Dödshormonet

Visste ni att kortisol kallas för dödshormonet? Kortisol är ett steroidhormon som bildas i binjurarna av kolesterol och var vid skapandet av världen tänkt som ett uppiggande hormon vid fara, tex. när man var ute och fiskade mat och en stor björn kom. Meningen är att detta hormon bara ska finnas i kroppen under en kort tid och sedan ska halterna sjunka och kortisol produceras även vid stress och i dagens samhälle är många människor konstant stressade. Vid långvarigt höga kortisolhalter skapar detta istället förödande konsekvenser för oss människor, det kallas för dödshormonet då det sakta bryter ner vårat inre och yttre som i sin tur leder till för tidigt åldrande.
Jag är en generellt stressad, jättehetsig människa som aldrig kan ta det lugnt. När jag var yngre märkte jag inte av det men ju äldre jag blir, desto mer ansvar tillkommer i vardagen. Jag har på senare tid märkt att min kropp inte mår bra. Jag har under flera månader varit kroniskt trött och min hy är katastrof. Jag har aldrig haft finnar, blemmor eller ens pormaskar (Inte ens under tonåren, alltid varit helt clean) och helt plötsligt har jag nu 2-3 finnar samtidigt hela tiden. För en perfektionist som mig själv är detta heeeeemskt, jag får panik varje gång jag ser mig själv i spegeln. Ibland får jag små sår som aldrig läker, det kan ta 3-4 veckor och det är över hela kroppen. Vad det gör med hjärtat, hjärnan och magen ska vi inte ens tala om men det är ingenting bra så att säga.... Så nu måste det här hetsmongot stressa ner för att jag tänker inte låta denna astöntiga, jobba stress över precis allting få mitt yttre och inre att fallera. Jag har skrivit ner ett par saker som ska få mig att må bättre. Vad som är viktigt att komma ihåg när man gör sådana här listor är att inte låta listorna göra en stressad. Tex. om jag bara sover 5 timmar en natt får jag inte bli stressad över det för då blir det tillslut en ond cirkel, jag ser istället listan som riktlinjer som bör följas i den mån det går MEN INGA MÅSTEN och för mig kommer det att innebära vissa förändringar. - Sova 8 timmar varje natt. Jätteviktigt, jag sover kanske 5 timmar nu för att jag känner att jag måste vara på jobbet klockan 7 varje morgon. Kommer jag i säng tidigt kan jag vara på jobbet 7 men blir det senare så kan jag lika gärna börja klockan 9. Det spelar faktiskt ingen roll.
- Dra ner på alkoholen, har dock redan gjort det, eller ja, jag är inte sugen på vin lika ofta längre, men bör nog hålla hårdare på principen att inte bli bakfull. Haha, dock blir inte det speciellt ofta heller, på senaste månaderna kanske jag varit det... 3-4 gånger? Tant Johanna! Något glas till middagen en fredag och lördag gör ingenting tycker jag, livet ska fortfarande njutas av utan massa förbud.
- Gå ut och promenera utan krav på kaloriförbrukning 1-3 gånger i veckan, gärna i solljus. - Ligga på spikmattan och lyssna på något eller läsa 20-30 minuter varje dag, jag älskar min spikmatta och jag känner mig alltid så lugn när jag använt den.
- Dricka mer vatten. I dagsläget är jag bra ibland och ibland mindre bra, kan ibland gå utan att dricka något i 2-3 dagar.... Jättesjukt jag vet. Nu är det 1-2 liter om dagen som gäller, och den punkten är ju ganska viktig.... - Att vända alla stressande tankar direkt. Inte låta mig bli hypermongo av saker som jag anser vara stressande. Andas djupt och lugnt varje gång tankarna eller stressen kommer eller kanske sätta på en glad låt? - Träna 2-4 gånger i veckan, need I say why?
- Gå på massage, vi har en jättebra deal via jobbet på massage men jag har alltid tyckt att det är jobbigt att sitta så blotad framför någon som ska ta på mig (klarar inte av när människor rör mig, jag får tex. panik när folk på jobbet ska kramas om det ska sluta, smiter ALLTID därifrån då haha. Detta gäller dock ej min boyfriend, familj, nära vänner osv) men nu ska den rädslan övervinnas. Jag har faktiskt aldrig fått en professionell massage pga. detta. Sjukt va? Tycker ni sådana här inlägg är intressanta? Jag har blivit så väldigt intresserad av sådant här och kunna lära mig att leva ett balanserat, harmoniskt liv och då förutsätter jag att mina läsare vill samma sak? Haha!! Ni kan läsa mer om kortisol här: http://beautycomesclean.se/blogg/201304/kortisol-dodshormonet-sa-bryter-stress-ner-huden

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229