Coconut rice and spicey shrimps

I tisdags gjorde jag en riktigt, riktigt god asiatisk rätt, nämligen chiliräkor med kokosris och hemmagjord mango chutney, min kille gav den 5/5. Som vanligt när jag lagar mat så letar jag upp recept för att få ett hum om hur man går till väga och sen freestylar jag bara, därför har jag inga exakta mått men jag minns ungefär hur jag gjorde.

Kokosris: Jag gör alltid för mycket mat för att få matlådor och middag till dagen efter så jag tog 4,5 dl jasminris och kokade med två burkar kokosmjölk light, i med en grönsaksbuljong, låt vätskan koka bort och klart.

Mango chutney: Fräs 3 klyftor vitlök (we love garlic), en hel gul lök och en liten riven ingefära i några minuter och häll sedan i 2 msk vitvinsvinäger, 0,5 tsk dijonsenap, lite rårörssocker chili flakes och ungefär 300 gram fryst mango. Låt det koka ihop på låg värme i 30-40 minuter. Så mycket godare än käpt chutney måste jag säga.

Chiliräkor: Jag älskar starka smaker och har därför extremt mycket kryddor i min mat. Chili flakes är alldeles för svaga anser jag så till dessa räkor behövs piri piri, I love piri piri. Har det i allt som behöver hetta. I alla fall, häll i olivolja i en kastrull och låt det bli varmt och häll sedan i röd curry pasta, typ 2 msk och låt det fräsa lite. Ha sedan ner 350 gram cocktailtomater skurna i halvor med 1 pkt suger snaps och 4-5 hackade piri piri frukter (obs. är ni känsliga ta 2 max 3) och låt det fräsa i drygt 10 minuter. Ha sedan i räkor, jag använde 150 gram handskalade räkor på burk tillsammans med 1,5 gurka skuren i fyrkanter och en kruka klippt gräslök. Låt det tillagas i någon minut och sedan klart! Servera med mango chutney, koriander och pressad lime.

Detta blir drygt 6 portioner, jag älskar att laga mycket mat för att man då har middag och lunch till dagen efter, perfekt!


Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229