Nu firar vi påsk

Syrisk - Ortodoxa påsken

I helgen firar vi påsk i våran familj. Närmare bestämt den 1 Maj i år. Den syrisk ortodoxa påsken kan infalla allt mellan den 4 April och den 8 Maj enligt den gregorianska kalender.


Fasta på Ortodoxt vis

Påsken firas likt jul, stort. Den föregås normalt med en 50 dagars fasta som innebär att man inte äter kött eller produkter som är framställda från djur. Denna tradition upplever jag dock ha mjukats upp i kanterna och flera väljer att fasta en vecka i början och sista veckan innan påsken infaller. I vår familj fastar vi inte alls. Då syftar jag på mig och Micke. Hans föräldrar brukar fasta.

Tycker det är lite synd att vi inte följer traditionerna men upplever det svårt då det inte är något jag har med mig från min bakgrund utan lägger det ansvaret på Micke då det faktiskt är hans härkomst. Men kanske skulle jag lägga mer energi på det. Vad skadar det att äter vegestariskt ett tag. Kan ju faktiskt vara nyttigt både för oss som människor och miljön.

Det röd vita bandet

Inför påsken bär vi alla på det rödvita bandet. Det här kommer från jungfru Marias bebådelsedag som firas varje år den 25 mars. Den är liksom de flesta kristna högtider berikad med traditioner och seder som den syrianska folkgruppen använder sig av för att påminna sig om högtiden och dess innebörd. Bland dessa traditioner återfinns ”siboro”, den röda och vita tråden kring handleden. Traditionen har sin grund och historia från Jungfru Marias bebådelsedag. Siboro” bärs från den 25:e mars (Jungfru Marias bebådelsedag) fram till påskdagen eller annandag påsk då trådarna ska brän- nas upp. Man bränner upp dom på en platta på spisen alternativt ett ljus.

Siboros betydelse


Den vita tråden symboliserar Jesu gudomlighet och den röda symboliserar Jesu mänsklighet med andra ord kan man säga att det symboliserar blodet och själen. Precis som mänskligheten och gudomligheten förenades i Jungfru Maria då hon blev havande med Guds son Jesus, han som både var människa och Gud, förenas på samma sätt den vita och röda tråden till ett armband som en symbolik för detta.

​#syrianskapåsken #påsk #siboro #rödvittsnöre #firande #kristendom #syrian #ortodox #kyrka

Gillar

Kommentarer

petrasvensson
petrasvensson,
Jag tycker det är så intressant att läsa om religoner och traditioner! Ni får ha en glad påsk! 😊
nouw.com/petrasvensson
johannaaltun
johannaaltun,
Tack så mycket!
nouw.com/johannaaltun