Vardags tankar

Tack Johanna <3 Som lät mig gästblogga här för att kunna dela mina tankar om livet en vanlig dag efter träningen. På gott och ont väljer jag att publicera min text med risk att jag trampar någon på tårna eller om möjligt, en chans att sätta ord på vad kanske du själv suttit och tänkt på. Jag söker inga svar, de har jag hittat själv.

Läs utan att döma. Reflektera.

Du är chef över din egen lycka!

Mina egna tankar, utan fakta

Efter ett hårt träningspass där jag kört slut på mig själv totalt efter en förkylning och en ledighet, tog jag en ovanligt lång dusch. Jag stod och lyssnade på vattnet som forsade ut ur duschmunstycket, i övrigt var det helt tyst. Tänkte varva ner lite meditativt i lugn och ro i en kall uppfriskande dusch men jag hör de stressande vattendropparna forsande ner över mig. Bruset gjorde mig stressad då jag samtidigt kände blodet strömma fortare än förut mellan musklerna i kroppen. Tanken slog mig, att jag stod nöjd efter ett träningspass och blev ändå stressad av vattnet från duschen. Ju längre jag stod där, ju fler tankar dök upp. Ju mer stressad kände jag mig. Hur kunde det vara så?

Hur skulle vi påverkas utan media? Skulle vi ha någon att jämföra oss med? Skulle vi ha någon anledning till att jämföras oss med någon annan? Nyheter, hur skulle de nå fram? Behöver vi veta allt som händer i vår grymma värld? Om vi inte kunde googla fram svaren på allt, skulle vi då testa oss fram för att se om det fungerade? Om vi bara skulle tänka oss in i vad vi själv vill och inte låta andras liv påverka och styra oss, hur hade vi då sett ut? Hur hade vi levt? Hur klarade de sig förr i världen? Vad skulle vara annorlunda om de innan vår tid utvecklats på ett annorlunda sätt?

Jag kom fram till en stor bov för mig och det är inte det allmänna samhället vi lever i. Nej, jag tror att media, är en stor bov mot vårt samhälle. Median skapar vårt samhälle. Formar vårt samhälle. Skulle krigen finnas i samma utsträckning om de inte fick så mycket uppmärksamhet i världen? För vem skulle se dem om inte media visade för oss? Skulle terrorn vara så stor som idag om inte gemene man visste om att den existerade förrän man själv blev påverkad? Inte skulle det tryckas på vykort som paradisen för att skickas runt, eller? Vi skulle bara veta om det som verkligen var oss nära och kunde påverka oss eller har påverkat oss i staden vi bor i, på gatan vi bor på. Positivt som negativt.

Utan all denna media skulle vi då ta egna beslut, leva som vi vill, inreda som vi vill, äta vad vi vill, klä oss som vi vill? Istället blir vi varje dag omedvetet påverkade av allt runt om oss. Mode och trender. Vad som är det optimala, vad som är det bästa, vad som bör göra mig lycklig. Vad vi skulle behöva utan att vi själv ens visste om det. Vi hade behövt använda oss av vår egen kreativitet och fantasi, hålla hjärnan igång för att utvecklas och utmanas i en helt annat utsträckning än idag. Tänk vad hemskt..

Vi skulle behöva tänka själv, lära oss att komma ihåg saker som är viktiga och mindre viktiga. Känna efter vad vi mår bra av och inte vad andra säger att vi mår bra av. Utan denna folk-, skönhets- och du-kan-bli-bättre-hets hade vi levt ett hela annat liv och varit nöjda med nuet. Tror du inte? Att hela tiden prestera bättre än både dig själv, andra och över dig egen kapacitet skapar inget annat än frustration, ångest och i det långa loppet kanske till och med sjukdomar. Vi skapar ett osunt beteende som mer stjälper än hjälper. Vem tjänar på detta? Inte jag i alla fall. Jag är förloraren i det långa loppet. Och jag kan nästa lova att vägen tillbaka är väldigt mycket tyngre och längre än att göra rätt val och underhålla sig själv från början.

UTAN MEDIA

Utan media hade vi inte haft koll på våra vänners liv om vi inte genuint varit intresserade och faktiskt ringde eller träffade dem. Vi skulle heller inte vetat om och blivit stressade eller må dåligt över andras beslut om det så är att någon skaffar barn för tidigt eller att de åker på din drömresa innan dig eller andra små detaljer som de har men inte du. Vi hade dessutom förhoppningsvis kommit längre i kampen mot mobbning och utanförskap om inte media gjort att det eskalerat på fel håll istället. Utan media skulle vi haft så mycket mer intressanta saker att prata om när man träffar en vän eller släkting istället för att prata om vem som är eller inte är gravid, flyttat till hus eller dumpat sin pojkvän, rent skvaller alltså. Tänk att fylla timmarna med meningsfulla ord som betyder lika mycket för oss båda, att glädjas åt varandras medgångar än att sura över andras.

Dock är valet Ditt! Vi väljer själv att öppna upp våra liv till andra som vi mött någon gång i livet, vänners vänner eller bekanta till familjen. Vi bjuder in dessa i vår vänkrets online. För visst är den som har flest vänner mer värd? För visst kan man skryta om hur många likes man fått? Om inte annat så känns det rätt bra att bli bekräftad. Visst kan vi känna oss tillfreds när andra ser vad vi gör, skriver eller tycker om oss, ser oss. Taggar varandra i bilder och klipp som påminner oss om någon specifik när en person gör bort sig, misslyckas eller mobbas. Även om det är på skämt, hur skulle du känna dig om det var du i videon som sprids world wide och får vid spridning i syfte att det skall skrattas åt dig. Hur känner personen du taggar? Skrattar alltid med eller ett litet skamset skratt. För vad kan du avläsa på de fyra bokstäverna, "ha ha". Allt blir ju så mycket annorlunda med en smiley, eller?

ATT LEVA FÖRR

Tänk för 100 år sedan, vart var vi då? I slutet på 1800 talet presenterades den första glödlampan och kort där efter den elektriska dammsugaren. Vilken revolution! Har vi några sådana uppfinningar att glädjas över och vänta oss framöver eller har vi redan allt nödvändigt? Eller ska vi uppfinna ännu mer onödiga saker som borde förgylla vårt liv ännu mer och som vi inte visste att vi behövde? De som växte upp för 100 år sedan klarade sig galant utan dagens exklusiva hjälpmedel i vardagen. Många av oss, inklusive mig själv, skulle inte kunna föreställa sig ett liv utan elektroniken. Du har allt tillgängligt vilken sekund du vill. Du kan bli nådd, när som helst, på gott och ont. Du behöver aldrig mer passa tiden för att se ditt program eller gå på bio för att se den nya filmen. Du kan nå det online, när helst du vill.

Jag ser dagligen vägarbeten där vi gräver ner mer och mer sladdar och rör i marken som stör vår natur. Vi blir mer kräsna över vad vi faktiskt behöver för att ha ett lyckligt liv. Jag tror inte de som levde förr, som bodde på jordstampade golv, med vedeldad spis och en halmsäng var mindre lyckligare än oss, snarare tvärt om. Där fyllde de dagarna med nödvändiga saker för att förgylla sin tid på jorden med de personer som gör en som mest lycklig. Om än mer slitsamt för kroppen och man levde inte lika länge. Idag prioriterar vi ett längre liv trots att vi kanske inte fyller livet med hälften så mycket lycka och glädje.

ATT SLUTA

Jag mår bättre de dagar som jag lägger mobil, dator och tv åt sidan. Direkt får jag långtråkigt och blir rastlös, fasansfullt nog. Vad gör dessa maskiner med oss egentligen? Vad skulle jag nu göra med min tid, än att scrolla upp och ner i flödena på sociala medier för att läsa om vad alla andra gör, läsa artiklar hur jag förverkligar och skapar mitt drömliv, letar efter mitt drömhus, läser om allt elände som händer. Vad fyller detta för funktion i mitt liv, på allvar? Blir jag gladare, lyckligare, smartare, mer nyfiken, tillfreds? Oftast inget av det. Jag känner mig mer otillräcklig.

När jag lagt elektroniken åt sidan, de dagarna har jag gått och lagt mig nöjd med dagens insats och med en skön sluthets känsla i kroppen och får en riktigt god sömn. När jag istället har lyckats hålla undanplockat hemma, strukit gardinerna som jag aldrig tog mig tid till innan, vikt tvätten lite bättre än förut när det skulle gå snabbt, gå ut med soporna innan de blir överfulla, ta tag i saker som jag hela tiden puttar framför mig, ta den där promenaden jag aldrig haft tid med eller ta hand om mig själv som jag förut prioriterade bort. Såna enkla saker som vardagssysslorna gör mig så mycket gladare och nöjdare och jag känner mig helt plötsligt meningsfull. Det lilla kan ge en så mycket. Den känslan är oslagbar, i jämförelse med att istället ödsla tiden på serier, tidningar och andra medier. Valet är ditt, vad väljer du?

ATT PRIORITERA

Allt handlar om prioriteringar i livet. Hade du svarat, om jag ringt dig en dag bara för att höra hur allt går för att jag faktiskt bryr mig och att vi har något att prata om för jag vet inte vad du gjort den senaste timmen, veckan, månaden? Istället för att skicka ett meddelande på messenger som jag ser att du läst, men inte svarat på. Hade du öppnat om din granne knackade på och bjöd på en kopp kaffe eller hade du undrat vad hen egentligen ville ha i utbyte för det var väl en konstig granne som bara bjuder på kaffe sådär utan anledning, vi känner ju inte varandra? Hade du ringt mig när du haft något viktigt att berätta och genuint vill dela glädjen speciellt med mig och inte med alla i hela cyber space på en gång för det är smidigt och man vill bli sedd och bekräftad?

ATT SÄTTA STOPP

Jag tycker det börjar gå över styr. Jag vet precis när, var och med vem du fikade med senast. Jag hör om tio mord om dagen på helt oskyldiga människor som var på fel plats. Läser om rån, våldtäkter och misshandel till höger och vänster. Jag läser om någon som äntligen blev friskförklarad, har gått ner 35 kg och ändrat livsstil eller hunden Hasse som äntligen har hittat hem igen. Har jag någon behållning av detta? Inte för att jag inte gläds med de som faller i lycka och sörjer med de som far illa, men vad ger det MIG? Ett annat perspektiv på livet? Ja, kanske. Om möjligt kan det ibland ge mig större kunskap om något, men vad är egentligen sant när vem som helst kan sprida information via media och på internet? Vågar du lita på och ändra dig efter åsikter du inte vet är sanna?

JAG ÄR SÅ TRÖTT..

Jag är så trött på att se alla andra och inte mig själv. Jag är så trött på att välja alla andra och inte mig själv. Jag är helt färdig för att jag inte gör valen som gynnar mig och ingen annan. Jag är utmattad på att aldrig ställa mig själv i centrum. Vems fel är det? Skyller jag på media? Samhället? Ja, delvis. Jag kan välja att acceptera dagens samhälle och helt enkelt lära mig leva med det eller ta avstånd. Men valet har ändå varit mitt. Men det är inte det som är själva poängen. Poängen är att vi vuxit upp i denna värld, blivit inkörda utan att förstå bättre, utan att själv ens kunnat göra ett val för vi varit för små. Vi har blivit "tvungna" att ta stegen för att hänga med. För att vara inne. För att behålla vänskapen vissa gånger. Men hur sjukt låter det inte att vi måste vara "inne" för att behålla eller skapa vänner. Vad gör mig till en bättre eller sämre människa? Dagens barn lär sig manövrera en iPad innan de kan prata medan de äldre sitter hemma kontantlösa och blir frihetsberövade då de inte kan klara sig så som de är uppväxta. Hur snett har det egentligen gått?

DU VÄLJER..

Vi väljer vad vi tar till oss, vad vi ger till andra och vad vi låter påverka oss. Ingen annan än DU kan bestämma var och vilka prioriteringar du vill göra, för din egen skull. Börja tänka själv och sätt dig in i situationen om du skulle leva i en annan tidsepok. Kanske skulle du inte ha samma tankar och förutsättningar som du har idag, då vi är på en helt annat nivå idag. Men försök. Idag blir man avundsjuk på alla andras liv, hur de lever, vart de reser, hur de mår. Men förr hade man bara vetat det viktigaste om sina allra närmsta som man bryr sig om, om inte media funnits. Släktmiddagarna, festerna, fikastunderna hade handlat om så mycket annat än just artiklar man läst, om meningslösa i-landsproblem som vi själv skapar eller om det där skvallret. De hade handlat om hur vi mår, vad framtiden har att ge, vilka drömmar vi har, vad vi vill och inte vill.

Du lever med hat i kroppen för allt sjukt som händer i vår värld. Men hade inte media berättat om det, hade du inte ens vetat om det. Du lever med ångest över att du tar för givet saker inte andra har. Andra kanske ser dig på samma sätt, hur bra du har det, hur du vågar göra saker och visa dig modig. Ofta vågar vi inte göra saker för att vi tror att vi kommer att ångra det. Men i slutändan ångrar vi mest det som vi aldrig gjorde. Better an oops, than a what if, right? Någon gång kanske du bara skall göra det som faller dig in och ordna med konsekvenserna sedan. Var lite vild och galen så du på hemmet sedan kan minnas tillbaka på tiden som ung när du gjorde allt tokigt. Misslyckas du kommer du antagligen att lära dig något och du kan efter ett tag troligen skratta åt det. Du lever på lånad tid, varje dag. Dina dagar är lätträknade i jämförelse. Du har bara dig själv att skylla om du inte lever så som DU vill.

AVSLUTNING

Jag tycks nog låta väldigt negativ mot denna media hets. Klart har det många positiva sidor med. Att hålla kontakten med vänner och släkt på olika ställen i världen. Sprida snabb information om försvunna personer och husdjur så de hittar hem eller kunna ta fast brottslingar och visa sina medmänsklighet genom att dela. Vi vet ju alla hur snabbt inlägg och bilder kan spridas med delningar. Berör det tillräckligt många tar det inte många timmar innan det nått flera tusen personer, på gott och ont, eller hur du helt plötsligt råkat få 15 000 personer som vill komma på din fest. Hur det faktiskt har förenklat mycket genom att man kan boka det mest själv på nätet, handla och hålla oss allmänbildade men varje framsida har en baksida. Jobben försvinner mer och mer då det blir mer maskinellt för varje år som går. Kontakten med fysiska personer minskar då du kan göra allt online. Vem mår bäst av det? Du?

Jag är i krig med mig själv på många av ovanstående punkter men behovet av att ventilera tankarna som kanske fler också har var stort. Vill, vill inte. Ska, ska inte, Bör, bör inte. Konsekvenser över mina handlingar framöver. Positiva som negativa. Kommer jag såra någon? Men när jag tänker på min vilja och mitt liv och mående så har jag bilden ganska klar.

Som avslutning tänker jag ta dessa tankarna i bejakande under året, försöka leva annorlunda mot vad jag tidigare gjort. Ge mer till mig själv, av mig själv. Prioritera annorlunda, göra det som jag vill och som känns viktigt just nu. Ett dåligt beslut i stunden behöver inte visa sig vara en katastrof i slutändan. Tänk så lär jag mig något på vägen? Jag ska göra varje dag till en inspirerande dag, för mig själv. Respektera mig själv och se mig själv för den jag är. Skapa det liv jag vill ha, med de jag vill ha i det. Uppfylla de drömmar jag har. För så länge jag tror på mig själv, kan jag komma mycket längre än om jag skulle låta alla andra påverka mig. Låt livet spegla mig för den jag är, inte den jag anses att jag borde vara!! <3

Todays choice are tomorrows life! Be proud of who you are, not who you think you should be!

/ Sandra Nilsson | 2017-01-15

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Vardags tankar

​ÄNTLIGEN! 😀💕

Jag måste visa er detta!
Igår så kollade jag på ett Youtube klipp som Jonna Lundell gjort (kanalen heter: "Jocke och Jonna")
I klippet visar hon upp olika plagg från en hemsida som heter "Madlady.se" och jag tänkte, "kläder var ju faktiskt ganska snygga, jag måste kolla den hemsidan"
Så jag går in på sidan och börjar bläddra bland plaggen och när jag såg denna bilden så fick jag kolla mer än en gång för jag trodde inte att de va sant!

ÄNTLIGEN är det någon som vågar visar hur man ser ut på riktigt!
På bilden ser man klart & tydligt att kvinnan har bristningar på rumpan. Jag blev så jäkla glad när jag såg detta! Det är på tiden att vi börjar visa våra barn & ungdomar hur man ser ut i verkligheten & inte i en photoshopad värld. Man är inte "onormal", konstig eller ful för att man har bristningar, åderbråck eller celluliter. Jag har själv alla tre. Men när jag som 15-16åring fick mina första bristningar på låren & rumpan så kom tankarna direkt "fy va ful jag är" "vem kommer kunna tycka att jag är snygg nu..?" "ingen annan har ju de"Bikini?! Det kan jag ju inte ha då syns det ju, alla kommer kunna se dem.."

Det är inte så konstigt att man får såna tankar när man kollar i tidningar från olika klädbutiker & ser hur "perfekta" alla modellerna ser ut.
Jag kan fortfarande få såna tankar idag, även om jag vet att det är redigerat & fixat. Men som tur är så är jag mycket mer självsäker på mig & mitt utseende än vad jag var för bara något år sen..

Men hade jag som ung, fått se bilder som denna i tidningar, på filmer osv. Så tror jag, nej jag vet! Att jag hade accepterat allt så mycket lättare & inte tryckt ner mig själv på de viset som jag gjorde. Allt det som är "normalt" hade inte varit någon större grej om man varit mer öppen med det & vågat visa att det verkligen är så man ser ut!

Så stort 👐 Woop Woop 👐 till er på Madlady, fortsätt så! /J

Likes

Comments

Vardags tankar

Med gråten i halsen gick jag ut från sjukhuset och körde hemåt igen. Jag funderade hela bilturen på om och hur jag skulle skriva om det här eller om de skulle vara bättre att fortsätta hålla de för mig själv. Men jag är så trött på att höra skämt, ta emot kommentarer som "Är du förkyld?" "Du är ju lite röd om näsan" "Rudolf" "Du har nog fått i dig lite för mycket" och att behöva säga "Ja, jag är lite förkyld" eller låtsas skratta åt kommentarerna för att de är enklast så för då slipper jag att förklara vad det egentligen är och göra en stor grej av de. Jag försöker att inte tänka på det vilket inte är lätt när man dagligen får blickar eller kommentarer som om jag inte redan visste att jag hade en rodnad i ansiktet..

Vissa dagar när jag ser mig i spegeln önskar jag att jag bara hade kunnat vara hemma och gömma mig i lägenheten tills det försvinner. Men tyvärr så kommer det aldrig att göra de. Jag kan sminka över det men det håller inte mer än någon timme innan de börjar synas igen.. Jag kan äta medicin och smörja in med olika sorters krämer men det finns inget botemedel, det går bara att minska. Tänkte först lagt upp en bild på mig, men känner mig inte redo för det ännu..

Med en stor klump i magen så lägger jag upp detta och hoppas att ni som läser detta respekterar det och har förståelse över hur jobbigt detta är för mig. För efter många läkarbesök och olika kurer som inte hjälpt, så har detta börjat ta på mitt självförtroende och jag känner att den drar mig tillbaka till osäkerheten som jag haft tidigare..

Idag börjar jag min tredje kur med medicin och jag hoppas att den ger det resultat jag önskar! 

Likes

Comments

Naglar

Här kommer bilder på alla olika gel naglar som jag har haft hitintills.
Började bygga naglar i maj - 2015 hos en, då bekant kollega kan man säga, men som nu har blivit en härlig vän!
Kommer att lägga upp nya bildermina naglar ca 1 gång i månaden efter hand som jag gjort nya.
Hoppas att ni som ser bilderna får lite inspiration!

Trevlig helg på er!

Likes

Comments

Mode

Hej på er!

Tänkte göra en liten uppdatering på mitt köp från appen Wish som jag gjorde för ca 3v sen. Jag har fått plånboken, den vita blusen och de militärgröna tightsen. De andra är på ingång!

Älskar plånboken! Väldigt snygg färg. Stor, med många fack till kort och sedlar. Den ser precis ut som på bilden! Är super nöjd!

Blusen ser också ut som på bilden. Enligt andra köpare så var det små storlekar så jag tog en storlek större. Detta är storlek M. Blusen är lite åtsittande vid armarna & resten är lite lösare.

Dessa tightsen är såå sköna & mjuka. Tog en storlek större här också (M) då de va små i storlekarna. (enligt de andra som köpt dem) Hade jag visst om att de var så här långa så hade jag tagit S istället. Men jag är nöjd ändå.


Nu ska jag snart lägga mig, dags för jobb imorgon! Hoppas att ni haft en bra dag & får en underbart härlig fredag imorgon!

Likes

Comments