På söndagen startade jag min resa från Mexiko till Finland! Som vanligt var det jobbigt att resa iväg och lämna människor man älskar, och lämna dem på andra sidan jorden. Jag hade sett framemot att åka hem i flera veckor men när det väl var dags att packa ihop och lämna kom ångesten krypande. Hatar att säga hejdå! Det tog så ont i mitt hjärta när jag pussade på Rambina och sa hejdå. Den här gången är min hemkomst permanent.

Flygresan gick bra, men den var så himla lång. Sov inget alls på två nätter.. och jag var tvungen att vänta i 12 timmar vid JFK. Men jag kom hem! Det år huvudsaken. Hamnade ut för en granskning i Mexiko City, där de öppnade mina väskor vid gaten till New York-flyget, så alla passagerare stod och kollade på mig när jag fick mina väskor granskade för droger, och de tog drogtest på mina händer och kläder haha. Det var en upplevelse.

Nu känns det otroligt härligt att vara hemma i Finland. Det är kallt och snöigt, perfekt, och jag har lite ledigt innan jag ska börja flytta och börja sista terminen i skolan igen. Är riktigt förväntansfull för den här terminen, och livet i allmänhet. Det känns såklart väldigt tråkigt att lämna min pojkvän i Mexiko, men vi får se vad framtiden har att erbjuda.

När jag nu ser tillbaka på min vistelse i Mexiko känns det allt mer overkligt. Har jag verkligen bara åkt iväg till Mexiko, bott där i 9 månader och haft min vardag där? Det känns helt galet. Har haft många emot mig över mitt beslut att bo där ett tag, men i efterhand är jag väldigt stolt över mig själv. Jag känner verkligen ingen som skull kunna göra samma sak som jag!

Det värsta med att ha en pojkvän på andra sidan jorden: att säga hejdå på flygplatsen 😭

Oj vad jag har längtat efter snö och kyla! Jag kon tydligen hem på rätt datum, då det inte sett ut såhär under december.

Fick äntligen träffa Jonas och Malins lilla vovve! Som jag har längtat efter att då träffa honom (och dem också såklart haha)

Maten jag har saknat när jag bott utomlands: köttbullar, potatis och lingonsylt. Det lagade vi igår tillsammans med Malin och Jonas. Annan mat jag har saknat är Reissumies (mörkt bröd överlag), karelska piroger, lakrits och salmiak, fetaost, finländskt smör (hittas inte någon annanstans i världen!) och smördeg. Som tur har Mexiko otroligt god mat i övrigt. Skulle verkligen rekommendera människor att åka dit bara för att äta!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Helgen spenderades på stranden! Vi åkte på lördag eftermiddag och kom hem söndag kväll. Bodde på ett shady hotell, hoppade runt bland vågorna och åt mat. Jag åker hem till Finland nu på söndagen, så stranden var en perfekt sak att inleda lin sista vecka med. Det var även min sista önskan att göra här i Mexiko.

Jag klarade mig bra från att bränna mig den här gången. När jag var på samma strand förra året brände jag mig ordentligt och var alldeles röd, vilket alla i familjen tyckte var så konstigt och roligt. De blir ju inte röda på samma sätt. Här i Mexiko, eller i alla fall i delstaten där jag bor, så tycker de att det är jätte galet när jag har berättat att européer solar, alltså ligget i solen självmant för att bli brun. Det de inte! Här skyr man solen haha. Jag var bara glad när jag fick chansen att få var i solen med baddräkt och få lite färg, men jag är annars ganska försiktig när det gäller solande. Vill för det första inte skada huden allt för mycket, och för det andra är jag hellre lite blek/ljus för att ha en bättre hud när jag blir äldre, men mindre rynkor osv. Så när jag kommer till Finland igen kommer nog någon fråga varför jag inte är brun fastän jag har varit i Mexiko i flera månader!

Likes

Comments

Nyåret blev lyckat! Började dagen med att skriva på mitt hyresavtal för lägenheten jag kommer flytta in i när jag kommer hem till Finland! Nyårskvällen firades med min pojkväns släkt, precis som på alla andra högtider här i Mexiko. Vi åt mat och hade en årets-prisutdelning. Rambina vann årets husdjur! Jag vann också i en kategori men jag minns inte exakt. Det hade iallafall att göra med min resa till Mexiko. Vid tolvslaget åt alla 12 vindruvor, 1 druva för varje månad, och så gjorde man en önskning för varje druva man åt. Sedan blev det karaoke långt in på natten!

Första januari spenderades sovande till 1, men utan bakfylla! Det är första gången på många år som jag inte vaknat upp bakis på nyårsdagen, och det bar väldigt trevligt måste jag säga. På kvällen åkte vi till en park och mötte upp några kusiner för att spela fotboll och några andra lekar.

Likes

Comments

Mexiko, Vardag

Då var julen över för det här året. För mig blev det en något annorlunda jul jämfört med vad jag är van med, men måste säga att det gick bra. Jag hade lite ångest på förmiddagen då jag såg alla i Finland som firade jul. Jag sakande det bekanta och självklara på julafton. Men vi ställde i ordning här och det blev riktigt mysigt ändå. Vi lagade mat och åt tillsammans, samt skålade vid 12-slaget och sa god jul. På juldagen vakande vi sent och spenderade halva dagen med att kolla på julfilmer.

Det är nu tre veckor kvar tills jag åker hem till Finland igen, och kan inte fatta att ett år har gått sedan jag kom till Mexiko första gången. Känner dock att det är dags att återgå till mitt liv i Finland nu. Jag saknar mina vänner och familjen. Det gör att jag ör väldigt hoppfull och excited för 2018!

Julklappsshopping den 23 december. Sjukt mycket folk! Vi åkte hemifrån kl 4 och kom hem kl 9. Det säger en del haha.

Efter julshoppingen satt vi oss ner i en park och åt lite mat.

Julafton! Rambina var såklart med, och hon hade till och med ett paket under granen!

Juldagen och presentutdelning! Rambina är såklart med på ett hörn 😄

Likes

Comments

Mexiko

Hur är det att leva i ett land med ett främmande språk och med en familj som inte pratar engelska?

Som sagt får jag ju många frågor om hur det är att bo i Mexiko, och språket är något som jag får massor av frågor om. Bara erfarenheten av att prata svenska och bo i Finland borde bidra till en igenkänning för många, men det är nog lite annorlunda att befinna sig i Mexiko och inte prata språket, då alla är så fruktansvärt nyfikna på en och frågar frågor, skämtar och vill diskutera. Så lite annat är det om man jämför med en vanlig finländare, enligt min erfarenhet.

I Mexiko pratar de spanska, och inte mexikanska som jag flera gånger har fått höra haha. Mexikanska är inte ett språk. När jag gick i högstadiet tog jag spanskalektioner i två år, men stod inte ut, så jag lärde mig knappt något under de åren, och tänkte att när ska jag egentligen få användning för spanska? Det kommer ju aldrig hända. Tji fick jag. Om jag skulle ha vetat då att jag om sisådär 8 år skulle bo i Mexiko med en spansktalande familj skulle jag kanske tänkt annorlunda.

I början när jag kom hit kunde jag knappt någon spanska alls. Väldigt lite. Några ord typ. Min pojkvän översatte allt sinsemellan mig och familjen. Vartefter tiden gick började jag förstå mer och mer, och kunde även sägs mer. Fet hela skulle vara lite lättare om familjen kunde lite engelska, men ingen kan engelska. Eller de kan säga några ord men absolut inte forma meningar. Det blev alltså naturligt att det är jag som får öva på spanskan istället, så att vi kunde kommunicera. Vi använde oss av Google translate om min pojkvän var borta, så det var till stor hjälp, men det är ju långt ifrån samma som att ha en vanlig diskussion haha.

Vartefter månaderna gick kände jag att jag borde ha lärt mig mer än vad jag hade. Jag tog några spanskalektioner på min pojkväns universitet, men långt ifrån så många att de hjälpte, så allt jag har lärt mig har jag lärt mig från familjen och min pojkvän. Nu har jag varit här i 8 månader och känner nog att jag borde ha lärt mig mer än vad jag har, men ibland har jag varit så otroligt omotiverad och rädd att prata. Jag pratar bara om jag måste. Ibland kan jag prata spanska med min pojkvän, men bara om jag känner för det haha.

Flera gånger har jag gråtit av frustration över att jag inte kan spanska. Det är jobbigt att få frågor som jag förstår, men som jag inte kan svara på, eller höra släktingar som pratar med varandra om att jag inte förstår och bla bla. Jag skulle så gärna prata mer med min pojkväns familj och lära känna dem på ett annat sätt. Det är så många bitar som faller bort när man inte pratar samma språk. Men något har jag iallafall lärt mig gällande spanskan. Jag kan beställa mat, ha en basis konversation, förstå, skriva, vara turist i ett spansktalande land och se på spanska youtubevideon och förstå, för att nämna några saker. Det känns väldigt kul när jag märker att jag förstår, fastän det känns som att jag knappt avancerat sedan jag kom hit.

Min pojkvän kallar den här bilden ”looking at the ants”. Det får den heta. Känns som att jag har glömt något angående språket. Det finns så mycket mer såklart, men om det finns frågor så är det bara att fråga!

Likes

Comments

Vardag, Mexiko

Har varit helt isolerad de senaste två dagarna känns det som. Vi var ju på bröllop i lördags, och dagen efter kändes det typ som att jag var bakfull.. det var nog för att jag somnade efter kl 3 och vaknade typ 12 timmar senare! Usch, förstår inte hur jag har kunnat levt ett sånt liv där jag har känt så varje helg. Nu har jag ju inte varit full sen september 2016, och det är helt klart bakisdagarna jag saknat allra minst. Men iallafall, har mått väldigt konstigt under söndagen och måndagen. Mer som typ ångest. Idag känner jag mig som vanligt igen.

Är ännu lite tom i huvet, så lägger bara in några bilder från bröllopet, och så återkommer jag lite senare med mer motivation!

Likes

Comments

Vardag, Mexiko

Idag vaknade jag upp och mådde betydligt bättre än igår. Skönt. Vaknade också upp och insåg att Rambo hade gnagat sönder min laddare till datorn. Oskönt. Tur för henne att hon är väldigt söt. Om än lite olydig. Hon gnagar på allt! Mina flipflops är helt söndergnagande till exempel. Och hon älskar att bita i mina naglar. Men för det mesta är hon helt snäll.

Idag är det fredag. Firade det genom att åka till butiken med min pojkvän och köpa lite snacks. Eller lite och lite, ser nog mer ut som att vi ska ha en fest på några personer snarare än en filmkväll för två haha. Det blev mest chips, som jag älskar. En nyfunnen favorit är Takis. Dom är riktigt spicy men supergoda. Min familj skulle inte tycka om dem haha, de skulle dö av spicyness! Tror jag ska köpa hem en påse till Finland så får vi se vad de säger.

Fattas ännu en ananasläsk som ingen annan i familjen riktigt gillar, bara jag. Ananasläsk påminner mig om barndomen.

Nu ska jag nog försöka mig på en dusch. Efter att inte ha duschat på två dagar när man legat sjuk känner man ju sig lagom fräsch. Och det är nog verkligen dags för en dusch när ens pojkvän påpekar att det är länge sedan jag duschade..

Och ja, tipset!
Mexiko använder lime, chili och salt på allt. Då menar jag allt. Popcorn, nötter, frukt, öl osv. Ett tips som jag verkligen gillar är chilinötter med limesmak, och det går att göra med vanliga chilinötter som finns i Finland, och så pressar man lite limejuice på nötterna. Här finns nötter som är färdigt smaksatta så och de är mina favoriter, men har för mig att det inte finns i Finland, men får göra mina egna när jag kommer hem istället.

Likes

Comments

Vardag

Under kvällen och natten har jag blivit ännu sämre. Har inte sovit en blund inatt på grund av täppt näsa och feberliknande symptom. Jag har med andra ord inte så mycket energi att skriva eller göra något alls just nu, så tänkte bara visa en del av shoppingen jag gjorde i Mexico City. Jag har inte testat någon av produkterna ännu, förutom Anastasia paletten, som jag ääälskar! Har haft en annan palett nu under två senaste åren som är av halvdålig kvalitet, så det här var en upgrade deluxe gällande ögonskuggspalett. Så innan jag börjar använda de nya produkterna vill jag använda upp de jag använder just nu. Har nämligen ett projekt att använda upp produkter innan jag börjar med nya. Vill tömma mitt badrumsskåp lite då jag har så otroligt mycket produkter av alla dess slag. Som frisör får man ofta olika produkter på kurser och utgående produkter från jobbet och så vidare. Och sen är jag ju make up artist också, så då har man ju såklart en hel del smink. Men iallafall, dessa produkter får bli produkter för 2018.

Är excited att testa dessa produkter. Har ingen erfarenhet av någon av dem, men har testat Modern Renaissance och gillar verkligen den! Gillar de varma färgerna. Förutom shoppingen från Sephora och Mac köpte jag lite underkläder från Victoria’s Secret, men de får förbli hemliga.

Nu vill jag bara gå och ligga under täcket igen, och hinka te på samma gång. Vi hörs senare!

Likes

Comments

Vardag, Mexiko

Jag har varit i Mexiko i två omgångar det här året. Först från januari till juni, och nu september till januari 2018. Dessa två omgångar har skiljt sig väldigt mycket på ett plan: hälsan. Oj oj vad jag plågades första gången jag var här haha. Det första som hände var såklart magproblem. Aldrig har jag varit med om liknande, med en mage som var kaos konstant! Och jag tror att flera kan hålla med om att när magen är dålig känns allt dåligt. Blä. Jag åkte på en ordentlig maginfektion i början och sedan var det som att det aldrig blev riktigt hundra. Och var det inte magproblem så var det influensa, med snuva och feber, och sedan råkade jag ut för solexem runt ögonen också, plus några solbrännor såklart haha. När jag ser tillbaka på den tiden känns det som att jag var sjuk lite hela tiden.

Men andra omgången har gått så mycket bättre! Och jag har ett tips på hur: mjölksyra (eller probiotika, det är väl samma sak?) och vitaminer. När jag var i Finland under sommaren var jag på en hälsoscanning där jag fick veta massor om min kropp, och där blev jag rekommenderad vissa vitaminer och mineralet som jag saknade, samt probiotika. Det blev räddningen. Nu andra gången jag har varit i Mexiko har jag klarat mig utan maginfektioner (fram tills förra lördagen) och andra hälsoproblem. Nu har jag blivit snuvig, och misstänker att en influensa är på inkommande, men gör allt för att den inte ska bryta ut allt för hårt!

Den här dagen har jag sovit bort helt och hållet. Vaknar kl 8 varje dag, och idag gick jag och sova tillbaka vid 11 tiden och vaknade runt kl 16! Usch. Men det behövdes nog. Känner mig inget vidare just nu, men vi var och köpte te och halstabletter för en stund sen. Nä, slutpratat om sjukdomar! Ska fortsätta ligga i sängen nu och titta på The Grinch.

Likes

Comments

Vardag

Jag har alltid undrat varför folk åker utomlands under jul. Speciellt utan familjen. Varför skulle man göra det frivilligt? Så har jag tänkt enda sedan jag var lite, och jag har sagt att jag aldrig kommer vara bortrest på julafton, men nu är jag här på andra sidan jorden med vetskapen om att jag inte kommer vara hemma under julen.

Traditioner är något som ligger mig mycket varmt om hjärtat, så det är nog därför jag aldrig har sett en jul utomlands som ett alternativ. Men man vet aldrig vart livet för dig, och nu hittade jag en kille från Mexiko, och jag kommer fira jul och nyår med han och hans familj. Till en början kändes det väldigt konstigt att jag inte kommer vara i Finland under julen, som att något kommer att fattas, men nu har jag vant mig med tanken. Jag kommer ju få vara med min pojkvän så det är jag glad över.

Som sagt älskar jag traditioner. Jag gör samma saker varje jul! Jag gör knäck, morotskaka, läser samma böcker, kollar samma filmer, byter om i sängen till jullakan, kollar en Luciakonsert den 13:de december, dricker glögg med mina vänner, slår in julklappar någon dag innan julafton och så vidare! En ny tradition som jag har med min lillebror är att vi har uppesittarkväll hos någon, med några kompisar, och jag fixar mat, vi dricker glögg och har det supermysigt. Känns synd att jag missar det i år, men vad kan man göra.

Det som jag upplever svårast med att vara borta över julen är familjen. Det känns som att jag gör dem besvikna. Jag har sett folk som åker iväg över julen och har inte förstått hur de kan göra det haha. Men allas liv ser ju olika ut. Enligt mig är julen till för familjen, där man umgås lite extra, så därför känner jag att jag missar något när jag är borta i år.

Nu har jag som sagt vant mig med tanken att fira jul i ett annat land, och det känns okej. Jag har min pojkvän, och det ska bli intressant att fira jul i Mexiko. Jag vet att det inte kommer vara samma känsla som hemma, men det ska bli kul att uppleva. Hela det här året har varit väldigt annorlunda än mina andra år, och jag känner att jag har lärt mig mycket. Att fira jul utomlands är en ny upplevelse och jag är ganska säker på att jag kommer få nya insikter. Spännande ändå. Jag kommer berätta hur det går sedan!

Idag är det Lucia och vanligtvis skulle jag stiga upp tidigt, laga en mysig frukost och kollat på en Luciakonsert, men nu är jag i Mexiko där de inte firar Lucia. Dagen till ära har jag blivit lite krasslig.. hela familjen har varit snuviga, hostat och haft feber men jag har klarat mig, fram tills idag. Måste se till att kurera då vi har ett bröllop att gå på nu på lördagen! Ska krypa ner under täcket igen med Rambo, och vila för att inte bli mer sjuk.

Likes

Comments