Filmjölksbröd - stora favoriten

Nu för tiden bakar jag nästan allt bröd själv, från frukostbrödet till tortillabrödet till tacos, det är kul och det blir faktiskt godare. Vårat nya favoritbröd på morgonen är ett filmjölksbröd som är jättesaftigt, mörkt, mättande och otroligt lättbakat. Jag räknar enbart kalorier och inte näringsämnen och enligt mina beräkningar om man får ut 20 skivor på en limpa (vilket man i snitt får om inte ens karl kommer och skär bamseskivor det vill säga) så innehåller en skiva mellan 115-120 kcal.

Jag gör alltid en limpa åt gången i en 1,5 liters brödform (finns på ICA, Åhlens osv) och här är receptet för det:


3,5 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

1 dl grovt rågmjöl

1 tsk salt (brukar ta havssaltsflingor och lite mer än 1 tsk)

0,5 dl solrosfrön

05 dl hela linfrön

5 dl filmjölk (använder lättfil, funkar jättebra)

0,75 tsk bikarbonat

1 dl mörk sirap


1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Blanda ihop mjölsorterna med salt och linfrön och solrosfrön.

3. Blanda bikarbonat och filmjölk noga och blanda sedan ner sirapen tills det är en ljusbrun smet och häll sedan ner det i mjöl- och fröblandningen och rör runt tills allt är en enda smet.

4. Smörj formen och häll i smeten och sprinkla lite mjöl över om ni vill.

5. Grädda i ugnen i 1,5 timme, men kolla till brödet efter drygt 70-80 minuter så toppen inte är bränd, då kan man dra ner värmen till 150 grader sista minutrarna. Låt den sedan svalna på galler någon timme.

Et voila, supersmarrigt!

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229