flera olika saker man kan jobba med som digital entreprenör vilket i sin tur tillåter denna som många kallar lyxiga livsstil. Men man ska veta att allt inte bara är lyx. Många har prövat livsstilen och känt att det inte passar dem men det finns många som inte skulle kunna tänka sig att leva bunden till en arbetsplats för resten av livet likt det "normala" sättet att arbeta.

Här är min lista över de jobb jag kan komma på som skulle fungera ypperligt att göra på resande fot som digital nomad med världen som arbetsplats:

  1. Konsult. Kan visa sig svårt om man måste träffa kunden. Men med dagens lösningar såsom Skype mm. Detta gör att man inte behöver träffas fysiskt för att faktiskt kunna arbeta ihop eller hjälpa någon. Konsulter kan jobba med allt ifrån marknadsföring, growth hacking, hälsocoaching & företagsinspiratörer.
  2. Frilansande journalist. Varför inte passa på att höra med diverse olika flygbolag om de är intresserade av att kanske få artiklar skrivna eller bilder från de platser du besöker. Kanske är du sedan tidigare specialiserad på något som egenligen inte kräver att du är fysiskt närvarande på arbetsplatsen.
  3. Youtuber, bloggare eller social media influenser. Skapa en fanbase i någon av de populära sociala nätverken kan vara en bra språngbräda till att testa på livet. Via dessa kan man tjäna pengar på både samarbete och annonsering. Genom att resa till olika platser kan du knyta nya kontakter och även presentera de olika samarbetena på ett mer unikt sätt vilket ökar värdet i att ha ett samarbete med dig.
  4. Fotograf. Sprid bilder via olika plattformar som shutterstock eller ha nära samarbete med olika resebolag som kan behöva nya fräscha bilder. Kanske kan du till och med landa förmånligare boenden.
  5. Affiliate marknadsföring. Genom att driva webbplatser som marknadsför andras produkter kan du tjäna "passiva" pengar när besökare sedan handlar hos den vars produkter du marknadsför.


Nu bara till att ordna upp allt här hemma för att våga ta steget ut i världen

Så vad väntar man på?

-Att ordna upp allt med företag, skattefrågor och annat trams som man måste lösa före det att man kan bege sig ut i världen.

Mina största farhågor och rädslor är:

Skatt: Vart ska jag betala skatt, när ska jag göra det och vem klarar av att isåfall sköta en vad jag tror rätt komplicerad bokföring av allt. Jag vet att bevisbördan kommer ligga på mig i 5 år från det att jag är fullt utskriven ur Sverige. Men arbetar jag åt något svenskt företag kan jag fortfarande ses som svensk. Vilket jag såklart är men ur skatteverkets ögon mer att jag ska betala vår skyhöga skatt trots att jag inte får ta del av dess fantastiska fördelar.

Företaget: Går lite hand i hand med min tidigare fundering. Ska jag avskriva mitt svenska företag och sätta upp något på annan plats eller ska jag behålla det. Beror ju på om jag kommer skattas i Sverige oavsett eller inte. Finns fördelar med båda då jag kan svenska systemet och vet hur allt fungerar. Samtidigt som det såklart finns nackdelar med att betala massa moms och skatt när man konkurrerar med andra som kanske har sina företag i andra länder och därmed kan ta ett lägre pris. Finns ju även en del andra länder som har väldigt fördelaktiga skattesystem och även de där bokföring inte är ett måste. Sistnämnda vore ju en gudagova.

Tro det eller ej men det är just detta med skatt som ger mig den största huvudvärken. Att skatteverket inte kan komma med raka besked eller besitter denna kompetens än är ju inte till någon stor hjälp heller precis. Vart ska man annars vända sig om inte till dem!?

Jo till den privata sektorn. En erfaren skattejurist ska nu kika på mina farhågor och funderingar för att vi sedan tillsammans ska hitta en bra lösning. OBS jag är ingen skattesmitare! Jag vill bara inte betala skatt till ett land där jag inte vistas och får ta del av det jag betalar för. Har inga problem att betala skatt någon annanstans. Fast skattefritt vore ju kanske inte helt dumt heller men det är inget jag strävar efter.

Mitt första drömresmål blir Bali!


Yes precis som titeln säger så är detta en del av mina drömmar varje natt. Har läst massvis med information om att resa till Bali på offside travel och det har ju även spridits en del rykten om att det ska vara en riktig digital nomad hub. Kul att få resa dit och träffa likasinnade människor. Speciellt när varje inspirations och företagarbok från framgångsrika människor säger att man ska omge sig av personer som höjer en och som gärna kommit längre än man själv gjort.

Så det blir avresa till Bali även om jag kanske tar och mellanlandar någonstans spännande på vägen :)

Vad skulle du vilja jobba med som digital nomad och vart skulle du helst vilja resa? Svara gärna och har någon erfarenhet om just skattebiten så är det mer än välkommet att lämna en kommentar nedan!
KOLLA BARA HUR VACKERT BALI ÄR NEDAN. Där kanske mitt framtida boende är, där uppe på klippan.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Då var det dags att rulla igång bloggandet!

Med det vill jag önska dig varmt välkommen till min galna värld där allt är möjligt!

Jag kommer dela med mig av tips och trix på smink, hälsa, marknadsföring och allt annat mellan himmel och jord. Ta del av en unik möjlighet att lära dig något nytt samtidigt som du har roligt och gör något du älskar.


Likes

Comments