"Jag är inte en rasist"

Jag är inte rasist. Det är vad man bör börja sin mening med om man ska inflika med en åsikt till den pågående flyktingdebatten. Och redan där gör man ett stort, fatalt fel. Man insinuerar att om man inte starkt påpekar att man inte är rasist så är man det om man har en negativ åsikt om flykting- och invandrarsituationen.

Jag läste en kommentar igår om skolmassakern och att personen i fråga blev lättad när hon läste att gärningsmannen var en svensk kille för annars skulle hela Sverige peka finger mot alla invandrare och flyktingar och skrika att såhär gör invandrare och flyktingar. Och jag kan faktiskt hålla med. Det var en lättnad men även ett hemskt uppvaknade. Våran aggressiva situation driver unga människor till extrema åsikter som kan ha ödesdigra konsekvenser i samhället.

Som jag skrivit förut så har jag det otroligt jobbigt med alla tiggare och hemlösa. Jag gråter inte ofta förutom när det gäller utsatta människor. Jag tycker även att det är jobbigt med äldre som har svårt att röra sig och klara sig själv men flera gånger i veckan så kan jag börja gråta några sekunder när jag ser en tiggare, speciellt tiggare med handikapp eller andra fel. Det är så fruktansvärt jobbig att ha så stor medkänsla och jag önskar ofta att jag kunde sluta bry mig, stänga mitt hjärta. För det är otroligt krävande, min värld stannar och det tar ibland flera timmar att återhämta mig.

Men när det kommer till flyktingfrågan så har jag en fast ståndpunkt som inte grundar sig i något annat än vad som är rimligt. Logiskt. Jag är otroligt petig med logiken i livet och rent logiskt så kan vi inte öppna alla gränser och släppa in alla. Hur mycket jag än vill det. Jag brukar jämföra det med att köpa skor eller väskor. Hur mycket du än vill ha de där skorna eller väskan så kan du inte köpa den om du inte har pengar. Det är inte genomförbart och det vet vi alla. Jag köper inte att alla våra gamla inte ska få resurser och hjälp för att vi har nått den punkten där vi måste ta lån för att hjälpa alla som vill och prompt ska in i vårat land. De som byggt upp vårat land får inget tack och de får spendera sina sista år i total misär. Hjärtskärande är precis vad det är. Vi har tiggare, hemlösa, psykiskt sjuka (som i värsta fall kan komma att skada hela vårat samhälle med tanke på gårdagens händelse) som inte får hjälp för att alla "nya" ska prioriteras. Jag köper inte det. Folk vill till Sverige för att vi är ett rikt land som inte varit i krig på jättelänge men fortsätter vi i denna takt kommer det inte att fortsätta så. Det blir en så enorm kulturkrock och starka viljor att det kommer att bli uppror, folk kommer att säga ifrån. Lilla, trygga, duktiga Sverige kommer inte att vara det om några år längre. Jag skaffade nyligen delat medborgarskap, innan var jag bara finsk och det var bara för att kunna rösta här i Sverige, och aldrig i livet kommer jag att välja bort mitt finska medborgarskap. Finland må låta stränga i just denna fråga men sanningen är att dom är realister. Om situationen i Sverige eskalerar så känns det så tryggt att få flytta till Finland där de delar lite samma världsbild och syn på verkligheten som mig.

Jag har även läst kommentarer att när svenskarna invandrade till USA för över 100 år sedan så tog dom emot oss med öppna armar. Och ja, det gjorde dom säkerligen men samhället såg inte likadant ut då. Vi var jordbrukare, befolkningen var inte i närheten lika stor som nu och det gick att erbjuda varenda svensk mark eller andra liknande jobb. Vi var inte integrerade med varandra i samhället på samma sätt som vi är idag så den jämförelsen kan vi bara lägga åt sidan för den är irrelevant.

Alla ni som säger att vi ska öppna våra hjärtan, jag förstår er och jag vill egentligen samma sak. Men jag vill att ni ska se utanför boxen och tänka 10 år framåt. Vill ni att era barn ska få jobb, bostad och att Sveriges ekonomi ska vara god och vi inte ska vara i uppror? Om inte, så ja. Då har ni helt rätt, men om inte. Tänk en gång till. Jag har absolut ingen lösning, jag har inte den kunskap eller insyn som gör att jag kan slänga fram en lösning på Sveriges och övriga världens problem, det enda jag kan göra är att med fasa blicka framåt i Sveriges framtid.

Tyvärr måste jag även flika in att jag inte är en rasist eller emot invandring, inte för att jag anser är det är nödvändigt men för att skydda mig själv. Jag blev nyligen svensk medborgare själv och min mormor var en invandrare från Finland. Men än så länge har vi yttrandefrihet i Sverige och då tänker jag ta min chans och göra det lilla jag kan även om det egentligen är obetydligt vad jag tycker.


Gillar

Kommentarer

birgitta.godse
birgitta.godse,
Så klokt skrivet. Skicka brevet till Stefan Löfven
Johannagrahn
Johannagrahn,
Tack Gittan, jag får göra det haha!nouw.com/johannagrahn
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229