Utsikt från mitt fönster

Nu är jag äntligen framme i St Gallen, Schweiz!!! Efter att ha väntat så länge kan jag knappt fatta att jag är här. Nåväl, vi får se hur matbloggandet går framöver då min ugn ser ut såhär:

...

Japp. Schweiz är ju inte heller det billigaste landet att handla matvaror (eller leva) i så idag antog jag utmaningen att försöka komponera en så billig (men ändå hälsosam) måltid som möjligt och blev faktiskt förvånad över hur bra det gick!

Kokt potatis, rostade kikärtor i stekpanna och rå broccoli! Detta blev totalt 12kr per portion, olja och kryddor fanns dock i lägenheten. Jag köpte också hummus på marknaden men vet inte hur mycket den kostade då jag tappade bort kvittot. Supergott i alla fall och rekommenderar alla andra fattiga studenter att pröva, hehe. Att gå tillbaka till en mer ”whole food plant based”-diet känns bara bra faktiskt.


#vegan #vegetariskt

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Igår lyckades jag baka glutenfria OCH veganska semlor!! Ingen är lyckligare än jag, att baka glutenfritt och veganskt är inte direkt enkelt... Kombinerade ett veganskt och ett glutenfritt recept och resultatet blev faktiskt väldigt bra!

Bulldeg (12-15 st)
50 g mjölkfritt margarin
2,5 dl växtmjölk (jag tog soja)
¾ dl socker
1-2 krm salt
1 tsk kardemumma
25 g jäst
5-6 dl glutenfri, vegansk mjölmix
0,5 tsk hjortronsalt
1 msk fiberhusk

Fyllning
200 g mandelmassa
1 msk vatten
Vispad grädde

1 pkt sojagrädde (eller annan vegansk grädde)
Några droppar citronsaft

Florsocker att pudra semlorna med

Tillvägagångssätt:
Smält margarin i en kastrull, tillsätt växtmjölken.

Smula ner jäst i en bunke, blanda ner socker, salt och kardemumma och rör tills en smet bildas. Tillsätt mjölkblandningen (ska var fingervarm) och rör sedan ner mjölmixen tillsammans med hjortronsalt och fiberhusk. Det ska vara en kladdig smet, inte en fast deg. Spritsa ut till bullar på en plåt och jäs under duk i 60 minuter.

Grädda i övre delen av ugnen på 250 grader i 8-10 min tills bullarna får en gyllenbrun färg.

Vispa grädden hårt och tillsätt några droppar citronsaft så att den blir fast.

Klipp eller skär av ett lock på bullen när den svalnat. Riv mandelmassan och blanda med vatten och vispgrädde. Lägg massan i bullen och spritsa grädde ovanpå. Sätt tillbaka locket och pudra med florsocker vid servering. Klart!


Tur man hann äta typ fem innan jag lämnade Sverige för Schweiz!

#vegan #semla #fika #glutenfritt

Likes

Comments

För ett tag sedan testade jag ICAs lakritsdadlar som var så goda. Har även sett matbloggar som Food Pharmacy prata om det och tänkte att jag borde pröva att göra egna. Så gott och tog bara fem minuter att göra. Mamma åt upp alla så jag antar att de var godkända, hehe.

Lakritsdadlar
1 msk kokosolja
1 msk lakritspulver
Ca 10 ekologiska dadlar

Kärna ur dadlarna, smörj in i kokosolja och rulla sedan i lakritspulver. Klart!

Likes

Comments

Nu är jag tillbaka i Växjö igen några dagar och igår lagade jag lunch till mig och pappa. Jag hittade massor av rotfrukter och grönsaker som höll på att bli för gamla i kylskåpet och tänkte därför ta vara på det som gick. Detta receptet kan alltså anpassas till vad du har hemma. Potatis, sötpotatis, palsternacka osv. Dessutom blir det minimalt med disk då allt (utom såsen) görs i samma panna!

One pan veggies
Olja
Sötpotatis
Morötter
Rödbeta
Gulbeta
Rödlök
Broccoli
Blomkål
1 pkt kokta kikärtor
Grillkrydda eller liknande
Rosmarin
Salt (gärna havssalt)

Hacka grönsaker och rotfrukter och lägg sötpotatis, morötter och betorna på en plåt. Pensla med lite olja och strö på salt samt valfri krydda, jag valde rosmarin.

Ställ in i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

Skölj av kikärtorna och lägg i en skål. Häll över lite olja och grillkrydda och blanda runt.

Ta sedan ut plåten och lägg på rödlök, broccoli, blomkål och kikärtorna. Pensla grönsakerna med lite olja. Ställ in i ugnen ytterligare 15-20 minuter. Förbered såsen under tiden.

Tahinisås
Citron
Tahini
Agavesirap eller annan sötning
Kokt vatten

Blanda en del citron, en del tahini och en del agavesirap. Häll på kokt vatten för att få en lösare konsistens.

Sötpotatisen är min favorit, så gott! Ett tips är att addera grönkål om det finns hemma. Massera med olja och lägg in 3-5 minuter innan resten av rotfrukterna/grönsakerna är klara. Blir till grönkålschips och är jättegott att ha på toppen!

#vegan #vegetariskt #recept

Likes

Comments

I helgen blev det samma rätt två dagar i rad, nämligen denna superenkla och goda svamppasta. På bilden var vi hemma hos Hanna tillsammans med Frida som äntligen är tillbaka i Lund efter studieuppehåll!

Vegansk svamppasta (3 portioner)
Pasta utan ägg
Olja att steka i
1/5 purjolök eller 1 lök
1 pkt (250 g) färska champinjoner
2 dl vin, helst vitt
1 pkt vegansk matlagningsgrädde, t.ex. Oatly eller sojagrädde
Grönsaks-/svampbuljong
Salt
Peppar

Bryn löken i lite olja. Tillsätt champinjonerna och stek i några minuter. Häll på vinet och låt sjuda i ytterligare några minuter. Häll sedan på matlagningsgrädde och buljong. Smaka av med salt och peppar.

Vi hade bara rött vin, varpå färgen inte blev lika fin som med vitt vin. Dock samma goda smak!

#vegan #recept #vegetariskt

Likes

Comments

Idag var jag hemma hos Julia och Christopher för att ses en sista gång innan Schweiz. <3 Julia bjöd i alla fall på ”golden mylk” (mylk = vegan milk) som är en varm dryck full av hälsokryddor! Väldigt god, speciellt nu under vintern.

Jag hade tyvärr ingen kamera med mig så mobilbilder får duga idag.

Golden mylk (4 glas)
1 msk torkad gurkmeja
1 tsk torkad ingefära
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 krm vaniljpulver
1/2 dl vatten
8 dl osötad växtmjölk
Eventuell sötning, t.ex. agavesirap

Koka upp allt utom mjölken och sötningen i en kastrull och låt sjuda tills det bildar en pasta (se bild). Rör om så att den inte bränns vid.

Häll sedan på mjölk och sötning och värm upp. Använd en visp för att ta bort klumpar. Servera!

Tack Julia! 💛

#vegan #vegetariskt #recept

Likes

Comments

Känns som att det har blivit mycket nyttiga sötsaker här vilket kanske inte riktigt är hur verkligheten ser ut, MEN dessa var för goda för att inte dela med sig av. Dessutom enkla med bara tre ingredienser.

Receptet är lånat härifrån: https://laila.mabra.com/halsobitar/

Chokladbitar (ca 12 st)
1 banan
Jordnötssmör
60 gram mörk choklad
1 msk kokosolja

Skiva bananen i skivor och lägg ut hälften på ett bakplåtspapper. Lägg på jordnötssmör och täck med en till skiva banan.

Ställ in i frysen i 30 minuter.

Smält chokladen tillsammans med kokosoljan och doppa sedan bitarna i blandningen. Lägg tillbaka på bakplåtspappret och ställ in i kylen ca en timme.

Håller upp till en vecka i kylskåp.

Likes

Comments

Jag var hemma hos mina föräldrar i Växjö över helgen och på söndagen kom en av mina bästa vänner, Marielle, över på middag (Ellen vi saknade dig)! Det var kallt ute så en varm asiatisk gryta passade väldigt bra.

Massaman curry (4-6 portioner)
3 msk olja
6 msk röd currypasta
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1 tsk spiskummin
2 burkar kokosmjölk (8 dl)
2 tsk salt
1 msk agavesirap
2 msk jordnötssmör
Sambal Oelek (ej för den känsliga!)

1 lök
500 g potatis
400 g blomkål (en halv)
400 g sötpotatis (en stor)
1 paprika
1 buljongtärning
Ev. Lime till servering

Skala potatis, sötpotatis och lök och skär i bitar. Skär även blomkålen och paprikan i mindre bitar.

Använd en stor gryta och fräs currypasta och kryddor i oljan i 1-2 minuter, var försiktig så att de inte bränns! Tillsätt kokosmjölk, agavesirap, salt, jordnötssmör och eventuellt lite sambal oelek. Rör om så att jordnötssmöret löser sig och tillsätt sedan lök, potatis, sötpotatis och blomkål. Låt puttra på svag värme i 15-20 minuter (beroende på hur stora bitar du gjort) tills potatisen känns klar. Tillsätt paprika och smaka eventuellt av med buljong.

Servera med ris och gärna en limeklyfta!

Likes

Comments

Med risk för att leva upp till myten om att veganer bara äter ”kaninmat” - jag ÄLSKAR sallad. Och nej, man blir inte mätt på sallad och gurka. Men man blir mätt på grönkål, rödkål, quinoa, bovete, durra, broccoli, bönor, avokado osv. Tricket är att göra matiga sallader. Jag brukar göra detta receptet (och varianter av det) till mig själv och sedan göra matlådor av resten till lunch. Håller 2-3 dagar i en ordentligt försluten matlåda, t.ex. en av glas.

Matig vegansallad (4 portioner)
2 dl quinoa
1 stor morot
1 pkt kokta kikärtor
1 rödbeta
1/2 broccolihuvud
2-3 nävar grönkål eller spenat
1 pkt cocktailtomater
1 avokado
1 dl gröna sojabönor (finns i frysdisken)
1/4 blomkål

Koka 2 dl quinoa i buljong och låt sedan svalna.

Riv morot och rödbeta samt hacka upp broccoli, grönkål, tomater, avokado och blomkål. Lägg allt i en stor bunke tillsammans med resterande ingredienser och rör om. Lägg upp på ett salladsfat och toppa gärna med nötter eller frön. Jag gillar chia-, hampa- och linfrön samt cashewnötter.

Salladsdressing (4-6 serveringar)
3 msk vitvinsvinäger (annan vinäger går också bra)
2 msk färsk citronjuice
2 msk dijonsenap
2 tsk agavesirap eller annan sötning
6-8 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
Peppar att smaka av med

Rör ihop allt och servera till salladen. Obs! Dressingen brukar räcka till mer än en sallad så servera vid sidan av alternativt; häll inte på allt med en gång.

Likes

Comments

Då det knappt finns några bra glutenfria alternativ till müsli eller granola (i alla fall inte i en rimlig prisklass) så har jag mer eller mindre alltid gjort egen. Vad som är i är inte så noga utan man kan ta precis det man har hemma.

Glutenfri granola
Idag hade jag följande i (ta det du har hemma!):
Havregryn (använd ren havre för glutenfritt)
Boveteflingor
Linfrön
Solroskärnor
Sesamfrön
Kokosflingor
Pumpakärnor
Hasselnötter - hackade
Mandel - hackad

Ca 4 msk kokosolja
2 msk agavesirap
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop de övre ingredienserna till granolan i en bunke efter att ha hackat nötterna. Hur mycket av varje tar du som du vill, det är det som är det bästa med denna granola.

Smält kokosolja och blanda ihop med agavesirap och kryddorna. Häll över grynblandningen och rör om.

Häll upp granolan på en papperstäckt plåt och ställ in i ugnen i 25 minuter. Rör om under tiden.

Klart! Serveras exempelvis till yoghurt eller smoothie.

#vegan #frukost #recept #glutenfritt

Likes

Comments