Flytta utomlands? Greece is calling

Grekland är sedan länge känt för sin kultur, rika historia, gästvänlighet och helt otrolig natur. Det anses vara europas kulturella pärla eftersom det varit centrum för så många nya ideér och seder som spridits över hela världen. De gamla grekerna påverkade i stort sett hela världen och framförallt romarna, vilket du kommer att få lära dig mycket om ifall du är intresserad av historia, arkitektur och konst. Utöver deras rika kultur och den forna historien har de en hel del vackra ställen som man bara måste se (läs vackra stränder), god mat (läs gyros), fantastiska människor (läs varenda en) och en hel del galna aktiviteter som bör upplevas.

Om du någonsin har funderat på att jobba utomlands rekommenderar vi verkligen Greklands huvudstad Aten! Att jobba utomlands öppnar definitivt många dörrar för din framtida karriär, det väger högt i en ansökan från arbetsgivarens ögon och du kommer att komma hem med erfarenheter och minnen för livet!

Här är våra sex främsta anledningar till varför att flytta till Grekland borde vara på din “to do list”!

Historiskt arv och klimat

Grekland innehar den längsta kusten i Europa och är det sydligaste landet i Europa. Det ligger på den södra änden av balkanhalvön där tre kontinenter möts- Europa, Asien och Afrika. Grekland är känt som födelseplatsen för den västra civilisationen och är känt för sin kultur som går tillbaka till den tidiga stenåldern och bevarar många minnen av den gamla världen. Det är också födelseplatsen för de olympiska spelen och lockar med sin makalösa historia tusentals turister varje år. Den grekiska kulturen och spännande historia väntar på dig i varje hörn. Visste du att Greklands största stad och huvudstad, Aten, också är en av de äldsta städerna i världen? Här kommer du att få gott om sevärdheter som historiska platser och monument blandat med en livlig kultur och ett välkomnande klimat.

Grekland har ett typiskt medelhavsklimat med varma torra sommardagar och svala, milda vintrar. Aten ligger nära kusten där du kan köpa biljetter för att åka båt ut till de andra öarna runt skärgården. Din vanliga semester på 2 veckor kan enkelt förvandlas till 6 månaders semesterkänsla när du bor här. Tänk dig! Det skulle jag kalla en mycket god anledning att lämna kylan för att flytta till Aten.


Låg levnadskostnad

Grekland är medlem i den Europeiska unionen och har euro som valuta. Boendekostnaderna i Grekland är i allmänhet mycket lägre än i många andra europeiska länder, vilket är anledningen till att man klarar sig bra på en lägre lön. Städer som Aten är i allmänhet dyrare än resten av landet. Livsmedel och mat är extremt billigt i Grekland, vilket återigen gör detta till ett land som är lätt att flytta till och klara sig ekonomiskt. Det förväntas också att levnadskostnaderna i Grekland kommer att fortsätta falla under de kommande månaderna till följds av den ekonomiska krisen. Trots detta är Grekland ett väldigt säkert land med väldigt låg brottslighet och en avslappnad kultur.


Vanliga priser:

Hyra: 200-400 Euro

Vatten: 0,50 Euro

Bröd: 0,78 Euro

Mjölk: 1 Euro

Vänskaplig miljö

Grekerna är kända för att vara otroligt välkomnande och vänliga. Försök att omfamna den grekiska kulturen trots att det kan vara ovant att socialisera sig mycket med främlingar. Familj och släkt är en mycket viktig del av livet i Grekland, så det är inte ovanligt att få frågor om hur din familj och relationer ser ut. Det är ganska vanligt att barnen bor med sina föräldrar även efter att de gifter sig och man har väldigt starka relationer till familjen i allmänhet. Grekerna är de som har längst livslängd i Europa vilket man tror beror på deras varierade diet som består av oliver, fisk, kikärtor, massor av frukt och grönt som håller dem friska. Det är ännu en god anledning att flytta till Grekland- hälsosam och god mat för en billig peng!


En erfarenhet för livet

Du har säkert hört från många att det verkligen är en upplevelse för livet att jobba utomlands. Vad betyder det egentligen att få en upplevelse för livet? En upplevelse för livet är alla samlade upplevelser du lär dig av, drar nytta av och kan ta med dig i livet. När du reser till ett nytt land, möter en ny kultur och ett gäng okända människor samtidigt som du lär dig ett nytt yrke- då är du på god väg att få upplevelser för livet.

Du kommer att stöta på utmaningar du aldrig behövt lösa tidigare och du hittar lösningar som du inte trodde att du kunde l��sa helt själv. Om du fortfarande inte är självständig så är detta en fantastisk möjlighet att bli det. När du bor utomlands och lämnar nära och kära i ett annat land för en tid så har du bara dig själv att ta hand om, tänka på och lära dig av. Det är då du lär dig nya saker och upplever saker som aldrig hade hänt hemma.

Internationell arbetslivserfarenhet

Att jobba utomlands kommer inte bara att vara en fantastisk upplevelse, det kan också starta din internationella karriär och öppna dörrar till nya möjligheter världen över. Med den internationella erfarenheten blir du mer attraktiv på arbetsmarknaden, särskilt i ditt hemland. Olika jobb kulturer hjälper dig att få nya tvärkulturella färdigheter och lär dig att anpassa dig till nya utmaningar och miljöer. Dina språkkunskaper kommer att förbättras, vilket är mycket användbart både professionellt och privat längre fram i livet. Förutom vad som finns på ditt cv så kommer denna upplevelse att stärka ditt självförtroende, din självständighet och din tro på dig själv- vilket kommer att göra en stor skillnad i framtida jobbsammanhang.

Jobb i Grekland

Grekland har länge varit ett livligt land i sydöstra Europa som är populärt för det fina vädret året om. Här är några av jobbmöjligheterna för dig som utlänning som flyttar till Grekland.

De flesta företag som anställer internationellt är belägna i de stora städerna som Aten och Thessaloniki, och de vanligaste jobben är inom kundservice och försäljning. Företag söker ständigt personal som kan språk som finska, svenska, danska, norska, tyska och italienska. De typiska arbetstiderna för denna typ av jobb är 40 timmar per vecka, några av dem inkluderar även natt- och helgskift.

En annan stor industri i Grekland är givetvis turismen. Det finns många olika jobbroller i denna bransch, allt ifrån hotellpersonal till att arbeta på ett café på stranden. Det är en rolig jobbmöjlighet och kommer vara relativt enkelt att hitta en anställning då receptionspersonal och servitörer behövs dygnet runt under sommarmånaderna.

Värt att ha i åtanke är att det är långa dagar och tjänsterna är begränsade utefter säsong, så det kan vara svårt att ha uppdrag på vintersäsongen. Inom turismen kan man förvänta sig att arbeta sex till sju dagar i veckan under sommaren.

Är du intresserad av att verkligen lära dig av den grekiska kulturen kan ett jobb som Au pair passa dig. Då kommer du att bygga varaktiga relationer samtidigt som du utvecklar både dina och din värdfamiljs språkkunskaper. Förutom detta kan man även undervisa i det engelska språket om du har erfarenhet av att undervisa.

Längden på en typisk arbetsvecka i Grekland är 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan med start 08.00 eller 09.00.


Gillar

Kommentarer