Genom hela mitt liv har jag alltid på något sätt varit aktiv och sportig av mig. Mina föräldrar har aldrig varit särskilt hurtiga av sig men på något sätt har jag enda sedan barnsben känt att det varit en självklarhet att hålla på med någon sorts aktivitet. Min träningslust har aldrig präglats av måsten eller något hälsotvång, inte heller driften av att vara bäst. Jag har bara alltid tyckt det var väldigt kul att träna och alltid gjort det på mina egna villkor. För att vara bäst på något inom sportvärlden har jag aldrig varit och kommer heller inte bli...

Viljan att vara bättre i olika sporter, blandat med uppenbara saker som tillexmepel lagkamrater, opassande tider osv, har gjort att jag testat lite olika sporter.

Jag började tidigt vid ungefär sexårs-ålder att spela fotboll i min lokal fotbollsklubb som både mina föräldrar har spelat i och även min syster några år senare. Det kom ganska naturligt att spela fotboll då alla min kompisar gjorde det och det var en så överlägsen sport i den åldern. Under alla min års som fotbollsspelare spelade jag som högerback och var aldrig särskilt bra, jag hade varken konditionen eller koordinationen och var aldrig "ett" med bollen. När jag gick i tredje klass i samband med att fotbollsspelet blev på mer allvar, och jag inte kände att jag nådde upp till dem kraven som krävdes av oss, slutade jag spela fotboll. Jag vet att sista perioden hade var ganska tråkig, och när jag äntligen slutade längtade jag efter att bara precis ta det lugnt och använda den tiden varje vecka till något helt annat.

Efter ungefär ett halvår av vila, var jag hungrig efter nya mål och nya äventyr.

Jag började spela innebandy i fjärde klass och spelade till femman, det var ett kul och lärorikt år men igen samma känsla att det var inte riktigt för mig. Jag trivdes inte i mitt lag, motståndet var för svårt och det stimulerade inte mitt träningsbehag.

Jag kommer ihåg en dag i femman, på rasten mellan lektionerna hade läraren lagt fram en hög med lappar framme på hans kateder och förklarade hastigt att det var ett papper med info om ett basketlag. Jag var en av dem få som tyckte det lät intressant och valde att ta en lapp, och någon vecka senare gick jag på min första träning. Jag fastnade ganska snabbt för basketen, det var kul, det var tufft och det var en utmaning för mig. Jag spelade basket några år men kände väl inte riktigt att jag utvecklades som dom andra i laget, varken gällande kunskap, intresse eller talang men inte heller min fysiska förmåga. Jag var senare i utvecklingen av puberteten, och där med inte lika lång och stor som dem andra, och jag hade varken samma begåvning gällande skott eller löpning. Jag kände väl inte riktigt att jag kunde prestera lika bra som dem andra i samband med att kraven även där blev tuffare. Under den tiden hade vi tre träningar i veckan och match varje helg. Beroende hur många träningar man deltog på och hur bra man presterade genererade hur mycket man fick spela på matcherna. Årskurs åtta var för många det tuffaste året på högstadiet, inklusive mig, vilket gjorde att man ofta fick prioritera skolan före träningar och att åka flera mil för att spela 5 minuter kändes tillslut inte lönt längre.

Jag kan än idag ångra att jag sluta på basketen då jag bara ett år senare började växa längre än många av mina vänner och tre år senare väga 30+ kg mer vilket i samband med hård teknik träning lätt hade gjort mig till en bättre spelare. Men det kommer väl alltid något bra med det onda..?

När årskurs nio började blev det här med gym väldigt intressant. det började som en rolig grej som vi killar i klassen gjorde tillsammans. Vi brukade sticka dit direkt efter skolan och köra ett pass. Aldrig seriöst från mina sida då kunskapen var lika med noll och fokuset det samma, men än en gång så var otroligt kul. När gymnasiet började kände jag att jag var tvungen att börja ta detta lite mer seriöst om jag skulle komma någon vart. Sagt och gjort, jag började sätta mig in i fitnessvärlden och tog reda på alla kunskap som fanns att få tag i, genom instagram, google och youtube. När tvåan började startade även min bulk. Jag gick från 60-65 kilo till 92 kilo vid slutet av min bulk, och ner till 75 kilo vid slutet av min tvåmånaders diet.

Efter många år av träning bakom mig har jag äntligen hittat den träningsformen som passar mig bäst. Den träningsformen med mest fördelar, att jag själv kan välja vilken tid jag skall träna och på så sätt lägga upp ett bra schema för veckan. Jag tränar bara med mig själv, och även för mig själv. Jag behöver inte förlita mig på någon annan utan det är bara jag mot mig själv. Jag har lärt mig så mycket om mig själv och hur jag fungerar på så kort tid, och det kommer bara komma mer...

Detta var bara en kort bakgrundsbild på hur träning sett ut genom mitt liv, så ni förstår var jag står idag.


Likes

Comments

Kul att du hittat hit, mitt namn är Joel Manshed och detta är min blogg, som kommer att handla om träning och hälsa. Jag har länge gått och tänkt på vilken den ultimata plattformen att dela med sig av mina kunskapar och tankar är, och har nu äntligen bestämt mig för att testa att blogga.

Utan att sätta på mig någon proffstitel kan jag säga att jag sitter på en del kunskap som jag gärna hade delat med mig av, som jag vet att jag själv hade uppskattat. Missförstå mig inte när jag säger att jag sitter på mycket kunskap, det ända jag vill göra är att skriva ner mina tankar kring träning och hälsa, och har inget emot att dela med mig av det till andra.

Att skriva har väl egentligen aldrig varit en stor passion från min sida, och jag tycker heller inte att det är det enklaste. Men framtill att jag har samlat på mig tillräckligt mycket mod att starta en Youtube-kanal får detta duga.

Men vem är jag då? Jo jag är en sjuttonårig kille från en liten by vid namn Hjärup mellan Malmö och Lund i Skåne, Sverige. Jag har växt upp här i Hjärup och bott här hela mitt liv, vilket har format mig till den jag är idag.

Jag är en omtänksam, hårt kämpande kille med mycket energi och många bollar i luften.

Jag är en väldigt retsam, ofokuserad och lat kille.

Jag kreativ, disciplinerad och skötsam.

Jag är väldigt målmedveten och sätter jag mål så når jag dem. Jag älskar planering, ordning och reda och är beroende av en strukturerad vardag, vilket ibland inte går så bra ihop med min lathet och jag får panik när det gäller att vara spontan.

På denna bloggen kommer jag dela med mig av dem kunskapar jag samlat på mig genom mina erfarenheter på min resa mot ett "Hälsosammare-liv" , den kunskapen jag läst mig till och den lärdomen jag fått genom att själv testa mig fram. Vad jag tidigt vill punktera är som tidigare nämnt att jag inte är något proffs, denna bloggen är grundat på vad jag känner har fungerat för mig. Vi är alla olika och det känner jag är viktigt att framföra då jag vet hur stor skillnad det kan vara från person till person gällande träning och hälsa. Och sist men inte minst vill jag säga att denna bloggen till stor del kommer bestå av mina åsikter, där jag ibland kommer stå utan stöd ifrån vetenskapen när jag säger vad jag tycker.

Hoppas du kommer tycka det är kul att följa denna bloggen, ta lärdom av det jag skriver och vad vet jag kanske själv bli motiverad att ta klivet till ett hälsosammare liv.

Likes

Comments