Island

Efter att ha besökt Island vid två olika tillfällen under vår- och sommarmånaderna var det äntligen dags att uppleva Islands vinter. Med dunjacka, termobyxor, underställ och ett antal tjocktröjor nerpackade i resväskan var jag redo att möta den Isländska kylan. Jag visste sedan tidigare besök att Island är ett oerhört vackert land men när jag landade för tredje gången på isländsk mark var det som att kliva ut ur ett flygplan och in i ett sagoland. Aldrig någonsin har jag upplevt något så vackert och magiskt som Island bjöd mig på under denna vistelse.

Under vintern är dagarna på Island korta då timmarna i dagsljuset är få. Solen hinner aldrig riktigt hela vägen upp på himlen, och därför skapas otroligt vackra färger och sken på himlen, med perfekt ljus för att fotografera. Jag vandrade omkring under mina dagar på Island som i en dröm jag aldrig ville vakna upp ur.

Det som gjorde den här resan så bra var att jag fick det bästa utav två världar. Dagarna spenderades på egen hand och kvällarna tillsammans med mina isländska kompisar inne i Reykjavik. Det finns inte många andra bättre sätt att lära känna ett land än att umgås med lokalbefolkningen. Jag är extremt lyckligt lottad som faktiskt har isländska kompisar som är intresserade utav att visa mig runt, berätta om saker jag aldrig annars skulle fått veta om den isländska kulturen eller som bara vill sitta ner på en bar och ta en drink för att sedan dra mig ut i Reykjaviks omtalade nattliv.

Jag vägrade lämna Islands vinterlandskap utan att ha sett the Northern lights som går att beskåda främst under vintermånaderna. Jag hade hemifrån bokat in mig på en Northern lights tour (https://grayline.is/) med hopp om att få bevittna detta häftiga naturfenomen. Så en utav kvällarna, hoppade jag tillsammans med ett antal andra förväntansfulla turister in i en buss som tog oss till en mörk plats utanför Reykjavik där stadens lampor och sken inte påverkade himlen. Förhoppningarna var höga trots att jag visste att det inte är en garanti att få se norrskenet varje kväll.

Där stod jag, mitt ute i ingenstans med mörkret som omringande mig, och tittade upp mot den vackra vintergatan samtidigt som jag höll hårt om mina kalla tummar i hopp om att det gröna skenet skulle visa sig för mig. Efter vad som kändes som en evighet och precis när jag ville ge upp hoppet och börja trösta min egna besvikelse, dök ett underligt sken upp på himlen som lyste sig starkare och starkare. Jag kunde knappt tro mina ögon för där stod jag, och tittade på norrsken för första gången i mitt liv. Klockan var tolv på natten och det var 17 minusgrader men vad gjorde det den här stunden? Ingen såg förmodligen att jag log där i mörkret, men det kan jag garantera dig att jag gjorde. Mer än någonsin.

Tack Island för att du aldrig gör mig besviken, för att du tar fram de allra bästa känslorna inom mig och för att du är definitionen av hemma. Trots att jag under mina dagar frös mer än jag någonsin kunnat tro var möjligt och att jag under de flesta timmarna på dygnet vandrade omkring i mörker, skulle jag aldrig kunna bli lyckligare än så här. Denna kalla plats får mitt hjärta varmare än någonting annat och får mig dessutom att glömma att alla andra länder runt omkring i världen ens existerar. Island, vi ses snart igen.

Island - 2017.12.08 - 2017.12.12

Likes

Comments