GIVE THE GIRL SOME OYSTERS

God kväll!

Chrille är ute och äter med sin mamma och lillebror så jag har haft hemmet för mig själv hela kvällen, så skönt. Vi tycker att det är viktigt att spendera tid med våra familjer själva ibland så då och då stannar jag/han hemma när de ses eller jag träffar min familj. Det känns oerhört hälsosamt, jag kommer aldrig att vara den tjejen som blir ett vi. Jag är jag och han är han. Jag har tittat på A Case to Remember hela kvällen, en true crime serie jag hittade om riktigt gamla mord. Väldigt bra måste jag säga, det känns som att jag sett alla true crime serier there is så jag blir lika glad varje gång jag hittar en ny.

Nu till något annat. Jag är lite kontrollerande av min mat (som bekant hehe) och går alltid igenom menyn på en restaurang långt innan jag ska dit och äta. Igår kväll satt jag och inspekterade Balzac's meny inför imorgon och såg att det fanns ostron på menyn. Jag har ätit ostron en gång och tyckte att det var varken bu eller bä men det var många år sedan och jag har blivit lite... äcklad sedan dess. Jag älskar dock tanken på ostron och känner att jag verkligen skulle kunna vara en ostronfantast, jag är ju en skaldjursfantast av rang i övrigt, så imorgon är det dags. Vi ska äta ostron till förrätt och självklart vill jag veta allt om ostron innan jag ger mig iväg på denna resa mot mitt nya liv som ostronfanstast. Jag tycker att vett och etikett är A och O och är därför alltid förberedd för att inte behöva sitta där imorgon och se vilsen ut. Jag har läst på och tänkte att jag sammanfattar några intressant punkter till er om ni är som mig - Ostron newbies.

- Ostron har ätits sedan stenåldern och i det antika Grekland använde man ostronskal som röstsedlar. Namnet ostron kommer från grekiskan ostrace som betyder just röstsedel.

- Om du får en tretandad gaffel till dina ostron behöver du själv varsamt lossa ostronet från muskeln, får du däremot ingen gaffeln har köket gjort det åt dig.

- Att äta ostron är extremt simpelt. Häll av lite vätska och lyft upp ostronet i undersidan av din hand i ett lätt grepp och häll i dig innehållet genom att försiktigt och elegant luta huvudet lite bakåt. Låt inte den lilla rackaren slinka ner direkt, du ska tugga den.

- Franska, avlånga ostron klassas efter storlek av hela ostronet, alltså skal och kött. Den vanligaste storleken är N° 3-4 (3; 66-85 gram, 4; 46-65 gram), vana ostronätare mumsar nog gärna i sig N° 2, dvs. 86-110. Denna skala finns i 1-5.

- De franska, avlånga ostronen är de absolut vanligaste och finns i tre kategorier: Huitres, Fines och Spéciales. Huitres är de minst fina av ostron då det är ostronen som inte klarar kvalitetskraven för Fines och Spéciales.

- Man brukar också dela in franska ostron efter hur länge de förädlats i saliner aka. Claires. Den rankningen ser ut som följer med lägst rank först: Huîtres de claires, Fines de claires, Spéciales de claires, Fines de Claires Vertes och Pousse en Claire.

- Den största ostronodlingen finner ni Marennes-Oleron.

Happy oyster sipping babies!

Den mycket kända målningen Le Déjeuner d'huîtres (The oyster dinner) som målades 1735 av Jean-François de Troy

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229