Header

vinter

Vi bor bara några minuters promenad från en sjö. Jag är där alldeles för sällan! Idag fångade vi ändå några minuter sol ute på isen.

Någon hade grävt fram livbojen.

10 minusgrader.

Vi hittade en isvak!

Ha en fin helg! Ta det lugnt på sjön.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

personligt

Hemtelefonen ringer. Jag sover inatt i vardagsrummet, på sängen som agerar en extrasoffa. Som alltid har stora kuddar och minst en filt. Den bästa platsen i hemmet. Jag vet inte varför jag sover där, och inte på mitt rum den natten. Kanske är det tonårsfasonerna, jag är ju bara precis fyllda arton.

Det ska inte ringa i telefonen den här tiden. Det är för sent, eller för tidigt för att ringa. Något måste ha hänt, ja, något måste ha hänt. Pappa kommer ut till hallen där telefonen står på en hög byrå, och svarar. Jag spetsar öronen. Koncentrerar mig. Jag hör pappas röst, tonläget. Det är om farfar. Farfar finns inte längre. Min enda farfar finns inte längre kvar.

Begravningen är runt jul. Jag gråter och gråter. Min första länk till mitt förflutna har försvunnit. En del av min barndom är borta. Min kreativa, vältaliga farfar som alltid luktade after-shave och stack mig med skäggstubben när han kramade mig vid dörren.

På minnesstunden ser jag farfars kompisar prata och skratta. Jag kan inte förstå hur de kan skratta. Min farfar är ju död.

I farfars kontor hittar jag en pärm full med rim som han har skrivit till folks födelsedagar. Jag är fascinerad. Den pärmen är bara ett av många exempel på hur oerhört kreativ han var. Jag bestämmer mig för att aldrig glömma, och alltid försöka gå i farfars fotspår, åtminstone litegrann. Skriva, sjunga, larva mig.

Farfar är den första av mina far- och morföräldrar som går bort. Han tog med sig en bit av min barndom och lämnade kvar en skärva av bitterljuv insikt om hur det är att bli vuxen och att ha mycket att förlora.


Likes

Comments

resor

Känner ni det? Snart är den här. Sommaren.

Sommaren 2016 åkte jag och Eric på bröllopsresa till Österlen. Jag kände att jag inte klarade av att flyga någonstans. Med allt som skulle hinnas med inför bröllopet hade jag fått nåt slags stressymptom som gjorde att det kändes som att halsen snörptes ihop och att jag inte riktigt kunde andas när jag t.ex. satte mig i en bil eller åkte tunnelbana. Därför fanns det inte en chans att jag skulle upp i ett flyg. Vi tog bilen (det gick bra!) ner till Skåne och hade jättefina dagar där nere. Österlen är så vackert.

Förra sommaren åkte vi på tågsemester till Lübeck och sen tog vi ett dygn i Köpenhamn. Jag gillade verkligen Köpenhamn, hoppas jag kan få åka tillbaka och få lite mer tid där.

I år blir det nog en sverigesemester igen. Det ska bli härligt!

Snart, snart, värme och ljusa nätter.

Likes

Comments

God eftermiddag! Det bara gassade sol genom fönstret i morse, så härligt!

Idag känner jag mig lite trött, trots lång sovmorgon. Har haft en stress i kroppen på senaste tiden som gjort det svårt att koppla av i situationer där jag egentligen verkligen har tiden och möjligheten att slappna av.

Därför har jag bestämt mig för att göra saker väldigt sakta. Jag började igår med att gå runt på IKEA långsamt i tre timmar. Det var skönt!

Vi får se hur det går med mitt lilla projekt. Ni andra stressade människor får gärna dela med er av era bästa tips i kommentarerna, thank you!

Ha en fin tisdag! <3

Likes

Comments

djur

I slutet av förra året blev jag väldigt intresserad av grisar. Jag började följa minigrisar på instagram, lärde mig att grisar är smarta, kan lära sig tricks, gillar sällskap och så är de ju väldigt, väldigt gulliga. Jag såg dokumentärer om köttindustrin, läste böcker och skummade internetsidor. När jag nu för första gången kanske kunde börja greppa hur en gris som växer upp för att bli smörgåsskinka lever sitt liv, slutade jag att äta fläsk över en natt. Jag vill inte bidra till att en gris fått leva ett liv i en tio kvadratmeter stor box med åtta andras grisar. Eller inte fått böka, leka, vara ute. Eller gjorts medvetslös innan slakt med koldioxid och fått panik. (Du kan läsa mer på Djurens rätt där jag tagit information ifrån.)

Strax efter det slutade jag också med nötkött, kyckling och fisk utan några större problem. Jag kunde inte se mig själv äta det när industrin såg så smutsig ut.

Men efter ett tag började det gnaga i mig. Om jag nu säger till mig själv att jag inte äter kött för att det inte känns ok gällande djurhållningen, hur kan jag då äta ägg och dricka mjölk egentligen? Vad säger att en ko som föds upp för att bli kött har det sämre än en ko som föds upp för att producera mjölk? Och det är ju hönan som lägger ägget (duh..!) även om hon inte säljs som kyckling sedan.

Jag märker hur svårt det är när man är fast i sina vanor. Jag har inte bakat hemma med ägg på länge nu, men när jag är ute och ska fika kommer vanan och latheten fram och jag väljer en kaka med ägg. Det är så djupt rotat i mig (och andra) att ägg är bra, ägg har vi alltid ätit och ägg måste man ju ha för att kakan ska bli bra!

Det är samma sak med mjölken. Vispgrädden, vaniljglassen, crème fraîchen och mjölkglaset till bullen förföljer mig i livet. Men jag börjar få svårt att motivera mitt val att förtära det.

Det börjar bli svårt att vara vegetarian.

Likes

Comments

mat, mitt kök

En av mina favoriträtter är Banh mi, en vietnamesisk macka. Koriander, ingefära, vitlök, soja, ja ni hör ju hur gott det låter! Eftersom jag slutat äta kött och behövde byta ut fläskkarrén mot tofu, tänkte jag att jag kör all-in och gör den vegansk..

Jag följde det här receptet men bytte ut köttet mot tofu och majonnäsen gjorde jag själv på detta recept från Vegomagasinet.

Såhär gick det till:

Viktigaste ingredienserna i majonnäsen förutom rapsolja såklart!

Jag gjorde majonnäsen i mixern och det var lätt som en plätt. Den blev fluffig och god.

Mumsig majjo! /Stolt majjo-morsa.

Tofun fick stå och rinna av sig i en handduk med en tung stekpanna ovanpå en stund.

Under tiden fick rättika, morötter och gurka ligga i ättiks-/sockerlag.

Det blev dags att göra marinaden till tofun. Jag tog två vitlöksklyftor istället för en eftersom vitlök är bäst!

Strimlade tofun 2x5 centimeterskivor och ner i marinaden de for. Stekte tofun efter kanske 10 min i marinaden. Inbillar mig att tofun suger upp smakerna fortare än fläsk.

Dags för montering! Glöm inte srirachan och färsk koriander. (Jag glömde ta fram de inlagda grönsakerna, men de ska såklart också på mackan.)

Lägger alltid på mycket av allt för bästa resultat. Voila, mackan är färdig! 

Testa detta, det kommer vara värt det!

Likes

Comments

hemma hos oss, en dag, mat

Jag tycker mycket om att läsa "ett foto i timmen-inlägg" som Sandra Beijer brukar köra med ibland. Utan några som helst jämförelser med henne tänkte jag ge mig på ett sådant inlägg. Synd bara att jag valde världens mest innehållslösa dag. Jag var ledig, hade tvättid och var inne i lägenheten heeela dagen, förutom en spännande tur till soprummet :)))) Hursom, nu kör vi! Min onsdag, ett foto i timmen.

8.59 vaknade jag, utan väckarklocka, tack våren!
Kl 10. Frukost och bloggning. Det blev macka med hummus och kaffe såklart.

Kl 11 sminkade jag mig litegranna. Gillar ni min spännande frisyr..?

Kl 12 blev det så dags att laga lite lunch på bland annat dessa ingredienser. Kylskåpsrensarlunch som faktiskt blev god!

Bonusfoto med den färdiga måltiden innehållande broccoli, morot, gröna ärtor, sesamolja, sesamfrön, glasnudlar, cashewnötter och koriander. Och så soja såklart. Mmmmm.

Klockan blev 13 och jag hängde glamoröst upp mjukisbyxor i torkskåpet. Lyssnade på P3 Dokumentär om Estoniakatastrofen, mycket bra, tips tips!

Kl 14 funderade jag på att ta tag i vårt så kallade "skräprum". Det finns planer för denna sorgsna plats, men tiden och orken har inte riktigt funnits. Det kommer bli fint i slutändan, det är jag helt säker på.

Kl 15 blev jag sugen på kaka. Såg äggkartongen i kylen, men såg också framför mig hundratals "frigående" hönor på en alldeles för liten yta och bestämde mig för att göra en kaka utan ägg. Googlade fram ett recept. Jag hade dock inget smör, så testade att göra med rapsolja. Det var ett stort misstag. Här ser ni smeten innan jag stoppar in den i ugnen.

Klockan 16 har jag kämpat med en kaka som hellre vill stanna i flytande form, så jag bestämmer mig för att hälla den som en chokladsås på min glass. Den är bränd och smakar därför mycket äckligt. Blir besviken.

Helt plötsligt var klockan 18 (sorry 17) och jag har gjort middag till mig och mitt kvällsällskap, mamma! Det serverades veg-schnitzlar, potatis och bönsallad. Och ännu mer koriander såklart <3

Kl 19. Mamma hade med sig semlor som vi mumsade upp i soffan. Eftersom ingen av oss åt någon semla igår </3 var de verkligen efterlängtade!

Kl 20. Min finaste, bästa mamma.

Kl 21, mamma åkte hem och jag beundrade vårt köksfönster som mamma hjälpt mig att redekorera lite.

Så var den dagen slut! Hoppas ni överlevde till slutet. Puss och kram!

Likes

Comments

Lista

Godmorgon!

Hörrni, visst är det lite enklare att vakna nu i mitten av februari? Solen är uppe 6 minuter längre för varje dag! Hittade en lista om morgnar HÄR som jag tyckte passade temat sömnig onsdagsmorgon i februari.


När går du upp?

Det varierar! Men jag skulle säga att jag oftast vaknar vid 9-10? (Om jag inte jobbar tidigt) Och går upp 11 efter en hel del scrollande... Eh, effektivt...

Vad är det första du gör varje morgon?

Kollar instagram.

Hur lång tid spenderar du i badrummet varje morgon?

Några minuter. Om jag sminkar mig gör jag det i vardagsrummet.

Är frukost viktig?

Näe. Men kaffe är viktigt.

Vad äter du till frukost?

Kaffe och gärna en smoothie! Banan/jordnötssmör/havremjölk är en favorit. Vill inte äta för stabbigt på morgonen, gröt går helst bort.

Är du morgontrött?

Ja! Tyvärr.

Vad har du för alarm?

Har precis börjat med appen Alarmy där jag måste lösa tre mattetal innan jag kan stänga av alarmet. Irriterande men ganska effektivt!

Hur ser en perfekt morgon ut?

Jag vaknar 8.30, helt utvilad, med en pepp och glädje i kroppen för dagen som ligger framför. Solen skiner och kaffet jag brygger blir gott. Kan inte komma på mer om min perfekta morgon, pga att det fortfarande är morgon zzz...

Vad är det bästa med morgonen?

Att det är en ny chans att leva :)

Hur går du helst klädd på morgonen?

Varmt och mjukt. Varm om fötterna måste jag vara, annars är morgonen förstörd.


Ha en fin onsdag! <3

Likes

Comments

personligt, psyket, resor

I dagarna ska jag boka en flygbiljett för att i mars flyga, 2 timmar, ensam för första gången på många år. Det är med skräckblandad förtjusning! Jag har alltid varit flygrädd, men intensiteten på rädslan har gått upp och ner. Just nu är den på en helt ok nivå. Under Kenyaresan i höstas flög vi, förutom resan dit och hem, tre sträckor inrikes, så jag var ju tvungen att bli lite härdad.

Här stod jag och tänkte på att jag skulle flyga från den här flygplatsen gjord av grus...

...i det här lilla planet...


Den som inte är flygrädd kan nog undra vad vi flygrädda har för problem egentligen?!

Jag kan ju bara tala för mig själv, men för mig kan flygrädsla handla om att det känns onaturligt att vara långt från marken, att jag är fast i en "plåtburk", att jag kan bli rädd att flygbolagen tummat på säkerheten pga allt handlar om pengar, att jag lagt mitt liv i händerna på två piloter, att jag ska se skräcken i några flygvärdinnors ögon om att katastrofen närmar sig och att någon passagerare ska utsätta oss andra för livsfara. Det sistnämnda har jag dock blivit mindre rädd för på senare tiden.


Saker jag gör för att underlätta när jag är rädd:

- Tittar på flygvärdinnorna och tänker på att det här är deras jobb. De tror inte att planet kommer störta, de är inte rädda. De flyger varje dag.

- Upprepar för mig själv att "det är mycket säkrare att flyga än att åka bil."

- Försöker uppskatta hur många plan i världen som startar och landar varje dag och hur otroligt sällan det faktiskt händer något.

- Går in i mig själv och lyssnar på en lagom intressant podcast/musik samtidigt som jag bläddrar i en tidning. Tvingar mig själv att läsa små artiklar och kika på bilderna. Allt för att hålla mig så sysselsatt som möjligt. Viktigt är att det är lättsmält information jag tar in, en dyster roman funkar inte, koncentrationsförmågan är för begränsad när jag är stressad.

- Låtsats att jag åker buss. Fungerar sådär.

- Har vattenflaska och godis nära till hands.

- Tänker på avslappnade människor som verkar tycka att en flygresa är lika ångestframkallande som att äta en tallrik fil eller titta på "På Spåret". Isabella Löwengrip är ett bra tips, tänk att du är Isabella på väg till ett affärsmöte i Tokyo!

- Försöker omvandla min oro till en känsla av uttråkan. Att vara less på att resa. Gärna sucka lite högt och säga till grannen "Nä, nu vill jag vara framme!", då tror kroppen att jag är lugn och less istället för rädd (inbillar jag mig i alla fall, haha!)

- Påminner mig själv (och för alla andra som orkar lyssna) hur duktig jag är som faktiskt flyger, trots rädsla!

Tack och lov är min flygrädsla som sagt under kontroll just nu. Jag förstår att det finns personer som har det mycket värre och behöver professionell hjälp för sina problem.

Är ni flygrädda? Har ni fler matnyttiga tips? Hur tänker ni som inte är flygrädda?

Likes

Comments

Efter en alltför intensiv vecka var det härligt att få en lugn söndag. Den här veckan kommer ha ett behagligare tempo, och det känns jätteskönt.

Jag var i kyrkan och tog en toaselfie. Sen for vi en sväng till min syster som hade bullat upp med kak-kalas bara för att hon kände för att baka ett gäng kakor. Det är bra gener i den människan!

Det bjöds på sockerkaka, makroner, biskvier och bullar och det var så gott!

Mätta och trötta tog vi bussen hem genom Umekvällen. När jag kom hem hade jag ett två timmar långt telefonsamtal med en vän som resulterade i något VÄLDIGT roligt! Vad det är får ni veta senare, men jag ger er några ledtrådar: gröna kullar och enhörningar.

Ha en fin start på veckan, tänkt att det äntligen är måndag imorgon! <3

Likes

Comments