Fuktigt dygn

Igår kväll och inatt öppnade sig skyarna över Gävle. Makthavaren på översta våningen bestämde sig för att Gävleborgs län behövde tvättas rent från sommarens sol och dekadens och vred sedan på högtryckstvätten på högsta effekt.

Strömmen gick runt klockan 03 och har nu, 11 timmar senare, ännu inte behagat återvända. Vägar är bortspolade, buss- och tågtrafik är inställd och barnens efterlängtade skolstart som skulle ägt rum idag blev uppskjuten. Polis och räddningstjänst har viftat med stora pekfingrar och förklarat att ingen helst ska ge sig ut på vägarna.
Jag och Becca rensade våra inbokade möten på jobbet och fick vackert stanna hemma. Fullt hus alltså.

Vi har lyckligtvis ingen källare och bytte vårt skruttiga tak förra året. Tack och lov. Vi har klarat oss väldigt bra och är tacksamma för det. Sociala medier svämmar över (dåligt men tvunget ordval) av rapporter från bekanta och deras bekanta som har vattenfyllda källare, sänkta båtar och andra skador till följd av regnet. Och jag lider verkligen med dem.

MEN, om man ska vara lite självisk och se något positivt i allt, så måste jag erkänna att jag ändå har uppskattat de här tolv timmarna. Vi har till exempel behövt laga mat och koka kaffe på vår vedspis. Ända sedan vi flyttade hit för fyra år sedan har jag velat prova att använda den till matlagning, men under induktionshällens bekväma förtrollning har det äventyret uteblivit. Nu blev det äntligen av och vilket mys det var!

Barnens iPads och telefoner tog snabbt slut på batteri. TV:n gick inte att använda så ingen underhållning gick heller att få där.
Vi fick gräva fram en gammal Saltkråkan-dvd (som i barnens ögon lika gärna kunde ha varit en papyrusrulle) som de tittade på tillsammans på en dator vi hade en skvätt batteri kvar i.
En film de annars i en tillvaro fylld av Netflix, Youtube och Roblox skulle ha vägrat att ens slänga ett getöga på. Men nu blev de mer eller mindre tvingade och alla älskade den. Hurra!

Det vore dock fördelaktigt om elen kom tillbaka snart. Datorn har gett upp och Robloxabstinensen börjar få kidsen att klättra på väggarna och rulla med ögonen (skärmberoendet bör eventuellt ses över, men det är en annan femma).
Får vi ingen el snart måste även utmaningen att försöka äta upp frysens innehåll påbörjas. Det kan bli en spännande blandning av glass, nuggets, lingon och hamburgerbröd.
Kanske även middagen behöver tillagas med hjälp eldens kraft. Den som lever får se.

Som min mor brukar säga: allt blir bra.

Stay dry out there!

Gillar

Kommentarer