Bra att tänka på för en blivande au pair

Att åka iväg som au pair såhär till ett stort och rätt så främmande land på egen hand gör att man växer mycket som person! Jag tror att jag har förändrats ganska mycket, mer än vad jag själv vet om. Jag är fortfarande samma Martina, fast ändå inte. 

Hade jag vetat det jag vet nu om olika värdfamiljer i USA innan jag åkte, så hade jag nog aldrig vågat chansa och göra detta. För det är en chansning, man vet aldrig förens man verkligen är här vad för sorts familj man har matchat med! Men det är inte bara familjen det hänger på om du får ett bra år som lever upp till dina förväntningar eller ej. Mycket beror på dig själv, din inställning och av vilken anledning du faktiskt åker som au pair. Åker du till USA som au pair i tron om att du kommer ha semester i ett år kommer du snart bli besviken. Att åka som au pair innebär att du kommer hit för att jobba! Familjen har rätt att ge dig ett schema på 10 timmar om dagen, max 45 timmar i veckan och dom har rätt att låta dig jobba en halv helgdag om dom vill. Vilket innebär att du en vecka kanske bara får vara ledig söndag tex. Bara för att du matchade med en familj som sa x antal timmar till dig när ni skypade, är det inte säkert att det blir så när du väl är här. Du har också bara rätt att ta ut två veckors semester, ena veckan har familjen rätt att bestämma när dom vill att du ska ta den, den andra veckan får du bestämma själv. 
Välj INTE familj efter vart och hur dom bor! Big no, välj familj utefter deras personlighet och hur känslan är när du pratar med dom, om du vill ha ett så bra år som möjligt vill säga! Och stressa inte med matchningen, låt det ta tid om det behövs! Familjer som bryr sig om sin au pair är noga med att välja rätt och kommer att ta tid på sig. Jag pratade med min familj i två veckor innan vi matchade.

Hur ska man veta om Au Pair livet passar mig eller inte?
Ganska svår fråga, och egentligen vet man inte förens man har provat! Men skulle säga att det är ett + att vara utåtriktad, att man gillar barn, bra på att ta för sig, ett tufft psyke och att man är en glad och positiv person! Jag är dock inget av detta förutom det sista, glad och positiv haha!
Jag är blyg, väljer helst att umgås med vänner jag redan har än att träffa nya, jag är ganska känslig och låter gärna andra få ta för sig. Hör och häpna, jag gillar inte barn (!!!), skulle aldrig kunna jobba som lärare eller på dagis tex. Självklart älskar jag min lillasyster, mina kusiner och andra barn som jag redan känner och har en relation till! Därför visste jag att detta skulle funka för mig, så länge jag fick en nära relation med barnen jag skulle ta hand om. Vilket jag har fått! :) Så låt inte din blyga personlighet, eller till och med det faktum att du inte gillar barn stå i vägen för dig om det är det här du verkligen vill! 

Det pratas mycket om hemlängtan hur man ska hantera den innan man åker. Men det finns så mycket andra problem som också kan uppstå än bara hemlängtan. Att flytta in hos en familj som har helt andra vanor och regler än vad du är van vid kan vara en jobbig period i sig. Alla familjer är inte lika noga med att visa dig runt, alla familjer kommer inte att ge dig tiden du behöver utan har krav på dig från början. Jag har dock turen att ha en familj som bryr sig om mig, dom anpassar sig lika mycket efter mig som jag gör efter dem. Jag har aldrig känt att dom har för höga krav på mig, har aldrig behövt känna att jag inte räcker till. Har jag en period då jag känner mig nere så möts jag av förståelse från mina värdföräldrar, men alla har det inte såhär! Jag har pratat med au pairer som inte vågar gå runt hemma i myskläder tex, som inte vågar gå till köket för att ta sig nått att äta när man känner för det. Som spenderar nästan all tid instängd på sitt rum när dom inte jobbar och inte har något att göra för att man inte vill vara i vägen för sin värdfamilj. Det finns au pairer som heller inte klarar av situationen att värdföräldrarna också är din "chef". Att ställa om sig från att vara en anställd till att bli en familjemedlem när man slutat för dagen kan vissa tycka är jobbigt. Sådana här saker vet man egentligen inte hur man kommer reagera på förens man väl är här och det beror nog mycket på vilken slags relation man får till sina värdföräldrar! 

Anledningen till att jag skriver det här är inte för att skrämma er blivande au pairer! Skulle ni fråga mig om jag rekommenderar er att åka som au pair skulle jag svara: ÅK ÅK ÅK!!! Att åka som au pair är det bästa jag har gjort!!! Jag har fått en andra familj, och hela den här upplevelsen är så häftig. Livet går som en berg och dalbana, ibland är man uppe i himlen och ibland är man nere på botten. Men det bästa är att när man tar sig ur de sämsta perioderna så känner man sig så mycket starkare, bättre och mer fit for fight än någonsin! Min engelska har ju blivit mycket bättre, jag kan ju faktiskt prata engelska nu haha!! Jag umgås mycket med min värdfamilj även på min lediga tid, precis som jag gjorde med familjen hemma i Sverige. Om man får det så bra som jag har det, då är man lyckligt lottad! Jag är redan inne på min 7:e månad nu, och jag kommer definitivt att förlänga mitt år!!

Gillar

Kommentarer

Guest
,
Marts -You are such a good writer and what good advice you give to all future au pairs. You know I feel the same way - pick a family that seems nice and will include you as part of your family and have lots of love and you can't go wrong. Because there will be bad days anywhere but if the good outweigh the bad, then everything is worth it. Thank you for saying such nice things about us and leaving out the bad things. ;)
johanssonmartina
johanssonmartina,
Thank you C! Haha there is no bad things about you!
nouw.com/johanssonmartina
JessyGunnarsson
JessyGunnarsson,
Åh låter så grymt spännande och kul! Skulle med vilja åka någonstans och bara bo där i ett år eller så. :D
nouw.com/jessygunnarsson
johanssonmartina
johanssonmartina,
Det är det, verkligen en speciell upplevelse som man lär sig massor av! :D
nouw.com/johanssonmartina
linneama,
Hej! vet inte om du kommer läsa detta men super bra och motiverande för min del det du skrivit! Ska själv åka till australien men har varit lite från och till om jag kommer klara det. Jag är också rätt blyg inför nya människor osv men hoppas verkligen att det försvinner och att jag kommer trivas som en medlem i familjen 😊
linneama.blogg.se
johanssonmartina
johanssonmartina,
Såhär några år senare, så har jag läst din kommentar haha! Hoppas du fick ett fantastiskt år i Australien!
nouw.com/johanssonmartina